default-image

Κοινό αίτημα των διαπραγματευτών για το Κυπριακό προς τις Βρυξέλλες

Ελλάδα
Κοινό αίτημα των διαπραγματευτών για το Κυπριακό προς τις Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με στόχο την διασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της λειτουργικότητας μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, από την πρώτη κιόλας μέρα, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων , Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, κατέθεσαν κοινό αίτημα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» το αίτημα υποβλήθηκε με κοινό έγγραφο των δύο διαπραγματευτών και περιλαμβάνει «μια λίστα προτεραιοτήτων του κεκτημένου», προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Κομισιόν και να προβεί στην απαραίτητη προεργασία, ώστε σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού να μπορέσει να καταργηθεί ο «Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής».

Όπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, γίνεται αναφορά στη διασφάλιση της λειτουργίας του τελωνείου και της ελεύθερης διακίνησης γεωργικών και φυτοϋγειονομικών προϊόντων, σε όλο το νησί, καθώς και στην επιβολή κάποιων μεταβατικών περιόδων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, συνεπεία ενδεχόμενης λύσης και κατάργησης του «Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή».

Διευκρινίζεται ότι το δικοινοτικό αίτημα Μαυρογιάννη - Ναμί επικεντρώνεται στα αποτελέσματα μιας ενδεχόμενης λύσης και δεν αγγίζει αυτό καθεαυτό το ζήτημα της κατάργησης σε αυτή την φάση του «Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής», το οποίο άπτεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αποκλειστικά αρμόδια να εγείρει τέτοιο ζήτημα προς την Ε.Ε., εάν και όταν τεθεί θέμα λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, στη βάση ενός «μοναδικού σεναρίου» για λύση του Κυπριακού εντός του 2016 με παράλληλο ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων εργάζεται η Κομισιόν, η οποία έχει προβεί σε ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τους τελευταίους δύο μήνες:

- Στις 17 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν αποφάσισε να θέσει την «Ομάδα Δράσης για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα» (Task Force for T/c Community) υπό την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας και ειδικότερα υπό τη νέα δομή που συστάθηκε, την «Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», μετακινώντας την από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.

Ως πρώτος στόχος της Κομισιόν τέθηκε η εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, στην οποία εμπλέκονται πλέον όλες οι Διευθύνσεις της Ε.Ε., οι οποίες υποβάλλουν σε καθημερινή βάση εκθέσεις επί όλων των τεχνικών πτυχών της εναρμόνισης στον επικεφαλής της νέας δομής, Μάρτεν Φερβέι.

Ο κ. Φερβέι διετέλεσε επικεφαλής της Τρόικας στο κυπριακό μνημονιακό πρόγραμμα, θεωρείται άριστος τεχνοκράτης και απολαμβάνει της πλήρους εκτίμησης του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

- Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 12 Απριλίου, το Κολέγιο Επιτρόπων αποφάσισε να μετονομάσει την «Ομάδα Δράσης για την Τ/κ Κοινότητα» σε «Ομάδα Στήριξης της λύσης του Κυπριακού» (Cyprus Settlement Support).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News