default-image

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι καθαρίστριες

Κρήτη
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι καθαρίστριες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αποφάσεις για διαμαρτυρίες και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αναμένεται να προχωρήσουν οι καθαρίστριες των δημόσιων νοσοκομείων του νομού Ηρακλείου, σε κρίσιμη γενική συνέλευση που συγκαλεί το σωματείο τους για τις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις συμβάσεις έργων που καλούνται να υπογράψουν, που οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα.

Ήδη, οι συνθήκες εργασίας τους, οι χαμηλές αμοιβές τους, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τους εργολάβους καθαριότητας και η γενικότερη ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν είναι μια εντελώς προβληματική κατάσταση, που με τις νέες συμβάσεις θα εξελιχθεί κυριολεκτικά σε εφιάλτη!

Η γενική συνέλευση της Δευτέρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, μετά τη συνάντηση του Σωματείου Καθαριστριών των νοσοκομείων του νομού Ηρακλείου με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ. Ελένη Μαυρομμάτη, που πραγματοποιήθηκε κάτω από μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, την περασμένη Τετάρτη, στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή και συμπαράσταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά.

Η αντιπροσωπία των εργαζομένων διαμαρτυρήθηκε έντονα προχθές και κατήγγειλε ότι, μέσα από τις νέες συμβάσεις έργων που τις καλούν να υπογράψουν, τους ζητούν να αποδεχτούν την παντελή κατάργηση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων που τους είχαν απομείνει.

Αυτά τα δικαιώματα είναι τα αυτονόητα, δηλαδή η προϋπηρεσία, η άδεια, τα δώρα και τα επιδόματα, ενώ αφήνονται αδιευκρίνιστα ζητήματα όπως αυτό της άδειας ασθένειας και της προστασίας της μητρότητας.

«Το μοναδικό το οποίο ουσιαστικά προβλέπεται είναι η λήξη της σύμβασης, η οποία είναι προκαθορισμένη για το Δεκέμβριο του 2017, χωρίς την ύπαρξη καμίας δέσμευσης για συνέχεια ή ανανέωση, αφήνοντας τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στον αέρα», αναφέρει νεότερη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Σωματείο Καθαριστριών.

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «το Σωματείο και οι εργαζόμενοι έχουν πετύχει αυτή τη στιγμή να εργάζονται με καθεστώς αορίστου χρόνου και το προσωπικό να παραμένει το ίδιο σε όλους τους εργολάβους που κατά καιρούς έχουν αναλάβει».

Από την πλευρά της, η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Ελένη Μαυρομμάτη υποστήριξε ότι με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα εργασιακά τους δικαιώματα και ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Πρόκειται, μάλιστα, για μια σύμβαση, η οποία, όπως είπε, θα επεκταθεί σε όλα τα συνεργεία μέσα στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωσή του με νόημα το σωματείο αναφέρει ότι απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα σωματεία που έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, ενώ διευκρινίζει ότι «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των νοσοκομείων εκπροσωπούνται νόμιμα από το Σωματείο Καθαριστριών και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με πολλές νίκες μάλιστα στο παρελθόν. Γι' αυτό το λόγο οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη διάσπαση των εργαζομένων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν αργότερα για να πραγματοποιήσουν τους δικούς τους σκοπούς και στόχους, ιδιαίτερα στιγμές σαν κι αυτές που επιβάλλεται να παραμείνουν συσπειρωμένοι, θεωρείται το λιγότερο απαράδεκτη και ανέντιμη.

Επιμένουμε στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς αλλά και εργασιακά δικαιώματα που με τόσο κόπο έχουμε αποκτήσει. Ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να εξυπηρετείται από αναλώσιμους και εφήμερους εργαζόμενους.

Τα νοσοκομεία είναι απαραίτητο να στελεχωθούν από μόνιμο και έμπειρο προσωπικό. Η καθαριότητα στα νοσοκομεία μάς αφορά όλους».

«Θυσιάζουν τους εργαζόμενους»

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης, που λαμβάνεται για να «τιμωρήσει τους εργολάβους, θυσιάζει τους εργαζόμενους, που από εξαρτημένη σχέση εργασίας τούς εξαναγκάζει να βρεθούν σε μια επισφαλή, αμφιβόλου νομιμότητας και ορισμένου χρόνου σύμβαση έργου, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε εργολάβους, με ασαφείς φορολογικές επιπτώσεις, στερώντας τους όλα τα εργασιακά δικαιώματα, όπως άδεια, επίδομα άδειας, δώρα, τριετίες, ακόμα και αυτό της προστασίας της μητρότητας».

Εξάλλου, το Σωματείο Καθαριστριών στα δημόσια νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου υπενθυμίζει ότι στο συγκεκριμένο κλάδο η σύμβαση έργου αφορά σε εργαζόμενους «που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, πολύ χαμηλών εισοδημάτων κ.λπ. Απευθύνεται σε εργαζόμενους που ξεπερνούν τα 10 χρόνια προϋπηρεσίας σε αυτά τα νοσοκομεία...».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News