default-image

Σαν σήμερα: Από το λόρδο Βύρωνα στον πάπα Βενέδικτο

Σαν σήμερα: Από το λόρδο Βύρωνα στον πάπα Βενέδικτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα

Ήταν 19 Απριλίου του 1824 όταν έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος φιλέλληνας ποιητής και μέγας εκπρόσωπος του Ρομαντισμού, Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, γνωστός και ως Λόρδος Βύρων. Ο Μπάιρον ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1809, σε ηλικία μόλις 21 ετών, και μαγεύτηκε από το φυσικό κάλλος και το μυθικό παρελθόν της χώρας μας. Το 1823 έγινε μέλος του "Φιλελληνικού Κομιτάτου", ενός συλλόγου από Άγγλους φιλελεύθερους και φιλέλληνες που είχε ως σκοπό την ουσιαστική συμπαράσταση των εξεγερμένων Ελλήνων. «Αποφάσισα να πάω στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό μέρος όπου δοκίμασα πραγματική ευχαρίστηση. Αν είμαι ποιητής το χρωστώ στον αέρα της Ελλάδας», αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε σε κάποιον φίλο του.

Ο Μπάιρον έφτασε στην Ελλάδα για δεύτερη φορά τον Αύγουστο του 1823, προκειμένου να δώσει όλες του τις δυνάμεις στην Επανάσταση. Το Γενάρη του 1824 μεταβαίνει στο Μεσολόγγι και η ελληνική κυβέρνηση τον αναγνωρίζει ως αρχιστράτηγο. Ο οργανισμός του καταπονήθηκε από τις επίπονες προσπάθειές του για την οργάνωση του στρατού, αλλά και τη συμφιλίωση των διαιρεμένων σε στρατόπεδα Ελλήνων. Στις 9 Απριλίου πέφτει στο κρεβάτι με δυνατό πυρετό. Ανήμερα Δευτέρας του Πάσχα, στις 19 Απριλίου του 1824, αφήνει την τελευταία του πνοή. Ήταν μόλις 36 ετών.

«Της έδωσα τον καιρό, την υγεία μου, την περιουσία μου, και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;», ήταν τα τελευταία λόγια του Μπάιρον, τα οποία αναφέρονται στην Ελλάδα...

Το φιάσκο των ΗΠΑ στην Κούβα

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Απριλίου του 1961 όταν αποτυγχάνει η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα. Ο λόγος για την περίφημη εισβολή του Κόλπου των Χοίρων, την οποία ανέλαβε η παραστρατιωτική Ταξιαρχία 2506, με την πλήρη υποστήριξη της CIA. Ο αντιεπαναστατικός στρατός της Ταξιαρχίας ήρθε αντιμέτωπος με την ένοπλη πτέρυγα του Κουβανικού Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου και είχε ως στόχο την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο. Το εγχείρημα των ΗΠΑ απέτυχε παταγωδώς, καθώς μέσα σε τρία 24ωρα είχε κατατροπωθεί από τους Κουβανούς...

Ο πάπας Βενέδικτος και η ξαφνική παραίτηση

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 11 χρόνια, στις 19 Απριλίου του 2005, ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος. Ο Βενέδικτος διαδέχτηκε τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και παρέμεινε επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας για 8 χρόνια. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 παραιτήθηκε ξαφνικά, προκαλώντας έκπληξη ακόμα και στους πλέον στενούς του συνεργάτες. Ήταν ο πρώτος Πάπας ο οποίος παραιτήθηκε από το 1415 και μετά. Ο λόγος της παραίτησής του ήταν η αδυναμία του να παραμείνει στην Αγία Έδρα λόγω ασθένειας, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο Πάπας παραιτήθηκε υπό το βάρος σκανδάλων. Τον Βενέδικτο διαδέχτηκε ο Πάπας Φραγκίσκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News