Ειδήσεις

Πόσο ακόμη θα παίρνουμε άδειες κυκλοφορίας σε λευκό χαρτί

Τι και αν το υπουργείο Υποδομών διαβεβαιώνει ότι μέχρι τις 21Απριλίου οι νέες άδειες κυκλοφορίας που εκδίδονται μέχρι και σήμερα σε ένα απλό λευκό χαρτί ,θα αντικατασταθούν με το ειδικό πράσινο έντυπο που συνοδεύει κάθε όχημα ως άδεια κυκλοφορίας;

Σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με στελέχη από το Μηχανολογικό Ηρακλείου όχι μόνο δεν υπάρχει ενημέρωση για κάτι τέτοιο αλλά δεν έχει φτάσει ούτε η συγκεκριμένη ύλη που απαιτείται, το πράσινο δηλαδή έντυπο.

Τα τελευταία χρόνια η άδεια κυκλοφορίας έχει πάρει τη μορφή ενός απλού λευκού χαρτιού ,μια μηχανογραφημένη εκτύπωση με μια σφραγίδα που το καθιστά επίσημο έγγραφο, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σε όσους αγοράζουν  αυτοκίνητο, καινούργιο ή μεταχειρισμένο.

Όπως μάλιστα τονίζουν οι οδηγοί, το γεγονός αυτό τους προκαλεί συνάμα πονοκέφαλό καθώς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το δεδομένο ότι  έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, το λευκό αυτό έντυπο να φθείρεται ή να χάνεται εύκολα, λόγω ακριβώς του ότι είναι ένα απλό λεπτό χαρτί.

Και όλα αυτά διότι δεν υπάρχει το ειδικό πράσινο έντυπο που κανονικά συνοδεύει κάθε όχημα ως άδεια κυκλοφορίας.

Μοναδικές εξαιρέσεις που παίρνουν το κανονικό πράσινο έντυπο είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και όσοι πρόκειται - αποδεδειγμένα - να ταξιδέψουν με το όχημά τους στο εξωτερικό.

Στελέχη του υπουργείου Μεταφορών υποστηρίζουν σε κάθε τόνο πάντως πως από τις 21 Απριλίου οι νέες άδειες κυκλοφορίας θα εκδίδονται στα πράσινα έντυπα και όχι σε λευκό χαρτί, καθώς αναμένεται μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί η σχετική προμήθεια υλικού από το υπουργείο Υποδομών.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ανατέθηκε στη μειοδότρια εταιρεία (του τρίτου και τελευταίου άγονου διαγωνισμού που έγινε τον Οκτώβριο), η εκτύπωση 3.200.000 εντύπων αδειών κυκλοφορίας, τα οποία επρόκειτο να παραδοθούν τον Φεβρουάριο, αλλά τελικώς καθυστέρησαν και το υλικό θα είναι διαθέσιμο τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί σε λευκά χαρτιά, δεν υπάρχει ακόμη καμία πρόβλεψη, καθώς ο αριθμός τους θεωρείται πολύ μεγάλος.

Η αντικατάστασή τους πιθανότατα θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και σταδιακά (π.χ. στις μεταβιβάσεις λόγω αγοροπωλησίας), καθώς αποφασίστηκε από το υπουργείο Υποδομών πρώτα να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην έκδοση των νέων αδειών.

Σχόλια