Ειδήσεις

Νέα κρητική "επανάσταση" από τους αγρότες στην Αθήνα

Θέσεις μάχης παίρνουν και πάλι οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, μετά συνέντευξη Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου την Τετάρτη, που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ν.Κ." στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή  με αγροτικά στελέχη του νομού Ηρακλείου, που δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η νέα απόβαση την ημέρα εκείνη έχει αποφασιστεί και θα γίνει, και σίγουρα «θα ξεπεράσει σε όγκο και παλμό όλες τις προηγούμενες»!

Η κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών αλλά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων, έχουν κυριολεκτικά μετατρέψει τον ήδη εξαγριωμένο χώρο των αγροτών της Κρήτης σε καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, στόχος τους είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις», είπε, υπογραμμίζοντας πως αναμένει η συμφωνία με τους θεσμούς να οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου, και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ετοιμάζουν απόβαση

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και στέλεχος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών Μύρος Χιλετζάκης τόνισε κατηγορηματικά: «Η απόφαση του Συντονιστικού Κρήτης, πριν από ένα μήνα που είχαμε συνεδριάσει, ήταν ότι, όταν ανακοινωθεί η ώρα της ψήφισης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, θα είμαστε έξω απ' τη Βουλή. Και θα διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ψήφισή του. Εμείς, αν επισημοποιηθεί η ημερομηνία, θα ξανασυνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε τα περαιτέρω».

Στο ερώτημά μας για το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Συντονιστικό Κρήτης ότι τελικά δε θα κάνει την απόβαση, ο Μύρος Χιλετζάκης ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Η απόβαση θα γίνει, μακάρι να είμαστε 5 άνθρωποι»!

Εξάλλου, χθες, ο Βαγγέλης Αποστόλου κάλεσε τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων στη Βουλή, για ενημέρωση και διάλογο γύρω από το συνεταιριστικό νομοσχέδιο. Ο Μύρος Χιλετζάκης με τον Ανδρέα Στρατάκη πέρασαν από τη Βουλή, αλλά αρνήθηκαν να μπουν στη συνάντηση αυτή.

Ο κ. Χιλετζάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό έχει χιλιάδες πράγματα με τα οποία διαφωνούν οι συνεταιριστές της χώρας. Και είναι ένα από τα ζητήματα εκείνα που... "ρίχνουν λάδι στη φωτιά".

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια