default-image

Βακτήρια του εντέρου μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Υγεία
Βακτήρια του εντέρου μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γνωρίζατε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου;

Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA)που δημοσιεύει το ΑΜΠΕ, τα «καλά» βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Όλα αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η κατάλληλη 'χειραγώγηση' της μικροβιακής σύνθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσαν οι ερευνητές. Όπως είπαν, στο μέλλον η μη επεμβατική και εύκολη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων προβιοτικών (ζωντανών μικροοργανισμών) θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά για πολλούς ανθρώπους.

Σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, τα βακτήρια του εντέρου εξελίχθηκαν σε «καλά» και «κακά» είδη. Τα πρώτα «φρενάρουν» τη φλεγμονή και τα δεύτερα την ενισχύουν. Η φλεγμονή παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, στη γήρανση κ.α.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου δέκα τρισεκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, έναντι μόνο ενός τρισεκατομμυρίου ανθρωπίνων κυττάρων. Το πιο διαδεδομένο εντερικό βακτήριο είναι ένας λακτοβάκιλλος, ο οποίος επίσης είναι παρών σε γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. Ο μικροοργανισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε και στα νέα πειράματα με τα ποντίκια. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News