Ειδήσεις

Απόβαση στην Αθήνα κάνουν αύριο οι εκπαιδευτικοί

Από αναπληρωτές αποτελείται το 14% του υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, όπως εκτιμάται στην Κρήτη το ποσοστό των αναπληρωτών είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευτικών, που απασχολούνται με κάθε μορφή απασχόλησης από το Υπουργείο Παιδείας, ανέρχεται σε 158.081. Εξ αυτών αναπληρωτές είναι λίγο πάνω από τους 22.000, δηλαδή σε ποσοστό περίπου το 14%.

?

ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ 9.276

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ

1.626

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

18

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΣΠΑ

51

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΣΠΑ

6.730

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΣΠΑ

3.900

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΣΠΑ

1

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ

459

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

206

ΜΟΝΙΜΟΙ

135.728

ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ

76

ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ

1

ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ

9

ΣΥΝΟΛΟ

158.081

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναπληρωτές με πολλά χρόνια υπηρεσίας είναι εκείνοι που θίγονται από το νέο τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο σχολείο που προωθεί για τη νέα σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας. Ο νέος αυτός τρόπος πριμοδοτεί σημαντικά τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ υποβαθμίζει την προϋπηρεσία. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν αναπληρωτές με 15 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας να μείνουν εκτός δημόσιας εκπαίδευσης από το Σεπτέμβριο.

Για το θέμα γίνεται την Παρασκευή 15 Απριλίου πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Το ραντεβού των καθηγητών του Ηρακλείου έχει δοθεί για σήμερα στις 8 το βράδυ, στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού του Ηρακλείου.  

Για τη μετάβαση εκπαιδευτικών από το Ηράκλειο στην Αθήνα για το συλλαλητήριο έχει εξασφαλιστεί έκπτωση 30% από τις "Μινωικές Γραμμές". Από το υπόλοιπο του ποσού των εισιτηρίων το μισό θα το καλύψει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Οι καθηγητές που θα συμμετάσχουν καλούνται να ενημερώσουν με μήνυμα στο elme@elmeher.gr.

Αναπληρωτές Κρήτης

Στην Κρήτη ο αριθμός των αναπληρωτών εκτιμάται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το 14% του πανελλαδικού μέσου όρου. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νομού Ηρακλείου "Δ.Θεοτοκόπουλος" εκτιμουν πως κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το περίπου το 1/3 των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού είναι αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει 900 αναπληρωτές σε σύνολο 2.800 υπηρετούντων εκπαιδευτικών. Αναπληρωτές είναι το 1/3 του συνόλου των υπηρετούντων εκπαιδευτικών και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού Ρεθύμνου, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δασκάλων.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια