default-image

Έκαιγαν κλαδιά και προκάλεσαν πυρκαγιά στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Έκαιγαν κλαδιά και προκάλεσαν πυρκαγιά στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας κοντά στον παραδοσιακό οικισμό "Ανατολή" Ιεράπετρας. Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ ο πυκνός καπνός μάλιστα ήταν ορατός από την πόλη της Ιεράπετρας.  

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της Ανατολής, η φωτιά ξέσπασε 2 χιλιόμετρα νότια του οικισμού κοντά στο βιολογικό καθαρισμό στη θέση Πανεκκλησιά ενώ κάηκε κυρίως θαμνώδης έκταση, η οποία στις 3.00 μ.μ. ήταν γύρω στα 50 στρέμματα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από τη θέση Πανεκκλησιά, από ελαιώνα στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικος έκαιγε κλαδιά με αποτέλεσμα στη συνέχεια η φωτιά να επεκταθεί σε θαμνώδη έκταση.

Ευτυχώς την ώρα της πυρκαγιάς, το κύριο μέτωπο της οποίας κινούνταν με κατεύθυνση τον οικισμό της Ανατολής, δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι και η σχετική άπνοια που επικρατούσε, ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Την επέκταση της πυρκαγιάς, πρόλαβαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας από την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και τη Βιάννο. Συνολικά στην κατάσβεση συμμετείχαν 12 άνδρες και 6 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής καθώς και κάτοικοι με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με  εθελοντές.

Στις 3 μ.μ. η φωτιά περιορίστηκε σημαντικά και οι πυροσβέστες έκαναν εγκαταστάσεις πυρόσβεσης στα καμένα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις μικροεστίες για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Κατά τις 4 το απόγευμα ανέμεναν τους εθελοντές Σαμαρείτες με επινώτιιους πυροσβεστήρες, να συνδράμουν στην πλήρη κατάσβεση των εστιών που συνέχιζαν να καπνίζουν.

«Είδα τον καπνό από την απέναντι πλευρά του χωριού και έτρεξα να δω τι συμβαίνει γιατί έχω και εγώ περιουσία σε αυτήν την περιοχή. Έμαθα ότι κάποιος έκαιγε κλαδιά και του έφυγε η φωτιά. Έχει πολλούς μήνες να βρέξει και έχουν ξεραθεί τα πάντα. Αρκεί μια σπίθα για να αρπάξει το σύμπαν. Ευτυχώς δεν κάηκαν καλλιέργειες. Αν φυσούσε αέρας θα ήταν πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα», είπε στο neakriti.gr, ο συνταξιούχος κ. Νίκος Αγγελάκης.

«Από τα παιδικά μου χρόνια μου έλεγε ο παππούς μου να προσέχω τη φωτιά, τον αέρα και την πλημμύρα. Ειδικά φέτος που είναι κατάξερα τα πάντα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε, να μην κάψουμε το χωριό μας. Είμαστε περιτριγυρισμένοι από πευκοδάση και βρισκόμαστε συνεχώς σε κίνδυνο. Η περιοχή μας έχει καεί ξανά πολλές φορές στο παρελθόν. Ας την προστατέψουμε, όπως μπορεί ο καθένας", μας είπε με τη σοφία των 88 της χρόνων η κ. Μαρία Μπαριτάκη.

Συγκεκριμένα η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από τη θέση Πανεκκλησιά από ελαιώνα στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κάτοικος έκαιγε κλαδιά με αποτέλεσμα στη συνέχεια να επεκταθεί σε θαμνώδη έκταση.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News