Ειδήσεις

Διπλωματικός μαραθώνιος για κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο χρόνος τρέχει σε βάρος της Αθήνας και ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει», μέχρι τη Δευτέρα, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύουν σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εξασφάλιση της απαραίτητης πολιτικής στήριξης, η οποία θα αποτρέψει τυχόν προσπάθεια κωλυσιεργίας από το Ταμείο, στο παρά ένα της συμφωνίας, είναι σαφής στόχος της κυβέρνησης.

Μία καθυστέρηση από το Ταμείοθα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική οικονομία σε ομηρεία, λόγω της μη εκταμίευσης της δόσης. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών επιδιώκουν μέσα από τις επαφές κορυφής με Ευρωπαϊκούς ηγέτες και αξιωματούχους -και όχι μόνο- να πιέσουν προκειμένου να αλλάξει προς το καλύτερο το κλίμα αβεβαιότητας, όπως και το αδιέξοδο. Ξεκαθαρίζουν δε, ότι τα υπό κατάθεση νομοσχέδια (φορολογικό - ασφαλιστικό) είναι ανοιχτά σε αλλαγές, διαμηνύοντας εκ νέου ότι «εμείς τηρούμε τα συμφωνημένα».

Τετ α τετ με Σουλτς

Ο πρωθυπουργός βλέπει σήμερα στο Στρασβούργο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον οποίο και θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με το «κλείδωμα» της αξιολόγησης να αποτελεί και το βασικό… μενού. Το στίγμα άλλωστε των επαφών Τσίπρα δόθηκε από τη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ,με τον οποίο και συμφώνησαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει, ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του συντηρητικού «Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ» με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρείς νωρίς το μεσημέρι για την Ουάσινγκτον, όπου και θα πάρει μέρος στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Το ενδιαφέρον βέβαια, κεντρίζουν οι… παρασκηνιακές επαφές που «ψήνονται» καθώς εκεί θα βρίσκονται η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου και υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και ο Β. Σόιμπλε.

Αλλο ένα… νέο ορόσημο

Οι συνομιλίες Αθήνας - κουαρτέτου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα -αξιωματούχοι του Μαξίμου "δικαιολογούν" μια καθυστέρηση μιας - δυο ημερών-, ενώ πέρα από το Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερναμ, άλλη μια ημερομηνία είναι "κλειδωμένη" στο ημερολόγιο του Μαξίμου. Στις 25 με 26 Απριλίου, δηλαδή τη Μ. Δευτέρα ή τη Μ. Τρίτη, προσανατολίζονται να γίνει άλλη μια συνεδρίαση του Eurogroup, με τη φιλοδοξία μέχρι τότε να υπάρξει συμφωνία.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια