Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Από την χρεωκοπία στον Κοσκωτά

Η ελληνική χρεωκοπία του 1932

Τα τελευταία χρόνια, ελέω οικονομικής κρίσης, έχει ανοίξει ένας ατέρμονος κύκλος συζητήσεων αναφορικά με το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η χώρα μας πτώχευσε στα τέλη του 19ου αιώνα, λόγω της φράσης «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που αποδίδεται στον τότε πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη. Η Ελλάδα, ωστόσο, χρεωκόπησε από τότε κι άλλη φορά. Σαν σήμερα, λοιπόν, στις 18 Απριλίου του 1932 η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αποφασίζει να κηρύξει προσωρινό χρεοστάσιο, δηλαδή αναστολή εξυπηρέτησης των εξωτερικών της δανείων. Η αναστολή αποπληρωμής του χρέους ξεκινάει από την 1η Μαΐου του ίδιου χρόνου και με αυτόν τον τρόπο επισημοποιήθηκε ουσιαστικά η πτώχευση: Η χώρα αποσυνδέει τη δραχμή από το χρυσό, και το εθνικό νόμισμα στρέφεται στις κυμαινόμενες ισοτιμίες. Σημειώνεται ότι η κρίση της Ελλάδας ήταν απότοκο του μεγάλου αμερικανικού κραχ του 1929 και της επακόλουθης τεράστιας πτώσης των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

Ο θάνατος του κορυφαίου επιστήμονα

Ήταν 18 Απριλίου του 1955 όταν έφυγε από τη ζωή, στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ο κατά πολλούς κορυφαίος επιστήμονας του 20ού - και όχι μόνο - αιώνα ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής.

Υπήρξε θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής. Το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός, ενώ το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε... Ο Αϊνστάιν, εκτός από τη φυσική, λάτρευε τη μουσική, καθώς έπαιζε βιολί. Υπήρξε υπέρμαχος των σοσιαλιστικών ιδεών: Στο βιβλίο του "Γιατί Σοσιαλισμός;" εξέφρασε ανάγλυφα τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Δίκη Κοσκωτά και θάνατος Κουτσόγιωργα

Τέλος, σαν σήμερα, στις 18 Απριλίου του 1991, φεύγει από τη ζωή ο Μένιος (Αγαμέμνων) Κουτσόγιωργας. Ο Κουτσόγιωργας ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1989 έγινε πρόταση παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς φερόταν να μην πήρε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας της Κρήτης. Το Μάρτιο του 1991 ξεκίνησε η δίκη για το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά και στις 11 Απριλίου ο Κουτσόγιωργας κατέρρευσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της δίκης. Άφησε την τελευταία του ζωή μια εβδομάδα μετά. Ο Κουτσόγιωργας υπήρξε - πριν πολιτευτεί - δικηγόρος, αλλά και αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων.

Σχόλια