default-image

Η ανεργία "σκοτώνει" την ψυχική υγεία των Κρητικών

Κρήτη
Η ανεργία "σκοτώνει" την ψυχική υγεία των Κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν μια σφαίρα που χτυπά εξ επαφής την ψυχική μας υγεία χαρακτήρισε, μέσα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV", τον εφιάλτη της ανεργίας ο κλινικός ψυχολόγος κ. Νίκος Παπανικολάου.

Μάλιστα το συναίσθημα ενός ανθρώπου που χάνει την δουλεία του κυρίως μετά από πολλά χρόνια παραμονής του σε αυτή είναι βαρύ και προκαλεί συνέπειες στην ψυχική υγεία περισσότερο των αντρών σε σχέση με τις γυναίκες.

Το θετικό είναι βέβαια σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου ότι όλη αυτή η κατάσταση όσο δύσκολη και αν είναι... είναι και διαχειρίσημη.

Έχουμε πάντα κατά... νου

  • Δε συμβαίνει μόνο σε μας. Δεν έχει νόημα να αυτομαστιγωνόμαστε, αλλά να φερθούμε με ευγένεια απέναντι στον εαυτό μας σε αυτή τη φάση.
  • Δίνουμε χώρο στα συναισθήματά μας. Η απώλεια της εργασίας, όπως κάθε απώλεια ακολουθείται από μια περίοδο "πένθους".
  • Ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή μας βρίσκουμε πράξεις ρουτίνας, καθιερώνουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα. Η διατήρηση ενός ημερήσιου προγράμματος μας κρατά σε εγρήγορση.
  • Στηριζόμαστε στους γύρω μας. Το κοινωνικό μας δίκτυο είναι αυτό που θα αποτελέσει τελικά το δίχτυ προστασίας για να βγούμε από τη δυσκολία.

Πικρές αλήθειες για την ανεργία

  • Η κατάθλιψη και το άγχος δημιουργούν ένα καταστροφικό φαύλο κύκλο για όσους αναζητούν απασχόληση, καθιστώντας τελικά πιο δύσκολο το να βρουν μια θέση εργασίας.
  • Είναι συχνό φαινόμενο, οι απογοητεύσεις κατά την αναζήτηση εργασίας, να μειώνουν την αρχική δυναμική και αισιοδοξία του ατόμου, ότι η περιπέτεια του θα έχει σύντομα αίσιο τέλος.
  • Αύξηση της ανεργίας κατά 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός αυξάνεται κατά 28% (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης)
  • Η απώλεια της εργασίας κατατάσσεται όγδοη μεταξύ των 42 ψυχοπιεστικών γεγονότων ζωής.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News