Ειδήσεις

Ο μοιραίος μεζές τους έστειλε στην Εντατική

Δηλητηρίαση από μανιτάρια υπέστη μια οικογένεια από χωριό της Μεσαράς. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι είχαν εμπειρία στη συλλογή μανιταριών, τέσσερα μέλη της οικογένειας κατέληξαν στο νοσοκομείο και μάλιστα τα δύο από αυτά στην Εντατική, σε σοβαρή κατάσταση.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η οικογένεια αποφάσισε να δειπνήσει με τα μανιτάρια που είχε βρει ο πατέρας και νόμιζε ότι ήταν αγκαθίτες. Με τη διαπίστωση είχε συμφωνήσει και η γιαγιά, η οποία επίσης ήξερε από μανιτάρια. Ο μοιραίος μεζές μαγειρεύτηκε και καταναλώθηκε από την οικογένεια.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 11 Απριλίου, άρχισαν να παρουσιάζονται στους ανθρώπους τα πρώτα συμπτώματα. Όμως ούτε τα αξιολόγησαν σωστά, ούτε τα συνέδεσαν με την κατανάλωση των μανιταριών. Την Τρίτη που η κατάστασή τους επιδεινώθηκε απευθύνθηκαν στο κέντρο υγείας Μοιρών. Εκεί διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και έγινε παραπομπή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι άνθρωποι είχαν υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση. Σε χειρότερη κατάσταση, όμως, ήταν η μητέρα και η γιαγιά της οικογένειας. Η γιαγιά, ηλικίας 86 ετών, έχει υποστεί νεφρική αναπάρκεια, ενώ η μητέρα, ηλικίας 55 ετών, έχει υποστεί υπατική ανεπάρκεια. Οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, ενώ λιγότερο σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δύο άνδρες της οικογένειας, ο πατέρας και ο γιός οι οποίοι επίσης νοσηλεύονται, αλλά σε άλλες κλινικές.

Θύματα στην Ελλάδα:100 οικογένειες το χρόνο...

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δηλητηριώδη μανιτάρια φυτρώνουν και αναπτύσσονται μαζί με τα υπόλοιπα. Ακόμα και επαγγελματίες συλλέκτες μπορεί να μην τα αναγνωρίσουν, καθώς μοιάζουν με τα άλλα σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους.  

Επίσης, δεν αποδέχονται λαϊκές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες: "Τα δηλητηριώδη μανιτάρια αλλάζουν χρώμα αν κανείς τα κόψει". "Τα δηλητηριώδη μανιτάρια έχουν πικρή και καυστική γεύση". "Τα μανιτάρια δεν είναι δηλητηριώδη αν τρώγονται από σαλιγκάρια, έντομα ή μικρά ζώα". Οι ειδικοί επιμένουν πως δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας διάκρισης των φαγώσιμων ειδών από τα δηλητηριώδη.

Στο κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 είδη άγριων μανιταριών. Από αυτά γύρω στις 2.500 ενδημούν στην Ελλάδα. Τα είδη που προκαλούν δηλητηριάσεις στον άνθρωπο υπολογίζονται σε 100, εκ των οποίων 10 είναι τα είδη που μπορεί να προκαλέσουν θανατηφόρο δηλητηρίαση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περί τις 100 οικογένειες το χρόνο δηλητηριάζονται από άγρια μανιτάρια...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια