default-image

Παλεύουν για 7η ημέρα στην εντατική λόγω των... μανιταριών

Κρήτη
Παλεύουν για 7η ημέρα στην εντατική λόγω των... μανιταριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημάδια βελτίωσης «δείχνουν» οι δύο γυναίκες από χωριό της Μεσαράς, οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση από μανιτάρια την περασμένη Κυριακή, η μία ηλικίας 86 ετών, η οποία υπέστη νεφρική ανεπάρκεια, και η δεύτερη ηλικίας 55 ετών, η οποία υπέστη ηπατική ανεπάρκεια.  Νοσηλεύονται μεν στη ΜΕΘ του Βενιζελείου, αλλά ακόμα και τα αρχικά προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί, από τη Δευτέρα εμφανίζουν βελτίωση γεγονός που καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων .

Μάλιστα εξετάζεται το γεγονός να μην χρειαστεί μεταφορά της 55χρονης στη Θεσσαλονίκη για μεταμόσχευση ήπατος, εικόνα που ωστόσο θα γίνει πιο ξεκάθαρη από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά .

Από την Τρίτη στην εντατική

Και οι δύο εισήχθησαν σε σοβαρή κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, την Τρίτη, οπότε και η κατάστασή τους επιδεινώθηκε. Ωστόσο αρκετές ημέρες αργότερα, μπορεί η περιπέτεια τους να συνεχίζεται, όμως παρατηρείται σταδιακή βελτίωση με αργούς ρυθμούς τόσο σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση των νεφρών, του ήπατος και των τιμών του αίματος, δηλώσε στο neakriti.gr, o διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

Όσον αφορά την 55χρονη, σύμφωνα με τον κ. Ανέστη Κιούλπαλη, εξεταζόταν ακόμα και το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος. «Ήδη οι γιατροί από το Βενιζέλειο έχουν έρθει σε επαφή με γιατρούς σε εξειδικευμένο Κέντρο τη Θεσσαλονίκης, όπου και τους έχουν διαβεβαιώσει ότι έχει βρεθεί μόσχευμα, εφόσον χρειαστεί η 55χρονη».

Σύμφωνα με τον κ. Κιούλπαλη «η ηπατική καθώς και η νεφρική λειτουργία και των δύο γυναικών, παρουσιάζει σημαντική βελτίωση, ωστόσο η κλινική εικόνα της 86χρονης, που φέρει λιγότερες βλάβες και η οποία μπήκε στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, είναι καλύτερη» και δεν αποκλείεται μάλιστα τις προσεχείς ώρες, σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς να πάρει εξιτήριο από τη ΜΕΘ.

Το χρονικό

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι είχαν εμπειρία στη συλλογή μανιταριών, τέσσερα μέλη της οικογένειας κατέληξαν στο νοσοκομείο και μάλιστα τα δύο από αυτά στην εντατική, σε σοβαρή κατάσταση. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η οικογένεια αποφάσισε να δειπνήσει με τα μανιτάρια που είχε βρει ο πατέρας και νόμιζε ότι ήταν αγκαθίτες. Με τη διαπίστωση είχε συμφωνήσει και η γιαγιά, η οποία επίσης ήξερε από μανιτάρια. Ο μοιραίος μεζές μαγειρεύτηκε και καταναλώθηκε από την οικογένεια.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 11 Απριλίου, άρχισαν να παρουσιάζονται στους ανθρώπους τα πρώτα συμπτώματα. Όμως ούτε τα αξιολόγησαν σωστά, ούτε τα συνέδεσαν με την κατανάλωση των μανιταριών. Την Τρίτη που η κατάστασή τους επιδεινώθηκε, απευθύνθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Εκεί διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και έγινε παραπομπή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ενώ λιγότερο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δύο άνδρες της οικογένειας, ο πατέρας και ο γιος, οι οποίοι επίσης χρειάστηκε να νοσηλευτούν  σε άλλες όμως κλινικές.

.

ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

100 οικογένειες το χρόνο...

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δηλητηριώδη μανιτάρια φυτρώνουν και αναπτύσσονται μαζί με τα υπόλοιπα. Ακόμα και επαγγελματίες συλλέκτες μπορεί να μην τα αναγνωρίσουν, καθώς μοιάζουν με τα άλλα σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους.

Επίσης, δεν αποδέχονται λαϊκές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες «τα δηλητηριώδη μανιτάρια αλλάζουν χρώμα αν κανείς τα κόψει», «τα δηλητηριώδη μανιτάρια έχουν πικρή και καυστική γεύση» ή «τα μανιτάρια δεν είναι δηλητηριώδη αν τρώγονται από σαλιγκάρια, έντομα ή μικρά ζώα». Οι ειδικοί επιμένουν πως δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας διάκρισης των φαγώσιμων ειδών από τα δηλητηριώδη.

Στον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 είδη άγριων μανιταριών. Από αυτά γύρω στις 2.500 ενδημούν στην Ελλάδα. Τα είδη που προκαλούν δηλητηριάσεις στον άνθρωπο υπολογίζονται σε 100, εκ των οποίων 10 είναι τα είδη που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρα δηλητηρίαση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περί τις 100 οικογένειες το χρόνο δηλητηριάζονται από άγρια μανιτάρια...

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη-Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News