Ειδήσεις

Ανήμποροι χωρίς την τεχνολογία οι Κρητικοί

Εν έτει 2016 η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Συνοδεύει κάθε μας βήμα και κάθε μας κίνηση. Έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας και, όπως οι εκτιμήσεις προβλέπουν, στο μέλλον δε θα μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα αν δε διαθέτουμε έναν υπολογιστή, ένα τάμπλετ, ένα κινητό κ.λπ.

 Πολλοί άλλωστε ήδη θα έχουμε αντιληφθεί ότι αρκετές υποθέσεις σε δημόσιες και άλλες υπηρεσίες γίνονται κατ' οίκον, μέσω υπολογιστή ή και μέσω του κινητού που σχεδόν όλοι έχουμε πάντα μαζί μας. Ευκολία και αμεσότητα που μειώνει την ταλαιπωρία και την αναμονή στις ουρές, τουλάχιστον για τους ανθρώπους της νέας γενιάς που έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τα ηλεκτρονικά μέσα, την οποία και οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να υιοθετήσουν, όχι όμως όλοι με την ίδια επιτυχία.

Ωστόσο το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: «Αντέχουν άραγε οι νέοι χωρίς κινητά, υπολογιστή, τάμπλετ και όλες αυτές τις συσκευές;». Και από την άλλη, «οι μεγαλύτεροι που είχαν μάθει να εξυπηρετούνται από την υπάλληλο της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας μπορούν να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής εποχής;». Τα ερωτήματα αυτά θα μας απαντήσουν πολίτες, στους οποίους απευθυνθήκαμε για να μας σχολιάσουν πώς βλέπουν την "εισβολή" των ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητά μας.

Οι απόψεις για μια ακόμη φορά διίστανται, αφού οι νέοι βρίσκουν εντελώς φυσιολογική την εξέλιξη αυτή, ενώ οι μεγαλύτεροι, και κυρίως οι ηλικιωμένοι, δυσκολεύονται να την ακολουθήσουν, πόσω μάλλον να την δεχτούν.

Με την τεχνολογία λοιπόν να εξελίσσεται συνεχώς, εισβάλοντας ολοένα και πιο πολύ στη ζωή μας, οι νέοι, όπως δήλωσαν, δεν μπορούν ούτε λεπτό να ζήσουν μακριά από το κινητό, τον Η\Υ, το τάμπλετ ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Παρ' όλα αυτά, ανάμεσά μας υπάρχει μια μερίδα πολιτών που όχι μόνο κινητό και υπολογιστή δεν ξέρει να χρησιμοποιεί, αλλά ούτε κάρτα για μια απλή ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ. Αρκετοί, μάλιστα, από αυτούς επισημαίνουν πως εκ πεποιθήσεως δε θέλουν να τα βάλουν στη ζωή τους. Ωστόσο όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως σε μερικά χρόνια από σήμερα τίποτα δε θα γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό γραφειοκρατικό τρόπο, αλλά απλά και γρήγορα με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού. Ιδέα που κάποιους ευχαριστεί, άλλους όμως τους τρομάζει.

5,5 δισ. χρήστες κινητών

Από το 2000, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή, ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων έως και σήμερα έχει πενταπλασιαστεί! Για το μέλλον, ωστόσο, η ετήσια μελέτη "Visual Networking Index" της Cisco αναφέρει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 5,5 δισεκατομμύρια χρήστες "έξυπνων" κινητών, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν το 72% του παγκόσμιου πληθυσμού που θα χρησιμοποιεί κάποιο κινητό ή tablet ή κάποια άλλη συσκευή, σε σχέση με το 36% το 2015.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια