default-image

Στη Βουλή δημοσίευμα της ΝΚ για το επικίνδυνο κοντέινερ

Κρήτη
Στη Βουλή δημοσίευμα της ΝΚ για το επικίνδυνο κοντέινερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις αποκαλύψεις της "Ν.Κ." για τα κινέζικα προϊόντα, την κατάσχεση του κοντέινερ στο λιμάνι του Ηρακλείου με εμπορεύματα ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία, που είχε εισάγει Κινέζος μεγαλοεισαγωγέας, και την τακτική κυβέρνησης και υπηρεσιών σε κεντρικό επίπεδο, αντί για ελέγχους, να κάνουν... "τους Κινέζους", κατέθεσε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου τονίζει την απειλή για την υγεία και ενδεχομένως τη ζωή εργαζομένων και καταναλωτών από αμφίβολης ποιότητας προϊόντα.

Με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, υπενθυμίζει ότι η "Le Monde", σε άρθρο της και μετά από έρευνα, είχε ενημερώσει και προειδοποιούσε ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια (και τα ελληνικά φυσικά) έχουν γίνει αθόρυβα περιοχές υψηλού τοξικού κινδύνου. Το άρθρο εξηγούσε και υπολόγιζε ότι το 15% έως 20% από τα κοντέινερ που φτάνουν στις αποβάθρες και στους χώρους εκφόρτωσης των ευρωπαϊκών λιμανιών, κυρίως από την Κίνα, περιέχουν προϊόντα, τα οποία έχουν χημικές ουσίες και παράγουν τοξικές αναθυμιάσεις, οι οποίες είναι απίστευτα επικίνδυνες λόγω των καρκινογόνων και νευροτοξικών συστατικών.

Και αμέσως παρακάτω, ο κ. Κεγκέρογλου αναπαράγει το ρεπορτάζ της "Ν.Κ." αναφέροντας ότι «σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης βρέθηκε ένα κοντέινερ με χιλιάδες αμιγώς κινέζικα εμπορεύματα, παραποιημένα και μη πιστοποιημένα», ενώ τονίζει ότι το δημοσίευμά μας «αποκαλύπτει πως πρόκειται για ανθυγιεινά και άκρως επικίνδυνα προϊόντα και συγκεκριμένα για χιλιάδες λαμπτήρες και ηλεκτρολογικό υλικό που δε φέρουν το σήμα CE, δηλαδή δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε., "επιδέσμους" για τις αρθρώσεις που και αυτοί δε φέρουν κανενός είδους πιστοποίηση από την Ε.Ε., ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες προϊόντα, κυρίως ένδυσης και υπόδησης, στα οποία υπάρχει ένα είδος μύκητα που μπορεί να προκαλέσει από αλλεργία μέχρι και σοβαρά δερματολογικά προβλήματα, και παιχνίδια για μικρά παιδιά, που το πλαστικό τους κρίθηκε ακατάλληλο».

Απειλή

«Όπως αντιλαμβάνεστε», επισημαίνει ο βουλευτής, «η απειλή είναι άμεση τόσο για τους τελωνειακούς, τους φορτοεκφορτωτές εργάτες και σε όσους έρχονται σε επαφή, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Επειδή, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης οι πολίτες αναγκάζονται να στραφούν και στην αγορά κινέζικων προϊόντων (κυρίως ρούχων, υποδημάτων, τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και παιχνιδιών), τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και επειδή αρκετές ενώσεις καταναλωτών, όπως η ΕΝΚΗ (Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης), μέσα από καταγγελίες και μετά από σχετικό έλεγχο ενημερώνουν και προειδοποιούν ότι πολλά προϊόντα, κυρίως προερχόμενα από την Κίνα, χρησιμοποιούν παραπλανητικά-πλαστά σήματα ποιότητας», ο Ηρακλειώτης βουλευτής ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς ποιος είναι ο σχεδιασμός τους προκειμένου να μη διατίθενται στην αγορά αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, που μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Πάντως, στο κείμενό του ο κ. Κεγκέρογλου δεν κάνει καμία αναφορά για το γεγονός ότι στην Αθήνα οι αρμόδιες Αρχές "κάνουν τους Κινέζους" όταν πρόκειται για εισαγωγές... κινέζικων προϊόντων, αφού το ίδιο έκαναν και οι συγκυβερνώντες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News