Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Από τον πρώτο Ελληνοαμερικάνο στον Κουτσούμπα

Ο πρώτος Έλληνας της Αμερικής

Σαν σήμερα το 1528 πατάει το πόδι του στην Αμερική ο πρώτος Έλληνας - κάποιος Θεόδωρος-  που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλόριντα. Προς τιμήν του έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλόριντα.

Η μάχη στο Λεβίδι

Σαν σήμερα το 1821 πραγματοποιείται η μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

Βουλιάζει ο "Τιτανικός"

Στις 14 Απριλίου 1912, στο παρθενικό του ταξίδι, το υπερωκεάνιο "Τιτανικός" συγκρούεται με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, παρασύροντας στο θάνατο 1.500 επιβάτες.

Δολοφονία Λίνκολν

Σαν σήμερα το 1865 πυροβολείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και πεθαίνει την επόμενη μέρα.

Εισβολή στην Αρμενία

Ήταν 14 Απριλίου του 1915 όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Αρμενία.

Δημοψήφισμα

Στις 14 Απριλίου του 1924 ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευόμενη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα που κατάργησε τη Βασιλεία. Προσωρινός πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

Παράδοση

Σαν σήμερα το 1941, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πόλεμο, η Γιουγκοσλαβία παραδίνεται μετά τη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου.

Επιστροφή από το διάστημα

Στις 14 Απριλίου του 1981 το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή, διάρκειας 54,5 ωρών.

Εισβολή στη Λιβύη

Σαν σήμερα το 1986 εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αποκρυπτογράφηση

Σαν σήμερα το 2003 ολοκληρώνεται, ως προς το σκέλος της χαρτογράφησης, το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Με ακρίβεια 99,99% έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Στο "τιμόνι" ο Κουτσούμπας

Σαν σήμερα το 2013 το ΚΚΕ ολοκληρώνει τις εργασίες του 19ου Συνεδρίου του, και ανακοινώνει πως η συνεδρίαση εξέλεξε νέο γενικό γραμματέα της Κ.Ε. τον οικονομολόγο και πρώην διευθυντή του "Ριζοσπάστη", Δημήτρη Κουτσούμπα, αντικαθιστώντας τη μακροβιότερη αρχηγό του κόμματος (22 χρόνια) Αλέκα Παπαρήγα.

Σχόλια