Ειδήσεις

Αρχαιότητες: Βγάζουν 6 εκ.€ και βρίσκονται σε "μαύρα χάλια"

"Φιλί" της ζωής για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση περιοχών πέριξ αρχαιολογικών χώρων αναμένεται να αποτελέσει η παραχώρηση μέρους των εσόδων από τις εισπράξεις αρχαιολογικών χώρων στους δήμους της Κρήτης.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός της Κρήτης αναμένεται να αποτελέσει το «οικονομικό κλειδί» για την αναβάθμιση περιοχών πέριξ αρχαιολογικών χώρων, με τη δρομολόγηση μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων προς εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών.

Τον Απρίλιο του 2015 υπήρχαν παγίδες στην Κνωσό. Κάποια σημεία διορώθηκαν άλλα όχι.  

Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αριστείδης Μπαλτάς αποδέχτηκαν το αίτημα από δημάρχους της Κρήτης, για την παραχώρηση μέρος των εσόδων από τους εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων, με τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα στη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών.

Ήδη, δήμοι βάζουν στο μικροσκόπιο διάφορες πολιτιστικές δράσεις αλλά και παρεμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία περιοχών όπου βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Κατά την επίσκεψη τους στη Κνωσό, χιλιάδες επισκέπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλούς διέλευσης στο στενό πεζοδρόμιο και με τα «αγκάθια» να είναι αρκετά στην ευρύτερη περιοχή.

5.900.000 ευρώ από τους αρχαιολογικούς χώρους

Μόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, το κράτος εισέπραξε γύρω στα 5.900.000 ευρώ, το 2014, με το ποσό φέτος να είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω των αυξήσεων στα εισιτήρια.

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

2014: 5.848.721 ευρώ            

ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΡΗΤΗ

Κνωσός: 3.621.900 ευρώ  

Δικταίον Άντρον: 739.994 ευρώ

Σπιναλόγκα: 668.042 ευρώ

Φαιστός: 327.876 ευρώ

Γόρτυνας: 171.980 ευρώ

Μάλια: 135.688 ευρώ

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Μετά την Ακρόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, έρχεται δεύτερος στην είσπραξη εσόδων, με το ποσό να αγγίζει τα 3 εκ. 700.000 ευρώ, το 2014.

800.000 ευρώ από το Δικταίο Άντρον

Σε επίπεδο Κρήτης, το Δικταίο Άντρο έρχεται δεύτερο σε εισπράξεις ενώ ακολουθεί η Σπιναλόγκα, η Φαιστός, η Γόρτυνα και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Για πρώτη φορά στα χρονικά 2 υπουργοί, Εσωτερικών και Πολιτισμού, Κουρουμπλής και Μπαλτάς, αντίστοιχα, άναψαν ήδη το "πράσινο φως" σε σχετικό αίτημα του Δημάρχου Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη ο οποίος παράλληλα ζητά να τεθεί σε εφαρμογή, πιλοτικά, για το Δικταίον Άντρον, όπου τα ετήσια έσοδα προς το κράτος αγγίζουν τις 800.000 ευρώ.

Οι δήμοι πάντως διεκδικούν το 20% των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια