default-image

Όχι άλλο μάρμαρο: Διαμαρτυρίες για τα έργα στην πλ. Κορνάρου

Κρήτη
Όχι άλλο μάρμαρο: Διαμαρτυρίες για τα έργα στην πλ. Κορνάρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα... ταφόπλακα τύπου πλατείας Ελευθερίας φαίνεται να κατασκευάζεται στην πλατεία Βιτσέντζου Κορνάρου του Ηρακλείου, όπου εδώ και περίπου ένα χρόνο γίνονται έργα ανάπλασης.

Όπως διαμαρτύρονται πολίτες και καταστηματάρχες, παρόλο που τα περισσότερα σχόλια για το έργο είναι αρνητικά - όπως άλλωστε και στην περίπτωση της πλατείας Ελευθερίας, που θυμίζει νεκροταφείο και έχουν μάλιστα συγκεντρωθεί μέχρι και υπογραφές πολιτών για το ξήλωμα και την ανακατασκευή της - οι αρμόδιες Αρχές πάνε να κάνουν δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, γεμίζοντας την πόλη με την ψυχρή και αποκρουστική παρουσία του μαρμάρου, μειώνοντας το πράσινο και τη γραφικότητα της περιοχής.

Το όλο σκηνικό δεν ευχαριστεί κανέναν, αφού δεν έρχεται, όπως λένε, σε αρμονία με τα σημαντικά μνημεία που δεσπόζουν στην περιοχή, όπως το άγαλμα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τον Κουμπέ και την Κρήνη Μπέμπο, τα οποία με το ζόρι θα διακρίνονται μέσα σε όλο αυτό το μάρμαρο μετά την αποκάλυψη του έργου... Αποκάλυψη που, όμως, όλο και αναβάλλεται, και μέχρι να γίνει θα τους έχει βγει η ψυχή, όπως σημειώνουν αγανακτισμένοι πολίτες και καταστηματάρχες.

Ο χώρος, όλο αυτό το διάστημα, έχει περιφραχτεί, κάτι που όμως έχει αρνητική επίπτωση στην πελατεία των καταστημάτων, με τους καταστηματάρχες να βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται, ενώ αναφορικά με τους ρυθμούς εκτέλεσής του οι ίδιοι τονίζουν πως καθυστερεί δραματικά, με συνέπεια να έχουν έρθει οι πρώτοι τουρίστες και, αντί να θαυμάζουν τα αξιοθέατα, να έρχονται αντιμέτωποι με σκόνες, μπάζα και φράχτες.

Για «αργοπορία στην ολοκλήρωση των έργων» και για μια «τραγική κατάσταση» μίλησε συγκεκριμένα στο neakriti.gr "η κ. Πηνελόπη Παπαηλιάκη, προσθέτοντας πως «κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το μάρμαρο που έχει μπει. Όλα είναι λερωμένα και μαύρα. Οι τουρίστες δεν μπορούν να κινηθούν. Τα συνεργεία δε δουλεύουν κάθε μέρα και, ενώ μας λένε ότι το έργο τελειώνει, αυτό δε γίνεται».

Την εκτίμηση ότι το έργο θα καθυστερήσει κι άλλο σημειώνει και ο κ. Γιάννης Παπαδάκης, ο οποίος, αναφορικά με την πτώση στην κίνηση των καταστημάτων, τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr πως «ήταν και πριν πολύ πεσμένη, τώρα όμως με τα έργα χειροτέρεψαν τα πράγματα, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να κινηθεί άνετα στο δρόμο».

Σαν... νεκροταφείο

Για «κλήμα στραβό που τώρα το 'φαγε ο γάιδαρος» έκανε λόγο ο καταστηματάρχης κ. Γιώργος Χατζηπαυλής, υπογραμμίζοντας πως «αυτό το μάρμαρο κάνει την πλατεία να μοιάζει με νεκροταφείο. Σε στραβώνει όταν έχει πολύ ήλιο, λερώνει, ενώ το χειμώνα όταν βρέχει γλιστράει, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και στην πλατεία Ελευθερίας», τονίζει.

Από την πλευρά της η καταστηματάρχης κ. Κούλα Δασκαλάκη, μιλώντας στο neakriti.gr χαρακτηρίζει το έργο ψυχρό και αποκρουστικό, επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι πολίτες, όπως και η ίδια, θα ήθελαν περισσότερο πράσινο, λέγοντας μάλιστα με νόημα πως «ήξεραν ότι η γνώμη των πολιτών για την πλατεία Ελευθερίας δεν ήταν θετική και δυστυχώς ξανακάνουν το ίδιο λάθος». Όντας λιγάκι πιο αισιόδοξος, ο κ. Βασίλης Μοσχόβης σημειώνει για το ίδιο θέμα πως «περιμένουμε με αγωνία να ολοκληρωθεί το έργο, ελπίζοντας πως τότε όλα θα είναι καλύτερα».

Αξίζει να αναφερθεί πως στις εργασίες που απομένουν να γίνουν συμπεριλαμβάνονται δενδροφυτεύσεις, ηλεκτροφωτισμός, ολοκλήρωση δαπέδων με ειδική επίστρωση, δημόσιες τουαλέτες και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, με την ευχή όλων η πλατεία να είναι έτοιμη τουλάχιστον μέχρι το Μάιο, παρόλο που ο φόβος ότι θα χρειαστεί να ξηλωθεί παραμένει, αφού μάλλον δε θα αρέσει και σε πολλούς...

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News