Ειδήσεις

Συνέβη και αυτό: Κατέβασαν Τοίχο Καλοσύνης!

Ένα περιστατικό που σίγουρα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και συνάμα προβληματισμό σημειώθηκε  στη πόλη του Ηρακλείου και αφορά την πρωτοβουλία αλληλοστήριξης και  φιλανθρωπίας ,που εμφανίστηκε πρόσφατα αλλά έχει γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση ξεπερνώντας ακόμη και τα σύνορα  της χώρας .

Ο λόγος για τον Τοίχο της Καλοσύνης , που αν και ξεκίνησε δειλά δειλά μόλις πριν από ενάμιση μήνα ,έχει καταφέρει σε πολύ μικρό χρονικό  διάστημα ,να ευαισθητοποιήσει  αμέτρητους πολίτες, όλων των ηλικιών με τα κρεμασταράκια πλέον να έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100.

Ο συγκεκριμένος Τοίχος Καλοσύνης ,πριν κατέβουν τα κρεμασταράκια του..

Ωστόσο υπάρχει όπως όλα δείχνουν και η άλλη όψη του νομίσματος .Και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο φαίνεται να μην είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την συγκεκριμένη ενέργεια αλλά προχωρούν και σε πράξεις που δεν ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα που λεμε του Κρητικού.

Σύμφωνα με δηλώσεις μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού σχολείου Ηράκλειου, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί Τοίχος Καλοσύνης , άγνωστος ή άγνωστοι δεν δίστασαν να κατεβάσουν τα κρεμασταράκια ,αποτρέποντας όμως την ίδια ώρα  με την ενέργεια τους αυτή ,σε έναν άστεγο ή άστεγους, αλλά και ανθρώπους που δεν έχουν πλέον ούτε για τα προς το ζην ,τη χαρά, τη δυνατότητα και την ανακούφιση ότι βρήκαν φαγητό και δεν θα πεινάσουν για μία ακόμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι στο  ίδιο σχολείο η συγκεκριμένη ενέργεια έχει γίνει δύο φορές .Όμως  την ίδια ώρα, η ανάγκη της προσφοράς και της αλληλεγγύης δεν αφήνει ασυγκίνητα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που με μεγαλύτερο πείσμα και επιμονή προχωρούν εκ νέου στην τοποθέτηση των κρεμασταριών.

Σκιές και φοβικά σύνδρομα

Ένας φοβισμένος λαός είναι λογικό να αντιδρά φοβικά σε τέτοιες καταστάσεις ,υποστηρίζει από την πλευρά του ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου μιλώντας στο neakriti.gr. προσπαθώντας από την δική του πλευρά να εξηγήσει τι εκφράζουν τέτοιου είδους ενέργειες . Ζούμε τόσα χρόνια σε καθεστώς κρίσης και παρατεταμένου στρες. Η κατάθλιψη έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ η παρατεταμένη κρίση έχει οδηγήσει στην πρόκληση φόβου και θυμού . Σαφέστατα συναισθήματα που αφορούν τον καθένα μας και διαχέονται ωστόσο από τον έναν στον άλλο και μάλιστα σε καταστάσεις και απλά γεγονότα της καθημερινής μας ζωής.

Μέλη του Τοίχου Καλοσύνης:Δεν μας πτοούν τα ακραία περιστατικά

"Δεν μας ανησυχούν ,ούτε μας αγχώνουν τέτοια περιστατικά,"υπογραμμίζει ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας ,ο Γιάννης. "Μας λυπεί το γεγονός ότι από τη μια έχουμε τη 81χρονη γιαγιά και τους μαθητές του ειδικού γυμνασίου Ηρακλείου που έχουν βάλει την δική τους πινελιά στην εδραίωση και καθιέρωση του Τοίχου, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και από την άλλη έχουμε αυτήν ενέργειες, που δυστυχώς προκαλούν θλίψη με το δεδομένο ότι συνάνθρωποι μας θα πηγαίνουν να παίρνουν τη μερίδα τους από τον Τοίχο και δεν θα βρίσκουν το παραμικρο. Φανταστείτε την απογοήτευση τους που θα φεύγουν με σκυμμένο το κεφάλι από το σημείο που έχουμε βάλει τον Τοίχο και θα κυνηγούν πάλι φαγητό από τα σκουπίδια"δηλώνει ο Γιάννης.

Σε κάθε περίπτωση ,όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν οι εξαιρέσεις , κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ. Εμείς επικεντρωνόμαστε στο στόχο μας ,να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που δυσκολεύονται σήμερα ,αν και χθες  ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα. Είναι επίσης άδικο να υπάρχουν άνθρωποι που τους στερούν ακόμη και ένα πιάτο φαγητό δίχως να υπάρχει λογική εξήγηση σε ενέργειες που δεν τιμούν κανένα μας . Εκτός από αυτό το περιστατικό υπήρξε και άλλο ένα στην Λεωφόρο Ακαδημίας . Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Ευελπιστώ αυτά να είναι τα τελευταία κρούσματα."

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι κάτοικος της περιοχής ,που μένει σε  κοντινή απόσταση από το σχολείο έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για  το γεγονός ότι έχει τοποθετηθεί πολύ κοντά στο σπιτι του το κρεμασταράκι και ήδη έχει ζητήσει τόσο απο το διευθυντή όσο και απο τα μέλη του συλλόγου να το βγάλουν από τη συγκεκριμένη θέση με το σκεπτικό ότι η ενέργεια αυτή ,προκαλεί ανασφάλεια και φόβο για την ζωή τη δική του και της οικογένειας του.

Ο Τοίχος Καλοσύνης ξεκινάει δράσεις και ..εκπλήξεις ενόψει Πάσχα

Σε κάθε περίπτωση οι δράσεις της πρωτοβουλίας ολοένα και αυξάνονται, με το δεδομένο πλέον ότι υπάρχουν  εκατοντάδες υποστηρικτές της  που αθόρυβα και δίχως να γίνονται αντιληπτοί βάζουν τον δικό τους κρίκο στην μεγάλη αλυσίδα που έχει δημιουργηθεί με επίκεντρο ανθρώπους της διπλανής πόρτας που η ζωή τους γύρισε την πλάτη και δοκιμάζονται εξαιτίας της οικονομικής τους ανέχειας που προκάλεσε η κρίση. Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει στο Ηράκλειο και ο Κρητικός που ζει στη Γερμανία, και μέσα από μια ανθρωπιστική εκστρατεία αγάπης κατάφερε να κινητοποιήσει τους Γερμανούς .Ο ίδιος λοιπόν , ο κ.Παπαδάκης. για τον οποίο είχε αναφερθεί εκτενώς το neakriti.gr θα έρθει προσεχώς στην πόλη για την οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κρή.τη

Επίσης στο Ηράκλειο αναμένονται τα μελη της ομάδας "Greeks help Greeks" τα οποία και εκείνα έχουν καταφέρει να συλλέξουν  σε αποθήκες στη Γερμανία είδη πρώτης ανάγκης που  θα έρθούν εδώ και κατόπιν συνεργασίας με εθελοντικές ομάδες όπως οι ΑTAXTOI, η Κίτρινη Αποστολή και οι mommies θα διανεμηθούν σε άνεργους , συνταξιούχους , οικογενειάρχες που δοκιμάζονται από το βραχνά της κρίσης, με βάση πάντα τις ανάγκες που έχουν ήδη καταγραφεί.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του Τοίχου Καλοσύνης κάποια από τα προϊόντα αυτά θα τοποθετηθούν στα ειδικα κρεμασταράκια.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι δράσεις από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία .Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες με επίκεντρο τις ημέρες του Πάσχα ενός ξεχωριστού event στην πλατεία Ελευθερίας με εκπλήξεις και πολλαπλά μηνύματα αγάπης και προσφοράς. Με τους εμπνευστές ωστόσο της πρωτοβουλίας προς το παρόν να μην θέλουν να ανοίξουν περαιτέρω τα χαρτιά τους …

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια