default-image

Έτοιμη η Κρήτη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στον τουρισμό

Ηράκλειο
Έτοιμη η Κρήτη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Γερουλάνος στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Ηρακλείου. Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι η Κρήτη είναι έτοιμη να προχωρήσει τον τουρισμό της ένα βήμα παραπέρα με την ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στον ιατρικό τουρισμό. Σε ερώτηση για τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο Καστελίου γέλασε δυνατά και αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας «δε θέλω να πω ό,τι έχουν πει κι άλλοι και έχουν διαψευστεί τόσα χρόνια τώρα».

Παραδέχτηκε πάντως, ότι το θέμα των υποδομών πασχίζει στο νησί μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τόνισε ότι οι δομές συνδέονται άρρηκτα με το είδος του τουρισμού που θέλουμε να έχουμε ως Κρήτη και ως χώρα.

Αναλυτικά τα θέματα για τα οποία μίλησε:

Για τον Παπανδρέου

Αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε κάτω από μία κοινή ομπρέλα. Γίνονται πραγματικές διεργασίες, βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου στην αριστερά παγκοσμίως θα αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και οι πολιτικές θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο από τα πρόσωπα

Για το μνημόνιο

Ο κ. Γερουλάνος εκτιμά ότι «αν ήμασταν ενωμένοι θα είχαμε βγει από την κρίση. Υπήρχε ισχυρή εσωκομματική και αντιπολίτευση ενάντια στην τότε κυβέρνηση, καθώς είχε τη δική της ατζέντα. Το ρεύμα των μεταρρυθμίσεων ωρίμαζε με αργούς ρυθμούς στην ελληνική κοινωνία».

Για τον Φαμπρ

«Το πρόβλημα είναι πολιτικό, και όχι πολιτιστικό. Ο τρόπος που επιβλήθηκε ο Φαμπρ ήταν τρομερά αδέξιος. Δεν προετοιμάστηκε ο καλλιτεχνικός κόσμος και το κοινό για αυτήν την επιλογή. Όλα αυτά έγιναν άγαρμπα, άτεχνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί στο στερέωμα», τόνισε.

Τουρισμός στην Κρήτη

«Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα, όπου τόσο οι πολιτικοί όσο και οι επιχειρηματίες έχουν θετική διάθεση απέναντι στην τουριστική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Γερουλάνος. «Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Κρήτη είναι πολύ μπροστά. Είναι ευκαιρία τώρα να πάει ένα βήμα μπροστά και να επεκτείνει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της παραπέρα».

Για τα έσοδα της Κνωσού

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε αναφερόμενος στα έσοδα της Κνωσού ότι «τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν είναι τόσα όσα νομίζουμε, καθώς δεν καλύπτουν τα έξοδα των αναστηλώσεων, που γίνονται κυρίως μέσω ΕΣΠΑ. Δεν έχει γίνει ποτέ σωστή καταγραφή του τί παίρνει ένας τόπος από τη συντήρηση και την αξιοποίηση των μνημείων. Παράδειγμα, η αναστήλωση της Ακρόπολης έχει κοστίσει τόσο που δε θα μπορούσε να το αντέξει η τοπική κοινωνία της Αττικής. Και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους όμως, ακόμα και η Κνωσός δεν είναι σήμερα στην κατάσταση που ήταν πριν 30 χρόνια. Η ανταποδοτικότητα στα μνημεία δεν μετριέται μόνο στα εισιτήρια, αλλά με το γενικότερο όφελος από ένα αναστηλωμένο μνημείο σε μια περιοχή. Σ' αυτό τον άξονα πρέπει να συνεργαστούν στενά η τοπική αυτοδιοίκηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία».   

Ανάπτυξη σε νέες κατευθύνσεις

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο, κινήθηκε πάνω στον μεταπολεμικό άξονα ανάπτυξης, που ήταν βασικός όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να δημιουργηθεί νέος άξονας ανάπτυξης.

Οι τουρίστες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

- Όσους έρχονται για να διασκεδάσουν.

- Τον ιατρικό τουρισμό και

- Όσους έρχονται αφού έχουν βγει στη σύνταξη.

Κακώς βάζουμε τις τρεις κατηγορίες κάτω από την ίδια ομπρέλα. Πρέπει να εξετάσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης χωριστά σε κάθε κατηγορία.

Αποκομμένη η κυβέρνηση από την οικονομία

Εκτιμά ότι «η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η οικονομία και πώς παράγεται πλούτος και ανάπτυξη - ένα έλλειμμα που το έχουμε καιρό τώρα. Η πιο τρανή απόδειξη είναι η συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας και οι ερωτήσεις που του έκανε ο κ. Κλίντον.

»Αποκορύφωμα αποκοπής από εκεί που παράγεται πραγματικός πλούτος για την Ελλάδα. Διότι το πρόβλημα δεν ήταν τα κακά αγγλικά του, αλλά ότι δεν μπορούσε να εκφράσει στους επενδυτές για ποιο λόγο να έρθουν στην Ελλάδα και σε ποιον τομέα να επενδύσουν. Δεν είχε επαφή με την ελληνική οικονομία, τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να πάμε μπροστά».

Σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης

«Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά πρέπει να μην περιμένουμε από το κράτος να οδηγήσει την ανάπτυξη ή μεμονωμένοι επιχειρηματίες», εκτιμά. «Σύγχρονο σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα πρέπει να βασίζεται:

- Στα ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

- Να είναι ανατρεπτικό. Δηλαδή, να φύγει από το κεντρικό κράτος και να πάει στη βάση της οικονομίας και

- Να είναι συλλογικό και όχι ατομικό. Να βασίζεται σε συνεργασίες επιχειρηματιών ή συνεταιρισμών και όχι να προσπαθεί να παράγει καθένας μόνος του».

Τι έχει γίνει λάθος ως τώρα

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ:

- Υιοθετούσαμε πράγματα τα οποία δουλεύανε στην Ευρώπη και νομίζαμε ότι θα λειτουργήσουν σωστά και στην Ελλάδα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα είναι η μεγάλη έμφαση που δόθηκε στα υπερκαταστήματα. Αντιγράψαμε ό,τι γινόταν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα όλα σήμερα να είναι φαληρισμένα. Βεβαίως να αντιγράφουμε θετικά από το εξωτερικό, αλλά να προσπαθούμε να τα προσαρμόζουμε ανάλογα με το τί μπορεί να σηκώσει η τοπική οικονομία. Και οι τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να σηκώσουν όλα αυτά τα υπέρ-.

Στην τοπική οικονομία μετράει πολύ η προσωπική επαφή. Γι' αυτό πολλά σούπερ μάρκετ της Κρήτης επιβίωσαν πολύ καλύτερα από τις μεγάλες εθνικές αλυσίδες.

Συμπερασματικά, ο κ. Γερουλάνος ξεκαθάρισε ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική εξουσία. Όχι μόνο στην απευθείας διαχείριση των κονδυλίων.

Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News