Ειδήσεις

Χωρίς φοροτεχνικούς στον "αέρα" οι φορολογικές δηλώσεις

Έως τις 3 Μαΐου 2016 θα συνεχίσουν να έχουν κλειστά τα κομπιούτερ τους οι λογιστές-φοροτεχνικοί, που με αφορμή το άνοιγμα του Taxisnet δηλώνουν ότι θα απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού, όπως λένε, χάνουν το 77% του εισοδήματός τους.

 Οικονομολόγοι και φοροτεχνικοί προχωρούν σε κυλιόμενες αποχές, με αιχμή του δόρατος το φορολογικό αλλά και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισαν ταφόπλακα, αποφασίζοντας έτσι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, θέλοντας να ξανατονίσει την αντίρρησή του στο προσχέδιο του ασφαλιστικού αλλά και στο νέο φορολογικό το οποίο διαρρέεται, αποφάσισε να ανανεώσει την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέχρι τις 3 Μαΐου 2016.

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου αναφέρει πως καλεί όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, συγχαίροντάς τους για τη μέχρι τώρα πετυχημένη συμμετοχή τους, στη συνέχιση της αποχής μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Σε τοπικό επίπεδο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «μέχρι τώρα, όσον αφορά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει. Αν το νομοσχέδιο κατατεθεί αυτή τη βδομάδα όπως αναμένεται, και για το διάστημα που θα συζητείται, η αναστάτωση στον κλάδο μας θα συνεχιστεί και είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε ακόμα και τα γραφεία μας την ημέρα κατάθεσής του. Στον αγώνα διαμαρτυρόμενοι για το ίδιο ακριβώς ζήτημα βρίσκονται και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι και οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κλιμακωθούν αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή».

Υπενθυμίζουμε πως, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, τα μέλη της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Ηρακλείου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της εφορίας Ηρακλείου στις 7 Απριλίου, μετά από τη σχετική απόφαση για αποκλεισμούς εφοριών σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή και στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία των φοροτεχνικών, που με ένα λουκέτο έκλεισαν την εφορία, έχοντας ως αποτέλεσμα η υπηρεσία να παραμένει κλειστή για το κοινό. Μάλιστα, οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου ανακοίνωσαν την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής στο TAXIS.

Διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό

Ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών, μεταξύ άλλων, διαμαρτύρεται για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, ο οποίος οδηγεί στην καταβολή του 70% και πλέον του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, να αναφέρει πως, «εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, του χρόνου θα είναι αδύνατη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί - πολύ απλά - δε θα υπάρχουν λογιστικά γραφεία και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού θα έχουν βάλει λουκέτο». Αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΦοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), Βασίλης Καμπάνης, καλεί τους συναδέλφους του «να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά και συνδικαλιστικά "εγώ" τους και να απέχουν από την υποβολή δηλώσεων, ώστε το μήνυμα αντίδρασης να είναι ηχηρό, γιατί όλοι μαζί μπορούμε», όπως τόνισε. Τέλος ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδας (ΠΟΟΕΕΕ), Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος, σχετικά με τον αγώνα που δίνει ο κλάδος είπε πως «οι οικονομολόγοι - λογιστές - φοροτεχνικοί στηρίζουν τον επιστημονικό τους φορέα και αποφάσισαν να απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια