Ειδήσεις

Οι ασυνήθιστες θερμοκρασίες και ο καιρός τη Μεγαλοβδομάδα

Μίνι καύσωνας - που από την Κυριακή ουσιαστικά μας "έδωσε" μια πρώτη γεύση - θα ζήσουμε μέχρι και την Τετάρτη στην Κρήτη, με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι τα 30άρια, μέχρι και 31 βαθμοί κελσίου σε διάφορες περιοχές, όπως νότια, ενώ βοριαδάκια θα μας έρθουν από την Πέμπτη. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόωρες και με "επιφύλαξη" προβλέψεις και εκτιμήσεις, η Μεγαλοβδομάδα θα έρθει με πιο "φυσιολογικές" και σίγουρα χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος δήλωσε ότι ήδη η ημέρα της Κυριακής ήταν χαρακτηριστική για την Κρήτη.

«Στο Μεταξοχώρι Ηρακλείου η θερμοκρασία έφτασε τους 29 βαθμούς. Στις Μοίρες Ηρακλείου 28 βαθμούς. Στους 29 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο Σπήλι Ρεθύμνου. Και στα Χανιά είχαμε 29 βαθμούς ψηλά στο Ακρωτήρι. Μέσα στην πόλη, όπου έχουμε σταθμό μέτρησης, διαπιστώσαμε πιο δροσιά. Αυτό έχει να κάνει με την απόσταση της θάλασσας».

Από τη Δευτέρα, αλλά και στη διάρκεια της αυριανής μέρας, όπως διευκρινίζει ο κ. Λαγουβάρδος, «θα είναι καλύτερες οι συνθήκες κοντά στη θάλασσα, αλλά θα έχουμε αρκετή ζέστη στο εσωτερικό του νησιού. Και βέβαια οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές γι' αυτήν την εποχή. Τώρα, πτώση της θερμοκρασίας θα περιμένουμε από την Πέμπτη και μετά, με ενίσχυση των βοριάδων και επιστροφή των θερμοκρασιών κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Δεν είναι φυσιολογικές θερμοκρασίες

Απαντώντας στο ερώτημά μας, ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι όλες οι θερμοκρασίες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι φυσιολογικές με βάση την εποχή που διανύουμε.

«Είναι τουλάχιστον 6 με 7 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις επίσημες προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 9 έως 31 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, από 10 έως 31 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 12 έως 31 βαθμούς στη νότια Ελλάδα, από 10 έως 28 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα και από 13 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί, σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι πνέουν ασθενείς.

Ηλιοφάνεια και ζέστη αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και ζέστη και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό πνέουν ασθενείς και το απόγευμα νότιοι, σχεδόν μέτριοι.

Ο καιρός τη Μεγαλοβδομάδα

Σε ό,τι αφορά τη Μεγαλοβδομάδα, αν και είναι νωρίς ακόμα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος λέει χαρακτηριστικά πως «δείχνει να πέφτει η θερμοκρασία προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Και θα έχουμε ανάλογες θερμοκρασίες και μέσα στη Μεγαλοβδομάδα. Αυτό που μπορούμε να πούμε επίσης είναι ότι δε φαίνεται να αλλάζει το φαινόμενο της ανομβρίας, που είναι για την Κρήτη φέτος ένα μεγάλο πρόβλημα. Ή τουλάχιστον αυτό μπορούμε να πούμε με βάση την ασφαλή πρόβλεψη των 6-7 ημερών. Μετά δεν ξέρουμε βέβαια, αλλά λογιστεύουν και οι πιθανότητες πάρα πολύ», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Προσεκτικό πότισμα

«Χρειαζόμαστε πότισμα, αλλά προσεκτικό», λέει σε γενικές γραμμές στη "Νέα Κρήτη", ως προς το τι θα πρέπει να ξέρουν οι αγρότες, η αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Ευγενία Στυλιανού.

«Δεν μπορούν οι παραγωγοί να κάνουν κάτι άλλο. Μόνο να αρχίσουν σιγά-σιγά να ποτίζουν, όσοι δεν έχουν αρχίσει. Αλλά θα πρέπει να ποτίζουν όσο γίνεται με πιο ορθολογική χρήση και με βάση τον τύπο του εδάφους», σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, που αναφέρεται κυρίως σε αμπέλια, ελιές και φυσικά κηπευτικά.

«Στα αμμώδη εδάφη θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λίγο νερό και περισσότερες φορές. Καλό θα είναι, γενικότερα, να μη ρίχνουν το νερό με αλόγιστο τρόπο, γιατί φέτος το νερό είναι λίγο».

Και εξηγεί επίσης ότι και οι συνθήκες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Φέρνει ως παράδειγμα τα χωριά του πρώην δήμου Καζαντζάκη. «Μιλάμε ότι τα εδάφη εκεί είναι ολόξερα». Ενώ, όπως λέει, «στην Αγία Βαρβάρα, παρά την ανομβρία, έχουν τρέξει οι πηγές. Διότι μπορεί να μην έκανε το νερό που έπρεπε, αλλά εκεί έκανε κάποιες ποσότητες νερού μεγαλύτερες από αλλού».

Στο ερώτημά μας αν στα αμπέλια μπορεί το πότισμα να βοηθήσει στην ανάπτυξη ασθενειών, η κ. Στυλιανού λέει ότι ασθένειες δημιουργούνται από την υγρασία της ατμόσφαιρας, που επικάθεται πάνω στα φύλλα.

«Εμείς μιλάμε για πότισμα της ρίζας με σταγόνες. Με λίγο νερό που θα δώσουμε στο έδαφος. Δεν υπάρχει πρόβλημα ασθενειών στην περίπτωση αυτή».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια