default-image

Ο Ιακώβου στη "Ν.Κ": παίρναμε δύναμη από την Κρήτη!

Κρήτη
Ο Ιακώβου στη "Ν.Κ": παίρναμε δύναμη από την Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κάτσε κάτω απ' τη μπάρα" φώναζε ο  Κωνσταντινουπολίτης με τη χαρακτηριστική προφορά Χρήστος Ιακώβου και ο Πύρρος Δήμας συστηνόταν στον ελληνικό αθλητισμό και ανέβαζε την ελληνική σημαία στον πιο ψηλό ιστό σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτές τις στιγμές; Εμείς πάντως όχι! Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι το γεγονός πως η άρση βαρών είχε κάποτε "σπίτι της" και βάση της εθνικής ομάδας την Κρήτη και ειδικά τα Χανιά ενώ και το Ηράκλειο είχε να επιδείξει μεγάλα ονόματα!

Από τον Ατσαλενιώτη Ευάγγελο Κανάρη που είχαμε παρουσιάσει στις "Αθλητικές Ιστορίες" μέχρι τον Τάσο Τριανταφύλλου που σαν αθλητής του ΟΦΗ έφτασε πολύ ψηλά. Η παρουσία  του Ιακώβου στο Ηράκλειο δε μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και να μη φιλοξενηθεί στη "Νέα Κρήτη" και στη σελίδα που έχουμε καθιερώσει από την αρχή της αθλητικής περιόδου 2015-16. Ας δούμε λοιπόν όσα θυμήθηκε και μας είπε:

Για την Κρήτη της άρσης βαρών: "Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές το χρόνο κατέβαινα και κατεβαίναμε γενικότερα στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, όταν ήμουν αθλητής αλλά και στα πρώτα προπονητικά μου χρόνια. Η εθνική ομάδα έπαιρνε δύναμη από τη δύναμη των Κρητικών"!

Ο Ευάγγελος Κανάρης: "Είναι σημαντικό που κάνατε ρεπορτάζ για τον Κανάρη. Αυτός ξεκίνησε πρώτος την άρση βαρών στην Κρήτη και στην κίνηση του ντεβελοπέ που δεν υπάρχει πια είχε κάνει άτυπα παγκόσμιο ρεκόρ! Πηγαίναμε μαζί στις αποστολές της εθνικής τη δεκαετία του '60 ως αθλητές και είναι κρίμα που σταμάτησε πρόωρα για δικούς τους λογους από το άθλημα".

Ο Τάσος Τριανταφύλλου: "Ο μεγαλύτερος σύγχρονος κρητικός αρσιβαρίστας. Ωστόσο υπήρχαν και άλλοι σημαντικοί την ίδια εποχή στην Κρήτη"...

Η δόξα και ο Πύρρος: "Εντάξει οι μεγάλες επιτυχίες δεν ήρθαν μόνο από τον Πύρρο Δήμα. Σίγουρα όμως είχε τον τρόπο ο Πύρρος, τον εκφραστικό να δείχνει κάτι διαφορετικό. Έγινε πρόεδρος στην ομοσπονδία μας, τώρα είναι στην ΑΕΚ που έκανε τμήμα και είναι πάντα κοντά. Κανείς δεν αφήνει αυτό το άθλημα"...

"Κάτσε κάτω απ' τη μπάρα": "Το λέμε συνέχεια αυτό. Ξέρω πως έγινε σλόγκαν και συνδυάστηκε με τις μεγάλες στιγμές"...

Οι δύσκολες στιγμές: "Μέσα στο πρόγραμμα στον αθλητισμό είναι και τα δύσκολα. Αλλά ζήσαμε τόσες χαρές που μας μένουν αυτές στο μυαλό"...

Ο Χρήστος Ιακώβου και ο Γιώργος Μιμίκος

Η ζωή του Χρήστου Ιακώβου

Ο Χρήστος Ιακώβου γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1948 στην Κωνσταντινούπολη. Ασχολήθηκε με την άρση βαρών και αναδείχθηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς το 1971, το 1972 και το 1975. Το 1967 και το 1968, είχε καταρρίψει τα παγκόσμια ρεκόρ εφήβων στην κίνηση του ντεβελοπέ, στην οποία ξεχώριζε.

Κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1971, ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1972, υπήρξε πέντε φορές μεσογειονίκης, βαλκανιονίκης και δεύτερος στο διηπειρωτικό κύπελλο το 1975 με την ομάδα της Μικτής Ευρώπης. Συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες, το 1968 στο Μεξικό, το 1972 στο Μόναχο όπου κατέκτησε την 5η θέση στην κατηγορία του (82,5 κιλά), και το 1976 στο Μόντρεαλ. Ένα λάθος του το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου -δεν άκουσε τον προπονητή του- του στοίχισε το χάλκινο μετάλλιο.

Προπονητική καριέρα: Από τα 68 μετάλλια που είχε κατακτήσει μέχρι το 2004 η Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών, τα 66 ήρθαν υπό τις οδηγίες του «αρχιστράτηγου» και τα υπόλοιπα δύο κέρδισε ο ίδιος ως αθλητής. Επί των ημερών του η ελληνική εθνική ομάδα πήρε την πρώτη θέση στη βαθμολογία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων δύο φορές, το 1998 και το 1999 ενώ η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στα μετάλλια της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

* Τον Απρίλιο του 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, αφότου έντεκα από τους δεκατέσσερις αθλητές της εθνικής ομάδας βρέθηκαν θετικοί για ντόπινγκ στο πρώτο δείγμα σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησε η WADA.[1] Το Μάιο του 2008 ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Ιακώβου για πέντε πλημμελήματα[2] για αυτή την υπόθεση. Το Φεβρουάριο του 2014 αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καθώς και όλοι οι αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών.

Συνέντευξη στο Γιώργο Μιμίκο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News