Ειδήσεις

Μαύρο Πάσχα για τους αγρότες; Άγνωστο πότε η καταβολή

  • Χωρίς τα χρήματα που τους ανήκουν, καθώς προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια και όχι από εθνικούς πόρους, δηλαδή χωρίς τη δεύτερη δόση της επιδότησής τους κινδυνεύουν να μείνουν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι και κατά την περίοδο του Πάσχα, αφού κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κατάφεραν ούτε χθες να εκδώσουν τα οριστικά δικαιώματα.

Και χωρίς αυτό το στάδιο δεν υπάρχει δυνατότητα καταβολής των αντίστοιχων ποσών στους εκατοντάδες, χιλιάδες, δικαιούχους!Έχει σοβαρέψει πολύ πια το... "αστείο" που σχετίζεται με τις "δεσμεύσεις" Αποστόλου ή τη διοχέτευση "πληροφοριών και εκτιμήσεων" από τις ανώτερες υπηρεσίες του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την περιβόητη εξόφλησης της επιδότησης του... περασμένου χρόνου. Χθες ήταν σχεδόν σίγουροι οι πάντες ότι θα είχαν εκδοθεί τα οριστικά δικαιώματα. Αυτομάτως θα τα έστελναν οι φορείς ενεργοποίησης στους δικαιούχους παραγωγούς, ώστε να ενημερωθούν και να ακολουθήσει ως επόμενο στάδιο η καταβολή της δεύτερης δόσης, δηλαδή του "πρασινίσματος" με βάση τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντί να γίνει όμως αυτό, πάλι διοχετεύτηκαν πληροφορίες για πιθανότερη έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων μέχρι αύριο Τετάρτη!

Έτσι απομακρύνεται επικίνδυνα και η δυνατότητα να πληρωθούν οι παραγωγοί μέχρι το Πάσχα, και φυσικά, δύσκολα τώρα θα προλάβει η κυβέρνηση να πιστώσει τους λογαριασμούς των δικαιούχων τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου, που ήταν το επικρατέστερο σενάριο, με τους πιο αισιόδοξους να μιλούν για την ερχόμενη Παρασκευή 22 του μήνα...

«Τεράστιο πρόβλημα»

Ως πολιτικά μη διαχειρίσιμη, για την κυβέρνηση, χαρακτηρίζει την παραπέρα καθυστέρηση και την πληρωμή των δικαιούχων μετά το Πάσχα ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης, αν και, όπως λέει, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αυτό φαίνεται από την καθυστέρηση στην έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων.

«Αν οι πληρωμές δεν πραγματοποιηθούν μέχρι τις 22 του μήνα, υπάρχει ένας κίνδυνος γενικά για το κομμάτι των πληρωμών», τονίζει ο συνεταιριστής. «Νομίζω όμως ότι πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος αυτού για την κυβέρνηση. Γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το θέμα σε σχέση με την Κρήτη. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στη χώρα που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου. Π.χ. το Βόρειο Αιγαίο. Υπάρχουν περιοχές όπως ο Έβρος με τεράστια ποσοστά απλήρωτων παραγωγών. Αιτωλοακαρνανία και Αρκαδία... Κι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νομίζω ότι θα βρεθεί ένας τεχνικός τρόπος να πληρωθεί πριν το Πάσχα»...

Ο Νίκος Δασκαλάκης προσθέτει στο σημείο αυτό ότι και αυτές οι πληρωμές που θα γίνουν, όταν γίνουν, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα γίνουν σωστά. Κι αυτό διότι υποτίθεται ότι έχουν εκδικαστεί πάνω από μισό εκατομμύριο ενστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν δικαιωθεί οι παραγωγοί και σε ποιο βαθμό; Κανείς δε δίνει την παραμικρή απάντηση.

«Ήδη η καθυστέρηση η οποία υπάρχει για την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων δείχνει πως υπάρχει ένα πρόβλημα. Όταν έχουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και δεν έχουν εκδοθεί τα οριστικά δικαιώματα, σημαίνει πρακτικά ότι η διαδικασία αυτή, που έχει να κάνει με ενστάσεις, παραλείψεις ή προβλήματα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Άρα ή θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να δοθούν με τον τρόπο που πρέπει να δοθούν, ή αλλιώς πρέπει να βρεθεί μια λύση από τη μεριά του υπουργείου, να μη μείνουν απλήρωτοι οι παραγωγοί», καταλήγει ο κ. Δασκαλάκης.

Δύο μέρες μετά...

Στο μεταξύ, αν μπούμε στη Μεγαλοβδόμαδα και δεν μπουν τα χρήματα τη Μεγάλη Δευτέρα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα ημιαργίας για τις τράπεζες και το Δημόσιο, ενώ από τη στιγμή που μπαίνουν τα χρήματα, αυτά τα κρατούν οι τράπεζες για τουλάχιστον δύο μέρες, λόγω "βαλέρ". Και για τους δικαιούχους που θα πληρωθούν από την Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει ένα "βαλέρ" που μπορεί οριακά να τους επιτρέψει να πληρωθούν ίσως την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά όσοι πληρώνονται από άλλες τράπεζες το "βαλέρ" θα αρχίσει να μετράει ακόμα δύο με τρεις μέρες μετά...

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια