default-image

Σαν σήμερα: Από τον Λίνκολν στην τραγωδία του Χίλσμπορο

Σαν σήμερα: Από τον Λίνκολν στην τραγωδία του Χίλσμπορο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πιο διάσημος πρόεδρος

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1865, φεύγει από τη ζωή ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν. Ο Λίνκολν είχε τραυματιστεί σοβαρά την προηγούμενη ημέρα, έπειτα από πυροβολισμό που δέχτηκε, την ώρα που παρακολουθούσε θεατρική παράσταση στην Ουάσινγκτον. Φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του προέδρου ήταν ο ηθοποιός Τζον Μπουθ. Απομακρυνόμενος από το σημείο του εγκλήματος, ο Μπουθ ακούστηκε να φωνάζει στα Λατινικά «Sic semper tyrannis», που στα Ελληνικά μεταφράζεται «Ο θάνατος αρμόζει στους τυράννους». Ο Λίνκολν υπήρξε επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1861 έως το 1865, ενώ ηγήθηκε πολιτικά των Βορείων στον αμερικανικό εμφύλιο, καταργώντας παράλληλα το θεσμό της δουλείας.

Υπόθεση Πατσίφικο

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Απριλίου του 1850 όταν ήρθη ο πολύμηνος ναυτικός αποκλεισμός του Πειραιά και των υπόλοιπων σημαντικών λιμανιών της Ελλάδας, στον οποίο είχε προχωρήσει η Βρετανία. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η περίφημη υπόθεση "Πατσίφικο", η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 1849. Εξαγριωμένοι Αθηναίοι, οι οποίοι αντέδρασαν στην απαγόρευση του εθίμου του καψίματος του Ιούδα από τις Αρχές, έκαναν επιδρομή στο σπίτι του εβραίου Δαβίδ Πατσίφικο, στην περιοχή του Ψυρρή, προκαλώντας ζημιές. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η επιδρομή έγινε τη Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου, καθώς ο Πατσίφικο φέρεται να προκάλεσε τους πιστούς. Ο Πατσίφικο, ο οποίος είχε αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα, ζήτησε αποζημίωση περίπου 888.000 δραχμών από την ελληνική κυβέρνηση. Η τελευταία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα μερικούς μήνες μετά η Αγγλία να επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στα κυριότερα λιμάνια της Ελλάδας, ο οποίος ήρθη στις 15 Απριλίου του 1850.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο

Ήταν 15 Απριλίου του 1989 όταν έλαβε χώρα στο γήπεδο Χίλσμπορο του Σέφιλντ μια από τις πλέον πολύνεκρες αθλητικές τραγωδίες. Λίγο μετά την έναρξη του ημιτελικού Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, 2.000 φίλαθλοι των "κόκκινων" μπαίνουν άτακτα στο γήπεδο. Ωστόσο, η θύρα στην οποία εισήλθαν ήταν ήδη υπερπλήρης, με αποτέλεσμα δεκάδες οπαδοί να στριμωχτούν στα κάγκελα και να βρουν φρικτό θάνατο. Ενενήντα τέσσερα άτομα άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο Χίλσμπορο, ενώ τις επόμενες ημέρες εξέπνευσαν δύο ακόμη φίλαθλοι που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση. Το σύνολο των τραυματιών ανήλθε σε συνολικά 766 άτομα. Λίγες ημέρες πριν τα γεγονότα του Χίλσμπορο, η ΟΥΕΦΑ είχε εγκρίνει την επάνοδο των αγγλικών ομάδων, οι οποίες είχαν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την τραγωδία του Χέιζελ των Βρυξελλών, το Μάιο του 1985. Οι Άγγλοι επρόκειτο να περιμένουν δύο ακόμη χρόνια (1991), για να επανεμφανιστούν στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News