default-image

Πεδιάδος: Οδοιπορικό στη "στοιχειωμένη" συνοικία στο κέντρο

Κρήτη
Πεδιάδος: Οδοιπορικό στη "στοιχειωμένη" συνοικία στο κέντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη μεγάλη πλειονότητα των οικημάτων της οδού Πεδιάδος και των πέριξ δρόμων. Κτίσματα ετοιμόρροπα, που εγκυμονούν κινδύνους για τους περαστικούς, και αυλές που έχουν μετατραπεί σε χωματερές και στέκια τοξικομανών, συνθέτουν ένα σκηνικό πόλης- "φαντάσματος" εντός της πόλης του Ηρακλείου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες - εντός των τειχών - συνοικίες του Ηρακλείου, όπως είναι ο Λάκκος και η Αγία Τριάδα. Η θλιβερή, ωστόσο, όψη της πάλαι ποτέ γεμάτης ζωντάνια γειτονιάς της οδού Πεδιάδος σε καμία περίπτωση δε συγκρίνεται με τις παραπάνω περιοχές. Το neakriti.gr πραγματοποίησε μίνι οδοιπορικό στην οδό Πεδιάδος, με τις εικόνες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός της φακός να είναι ενδεικτικές του προβλήματος...

Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η εικόνα εγκατάλειψης στη συγκεκριμένη περιοχή; Αναζητώντας απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, το neakriti.gr απευθύνθηκε στον πλέον αρμόδιο. Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Αναστασάκη. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο λόγος για τον οποίο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στην οδό Πεδιάδος αδυνατούν να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τα σπίτια τους είναι - κατά κύριο λόγο - η οικονομική κρίση.

«Η συντήρηση των εν λόγω κτηρίων αποτελεί ευθύνη των ιδιοκτητών τους», μας λέει ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος προσθέτει: «Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε δημότης διαπιστώσει ότι η κατάσταση κάποιου κτηρίου στην πόλη εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, μπορεί να επικοινωνεί με τη Διεύθυνση Πολεοδομικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου, στην πλατεία Δασκαλογιάννη (τηλέφωνο 2813/409.343, fax 2810/343.314, e - mail: [email protected])».

Κίνητρα στους δημότες: Χρήματα για ανακατασκευές

«Η διαδικασία που προβλέπεται είναι να διενεργηθεί αυτοψία από μηχανικό της Πολεοδομίας στο κτίσμα για το οποίο γίνεται καταγγελία. Εφόσον ο μηχανικός επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα, δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο ιδιοκτήτης να επισκευάσει το κτίσμα του. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφερθεί, τότε ο Δήμος αναλαμβάνει να κάνει ό,τι απαιτείται και στη συνέχεια το χρέος της οποιασδήποτε εργασίας πιστώνεται στον ιδιοκτήτη», λέει με νόημα ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος τονίζει ότι «για τα κτήρια τα οποία βρίσκονται εντός των τειχών, και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες ως διατηρητέα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς για την οποιαδήποτε εργασία που πρέπει να γίνει είναι απαραίτητο να δοθεί το "ΟΚ" από την Αρχαιολογία».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, η αρμόδια δημοτική υπηρεσία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες την καταγραφή όλων των εντός των τειχών κτηρίων, τα οποία είναι επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι ο πρώτος Δήμος ο οποίος θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα - χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια καταγγελία - στην καταγραφή των ετοιμόρροπων κτισμάτων, με σκοπό τη δημιουργία μιας σχετικής βάσης δεδομένων», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης. Ο ίδιος επισήμανε ότι η παραπάνω διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Αυτή είναι μια από τις δράσεις που αναμένεται να γίνουν από πλευράς Δήμου Ηρακλείου. Η άλλη ενέργεια, η οποία επίσης αφορά - και - στα σπίτια της οδού Πεδιάδος, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. «Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι, χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα "μικρά ΕΣΠΑ", να παρέχουμε κίνητρα αρχικά σε επιχειρήσεις και στη συνέχεια σε ιδιώτες, προκειμένου να ρίξουν "ζεστό" χρήμα και να προχωρήσουν στις εργασίες που είναι απαραίτητες για την αναμόρφωση των οικημάτων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου», αποκάλυψε ο κ. Αναστασάκης.

Το σχέδιο της δημοτικής Αρχής περιλαμβάνει τη δημιουργία επιλεγμένων διαδρομών στο κέντρο της πόλης. Στις εν λόγω διαδρομές θα βρίσκονται ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του Ηρακλείου. Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων, που θα περιλαμβάνονται εντός των επιλεγμένων διαδρομών, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την παροχή οικονομικών κινήτρων.

«Τα κονδύλια που μπορούν να αντληθούν από τα "μίνι ΕΣΠΑ" θα δοθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης των οικημάτων αυτών. Ωστόσο, μαζί με τις εργασίες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασης», εξηγεί ο κ. Αναστασάκης.

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News