default-image

ΕΕ: Ενέκρινε αμφιλεγόμενη οδηγία για το απόρρητο των επιχειρήσεων

Οικονομία
ΕΕ: Ενέκρινε αμφιλεγόμενη οδηγία για το απόρρητο των επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του «απορρήτου των επιχειρήσεων» εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις αντιδράσεις δημοσιογράφων, καταμηνυτών ατασθαλιών, ΜΚΟ και συνδικαλιστών, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των «Panama Papers».

Η οδηγία, της οποίας εμπνευστής ήταν το 2013 ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, έχει στόχο να εγκαθιδρύσει μια ευρωπαϊκή νομική βάση κυρίως για την καταπολέμηση της βιομηχανικής κατασκοπείας και την προστασία της καινοτομίας.

Η οδηγία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ, που εκφράζουν ανησυχία για την προστασία θεμελιωδών ελευθεριών.

Από τους 652 ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στο Στρασβούργο, 503 τάχθηκαν υπέρ της οδηγίας, 131 κατά και 18 τήρησαν αποχή.

«Η καταπολέμηση της οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπείας (...) της οποίας είναι θύματα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας, η προστασία της καινοτομίας και της έρευνάς μας, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητάς μας, αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι», είχε δηλώσει χθες ενώπιον των ομολόγων της η γαλλίδα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κονστάνς Λε Γκριπ, εισηγήτρια της έκθεσης.

Σύμφωνα με τη Λε Γκριπ, το «ισορροπημένο» αυτό κείμενο «προστατεύει τόσο την επαγγελματική τεχνογνωσία, την άυλη κληρονομιά των επιχειρήσεων όσο και τις βασικές ελευθερίες και την άσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου και των δραστηριοτήτων των καταμηνυτών ατασθαλιών».

Με την οδηγία αυτή «θα προαχθεί η εμπιστοσύνη χιλιάδων επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καινοτομούν καθημερινά», είχε υποστηρίξει επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, ο αυστριακός Γιοχάνες Χαν.

Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων αντιτάχθηκαν στο κείμενο και είχαν ζητήσει, χωρίς επιτυχία, τουλάχιστον να μετατεθεί η ψηφοφορία. «Είναι ένα εντελώς λανθασμένο σήμα εκ μέρους αυτής της συνέλευσης το να υιοθετεί δέκα ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers ένα κείμενο που εκ των πραγμάτων θα κάνει πιο δύσκολο το έργο των καταμηνυτών ατασθαλιών και των εφημερίδων», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρος της ομάδας Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Η κύρια κατηγορία που της προσάπτουν οι επικριτές της είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία «μεταφέρει το βάρος της απόδειξης από τις επιχειρήσεις στους καταμηνυτές ατασθαλιών», σύμφωνα με τον Λαμπέρ. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολλά αιτήματα κατά της οδηγίας.

Η έγκρισή της γίνεται δεκαπέντε ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης, στις 26 Απριλίου στο Λουξεμβούργο, του καταμηνυτή ατασθαλιών Αντουάν Ντελτούρ, από τον οποίο προέρχονται οι αποκαλύψεις «LuxLeaks».

Ο Ντελτούρ και άλλοι δύο άνδρες, μεταξύ των οποίων ο γάλλος δημοσιογράφος Εντουάρ Περέν, κατηγορούνται ότι αποκάλυψαν εκατοντάδες εμπιστευτικά έγγραφα για τη φορολόγηση πολυεθνικών με έδρα το Λουξεμβούργο.

Τα έγγραφα αυτά αφορούσαν ένα σύστημα φοροαποφυγής διαμέσου της εκ των προτέρων ενημέρωσης πολυεθνικών εταιριών για τη φορολογική τους αντιμετώπιση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News