Ειδήσεις

"Νίκη" για το Ευρωπαϊκό Σχολείο,παραμένει για 3 χρόνια

Την ώρα που το μέλλουν του ENISA στο Ηράκλειο ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί οι θετικές εξελίξεις για το σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας που λειτουργεί στο Ηράκλειο αλλάζουν τα δεδομένα ,επιβεβαιώνοντας παράλληλά και το πρόσφατο ρεπορτάζ του  neakriti.gr για την θετική έκβαση αναφορικά με την εκ νέου πιστοποίηση του σχολείου για τα επόμενα τρία χρόνια .

Όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Σχολείων στην Κοπεγχάγη αποφάσισε για την ανανέωση της πιστοποίησης του Σχολείου ,δίνοντας αφορμή για αέρα αισιοδοξίας και την παραμονή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών .Είδηση που προκάλεσε ανακούφιση σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά που όλο αυτό το διάστημα ζούσαν με την αγωνία για τι θα γίνει στην πρωτεύουσα της Δανίας.

"Πρόκειται για μία μεγάλη δικαίωση ,για τρίτη φορά σε διάστημα 6έτιας πετύχαμε την πιστοποίηση,"τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, μιλώντας στο neakriti.gr .Ο κ.  Gian Andrea Garancini, υποστήρίζει ότι "πλέον ή έδρα του Οργανισμού μετά και την πιστοποίηση του σχολείου , περνάει σε άλλη φάση και παρά τις όποιες προσπάθειες που  γίνονται από κάποιους που θέλουν την απομάκρυνση του Οργανισμού, αυτό δεν θα γίνει πλέον τόσο απλά και ευκολά. Το μέτωπο υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού σχολείου που είχαν συγκροτήσει από κοινού Δήμος ,Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης και γραφείο του πρωθυπουργού απέδωσε καρπούς και όπως κερδίσαμε αυτήν την μάχη ,έτσι συνεχίζουμε.

Οι δρόμοι ENISA και Ευρωπαικό σχολείο δεν είναι παράλληλοι αλλά ακόμη και αν αύριο ο Οργανισμός βάλει λουκέτο , το σχολείο και με τη βούλα πλέον θα συνεχίσει ακάθεκτο τη λειτουργία του . Η έδρα του ENISA οφείλει να παραμείνει στο Ηράκλειο μέχρι το 2020 όπως άλλωστε ορίζει η ισχύουσα σύμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης -Ελλάδος ,"προσθέτει με νόημα ο κ. Garancini.

Από την πλευρά της η διεύθυντρια του σχολείου κ .Αντα Μπάνταλα ανήρτησε την είδηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:Το Σχολειο Ευρωπαικης Παιδείας Ηρακλείου μόλις πιστοποιήθηκε απο το Ανωτατο Συμβούλιο των Ευρωπαικών Σχολείων για άλλα τρία χρόνια!

Πάντως όπως έχει ήδη αναφέρει το neakriti.gr ,για τις  διαδικασίες απομάκρυνσης του ENISA από την Κρήτη που δρομολογούνται εδώ και δύο χρόνια και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το καταστατικό προβλέπει ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνονταν το 2019 , υπάρχει καταστρατήγηση του συμφώνου .Επίσης άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει μεθοδευτεί η αποχώρηση του ENISA με την δρομολόγηση  της σιωπηλής και οικειοθελούς αποχώρησης των υπαλλήλων προς την Αθήνα και θεωρείται σχεδόν τετελεσμένο ότι από το Σεπτέμβριο δεν θα υφίσταται  ENISA στην Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση το σχολείο  Ευρωπαϊκής παιδείας του Ηρακλείου  όπου φοιτούν περισσότεροι από 200 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε . Όχι για να μπει απλά τάξη σε ένα ακόμα ελληνικό σχολείο, αλλά γιατί είναι το σχολείο που συνυπάρχει η εθνική με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, που «συστεγάζονται» ο Σολωμός με τον Γκαίτε, ο Σοφοκλής με τον Σαίξπηρ, ο Βενιζέλος με τον Ντε Γκωλ, ο γιατρός Παπανικολάου με τον Ζακόμπ. Είναι ο χώρος που προσφέρεται ευρεία πολυπολιτισμική εκπαίδευση, παράλληλα με την καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας των μαθητών.

Με αφορμή την πιστοποίηση του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας, ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση μας ανακοινώθηκε, η ολοκλήρωση αξιολόγησης του Σ.Ε.Π., από το Ανώτατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Σχολείων που συνεδρίασε σήμερα στην Κοπεγχάγη, και η ομόφωνη απόφασή του για πιστοποίηση του Σ.Ε.Π..

Με την πιστοποίηση αυτή, αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει το Σ.Ε.Π. και δικαιώνεται ο αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για την ομαλή λειτουργία και το μέλλον του Σχολείου.

Οι ουσιαστικές επαφές που είχαμε όλο το περασμένο διάστημα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σ.Ε.Π., τη Διεύθυνση του Σχολείου και το Δήμο Ηρακλείου, με στελέχη του Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα η συνάντηση με τον κύριο Σταύρο Παναγιωτίδη, προϊστάμενο του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού, στις 7 Απριλίου 2016, καθώς και με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και τον Υφυπουργό κύριο Πελεγρίνη στις 15 Μαρτίου 2016, είχαν θετική κατάληξη. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, έμπρακτα στηρίξαμε και στηρίζουμε την παραμονή και εύρυθμη λειτουργία του Σ.Ε.Π. στο Ηράκλειο, και διεκδικούμε την παραμονή του ENISA στην έδρα του που είναι η πόλη του Ηρακλείου.  

Είμαι πεπεισμένος ότι η πιστοποίηση του ΣΕΠ, τοποθετεί την παραμονή και λειτουργία του ENISA σε νέα βάση.»

Ικανοποίηση Δήμου Ηρακλείου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμος Ηρακλείου για την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Σχολείων με την οποία ομόφωνα πιστοποιήθηκε για τα επόμενα τρία χρόνια το Ευρωπαϊκό Σχολείο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

"Η Δημοτική Αρχή  θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες ώστε η έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων (ENISA) να παραμείνει στο Ηράκλειο.

Η πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχολείου ενισχύει αυτή την προσπάθεια και αποδεικνύει ότι το Ηράκλειο και η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε η στρατηγική επιλογή για την έδρα του Οργανισμού να υφίσταται και μετά το 2020." αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη-Γεωργία Μακάκη

Σχόλια