default-image

Στα ύψη τα ενοίκια καταστημάτων παρά τα λουκέτα

Κρήτη
Στα ύψη τα ενοίκια καταστημάτων παρά τα λουκέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαλλαγμένοι από τον λεγόμενο αέρα που πλήρωναν μέχρι και πριν την οικονομική κρίση, αλλά όχι και από τα αυξημένα ενοίκια, είναι οι καταστηματάρχες στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η εμπορική κίνηση και η αγοραστική δυνατότητα έχει περιοριστεί, αλλά πέραν από μια μείωση το 2009. Σε κεντρικά σημεία της πόλης οι τιμές ενοικίασης εξακολουθούν να είναι σταθερά μεγάλες.

Με απόσταση λίγων μέτρων πάντως στο κέντρο της ίδιας πόλης υπάρχουν και τα σημεία που λόγω της μείωσης της κίνησης εντοπίζονται απανωτά λουκέτα. Εκεί τα ενοίκια έχουν μειωθεί αρκετά.

Δαιδάλου, 1866 και Λιοντάρια είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με τα ενοίκια στην 25ης Αυγούστου, ενώ οι τιμές σε σημεία όπως η Καλοκαιρινού και η 1821 είναι κατά 45-50% χαμηλότερες.

Την εικόνα της εγκατάλειψης που ακολουθούν και οι τιμές των μισθωμάτων εμφανίζουν και οι περιοχές εκτός κέντρου. Αν υπολογίσει κανείς ότι σε μια περιοχή του κέντρου όπως η Καλοκαιρινού που η κίνηση έχει συρρικνωθεί, ανά τετραγωνικό μέτρο η μίσθωση μπορεί να ξεκινάει από 18 ευρώ και να φτάνει στα 30. Σε περιοχές όπως η λεωφόρος Δημοκρατίας, Εθνικής Αντιστάσεως, 62 Μαρτύρων και Κνωσού.

Τα ενοίκια έχουν πέσει από 7-15 περίπου ευρώ το τετραγωνικό για την Δημοκρατίας και ακόμη χαμηλότερα για τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες.

Πάντως ακόμη και με τη μείωση των τιμών, οι καταστηματάρχες σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν λόγω της μειωμένης κίνησης να είναι συνεπείς και σε ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 70% δεν μπορούν να είναι συνεπείς με τα ενοίκιά τους.

Η εικόνα της κρίσης όμως αποτυπώνεται κυρίως στην αγορά ακινήτων και δη γραφείων και καταστημάτων που έχει σχεδόν σβήσει από το χάρτη…. Αν και οι διαθέσιμες πλέον επιλογές, είναι σε τιμές τουλάχιστον κατά 50% μειωμένες από την περίοδο προ κρίσης.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News