default-image

Κρήτη: Ο σταφυλόκοκκος χτυπά παιδιά-Σε ποιούς νομούς θερίζει

Κρήτη
Κρήτη: Ο σταφυλόκοκκος χτυπά παιδιά-Σε ποιούς νομούς θερίζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι και την υγεία των παιδιών μας μπορεί να απειλήσει ο σταφυλόκοκκος, που από πέρυσι το χειμώνα δε σταμάτησε να εμφανίζεται στην Κρήτη, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις παιδιών που νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο μετά από πολλές μέρες υψηλού πυρετού, αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Την υπόθεση αποκαλύπτει στο neakriti.gr σήμερα ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς και τα παιδιά, να τηρούν όσο μπορούν τις βασικές αρχές προσωπικής υγιεινής στα σπίτια τους και σε κάθε δημόσιο χώρο!

«Ο χειμώνας που περάσαμε ήταν αρκετά δύσκολος. Υπήρχαν πολλές ιώσεις. Σε πολλές περιόδους μάλιστα είχαμε και 12-13 διαφορετικούς ιούς που επιδρούσαν», λέει στο neakriti.gr ο Ηρακλειώτης παιδίατρος. «Τώρα, όσο περνάει ο καιρός και βλέπουμε το καλοκαίρι να έρχεται, οι ιώσεις ευτυχώς λιγοστεύουν».

Στο σημείο αυτό ο Ζαχαρίας Στειακάκης αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι ο σταφυλόκοκκος που θέριζε τον κρητικό πληθυσμό πέρυσι το καλοκαίρι (κάτι που είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας τότε) συνέχισε να μολύνει τους Κρητικούς και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να το εξηγήσει...

«Το χειμώνα υπήρξε ακόμα η συνέχιση της τρελής έξαρσης του καλοκαιριού με σταφυλόκοκκο. Και μάλιστα στη διάρκεια του χειμώνα παρουσιάστηκαν αρκετά περιστατικά. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς φέτος είναι ότι, αν δουν κανένα παιδάκι με ύποπτα εξανθήματα ή ύποπτα σπυράκια, ας αποφύγουν επαφή του δικού τους παιδιού με το συγκεκριμένο παιδάκι, είτε είναι σε παιδότοπο, είτε είναι σε θάλασσα, είτε είναι σε ένα πάρτι παιδικό, οπουδήποτε κι αν έχουν πάει», λέει ο κ. Στειακάκης.

Απειλητική έξαρση

Στο ερώτημά μας πού μπορεί να οφείλεται η έξαρση του σταφυλόκοκκου, ο κ. Στειακάκης λέει: «Δεν ξέρω αν προήλθε από μόλυνση της θάλασσας γιατί το χειμώνα δεν υπάρχει η επαφή μας με τη θάλασσα. Ήταν κάτι το ανεξήγητο φέτος. Παιδάκι που το παρακολουθούσα εγώ χρειάστηκε να πάρει και 39 μέρες αντιβιοτική αγωγή από το στόμα, όπου με καλλιέργειες βλέπαμε ότι το μικρόβιο ήταν ευαίσθητο στο αντιβιοτικό αλλά και πάλι δεν το "έπιανε". Και χρειάστηκε μετά από 40 μέρες να εισαχθεί το παιδάκι στο νοσοκομείο για να πάρει ενδοφλέβια αντιβίωση»!

Ο κ. Στειακάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξαναέχουμε έξαρση του φαινομένου με τη νέα καλοκαιρινή περίοδο, ενώ διευκρινίζει ότι «εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σταματήσει να εμφανίζεται ο σταφυλόκοκκος. Ακόμα και τώρα που μιλάμε υπάρχει. Πριν πέντε μέρες είχε έρθει στο ιατρείο ένα παιδάκι που του έγραψα να πάρει αντιβίωση για σταφυλόκοκκο»...

Σε ποσοστά, ο παιδίατρος κ. Στεικάκης λέει ότι, από τις περιπτώσεις που υπήρχε η υποψία για σταφυλόκοκκο και γίνονταν εξετάσεις, στην περίοδο του περασμένου καλοκαιριού είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη του μικροβίου στο 30 με 40% των εξεταζόμενων παιδιών. Σήμερα το ποσοστό έχει πέσει στο 10%, αλλά και αυτό το ποσοστό θεωρείται υψηλό, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες του χειμώνα λειτουργούν ανασταλτικά στην επιβίωση και την εξάπλωση του μικροβίου.

«Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πού οφείλεται. Το χειμώνα, δηλαδή; Να υπάρχει στα κατοικίδια ζώα και συγκεκριμένα στους σκύλους και να μεταφέρεται στον άνθρωπο;», διερωτάται και ο ίδιος, χωρίς να μπορεί να δώσει μια απάντηση, τονίζοντας, πάντως, ότι πρέπει να ελεγχθεί το φαινόμενο από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης για να ελεγχθεί η πηγή.

Στη θάλασσα

Ιδιαίτερο βάρος δίνει, όμως, ο παιδίατρος κ. Στειακάκης στο θέμα της θάλασσας, αφού από τώρα κι έπειτα θα κληθούμε εμείς με τα παιδιά μας να την απολαύσουμε. «Όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα, καλό είναι, για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, το παιδί να μη μένει πολλή ώρα μέσα στο νερό. Να βγαίνει και να σκουπίζεται και να καθίζει είτε σε μια καρέκλα είτε σε μια πετσέτα πάνω στην άμμο, αλλά κατευθείαν πάνω στην άμμο».

Και βέβαια, για τις γενικότερες συμβουλές, τονίζει ότι «το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέξουμε σίγουρα τον ήλιο. Το μπάνιο θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά έως τις 11 το πρωί και από τις 5:30 το απόγευμα και μετά. Καπελάκι πάντα, κάτω από την ομπρέλα πάντα, και σίγουρα κάποιο αντηλιακό. Υπάρχουν αντηλιακά με φυσικά μόνο φίλτρα, να μη βάζουμε στα παιδιά χημικά. Ελαφρύ φαγητό στην παραλία, ένα ελαφρύ σνακ, π.χ. φρούτο, και εννοείται ότι μετά το φαγητό δεν κολυμπάμε. Κατανάλωση πολλών υγρών, νεράκι κ.λπ.»...

Παθογόνο στέλεχος

Το neakriti.gr κατέγραψε όμως και εξίσου σημαντικά και χρήσιμα στοιχεία από την παιδίατρο και πρώην διευθύντρια της Παιδιατρικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου Ελένη Κόκορη, η οποία και αποκαλύπτει ότι «τόσο σε Ηράκλειο όσο και σε Ρέθυμνο, χωρίς να αποκλείω και τους άλλους νομούς, "κυκλοφορεί" ένα παθογόνο στέλεχος σταφυλόκοκκου».

Όπως ξεκαθαρίζει η ίδια, «υπάρχουν πολλά στελέχη σταφυλόκοκκου. Αυτό που κυκλοφόρησε είναι πολύ μεταδοτικό και πολύ μολυσματικό. Κάνει μόλυνση. Γιατί στο δέρμα μας έχουμε πολλούς σταφυλόκοκκους. Πάντα. Αλλά δεν είναι όλοι παθογόνοι. Αυτό το στέλεχος που έχει έρθει και δεν μπορούμε να ξέρουμε από πού είναι ένα παθογόνο στέλεχος που έχει έντονη μεταδοτικότητα και πολλή νοσηρότητα. Είναι επικίνδυνο. Μπορεί να κάνει πολύ εκτεταμένη μόλυνση, που να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του παιδιού. Γι' αυτό η θεραπεία πρέπει να γίνεται εγκαίρως»!

Η Ελένη Κόκορη συνιστά στους γονείς να προσέχουν πάντα, για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους, «να τηρούν τους κανόνες υγιεινής σχολαστικά. Και να τηρούνται αυτοί οι κανόνες και στους Παιδικούς και στα σχολεία και στο σπίτι, φυσικά».

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει θέμα περιβαλλοντικό που προκαλεί την εμφάνιση και την εξάπλωση του στελέχους, λέει ότι «δεν μπορούμε να υποθέσουμε τίποτα. Μπορεί να έχει έρθει και από κάποιους ανθρώπους που το μετέφεραν από άλλες περιοχές στην Κρήτη. Μπορεί και να προέρχεται από σκύλους. Δεν μπορούμε να ξέρουμε»...

Πάντως, καταλήγοντας, μας λέει ότι «αυτό το παθογόνο στέλεχος κατά καιρούς εμφανίζεται. Δηλαδή, εμφανίζεται κάθε τρία-τέσσερα χρόνια στην Κρήτη και έχουμε μια έξαρση».

Ανεμβολίαστα λόγω ανέχειας

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολή, δεν είναι λίγοι οι γονείς σήμερα που αδυνατούν να κάνουν στα παιδιά τους ακόμα και πολύ σημαντικά εμβόλια. Είναι οι ίδιοι γονείς που μπορεί το πρωί από το σπίτι να μην μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ούτε ένα ποτήρι γάλα, ή ένα κολατσιό για το σχολείο!

«Υπάρχουν αυτοί οι γονείς», λέει στην εφημερίδα μας ο παιδίατρος του Ηρακλείου Ζαχαρίας Στειακάκης. «Βέβαια, υπάρχουν τα Κοινωνικά Ιατρεία τα οποία βοηθάνε. Υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ, στο ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, όπου πας μόνο με το βιβλιάριο και δε χρειάζεται να πληρώσεις τον παιδίατρο που βρίσκεται εκεί την ώρα εκείνη. Τα ραντεβού δεν ξέρω κατά πόσον είναι κοντινά ή μακρινά. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, όπου πηγαίνω και βοηθάω αφιλοκερδώς, ο παπα-Κωστής Πιτσικάκης - εφημέριος του ναού - έχει ένα ιατρείο και για ενήλικες και για παιδιά. Ο παιδίατρός του είμαι εγώ. Από την πλευρά των ενηλίκων, βοηθάει πάρα πολύ ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Λιονής. Υπάρχει και οδοντίατρος».

Αλλά και προσωπικά ο κ. Στειακάκης, στο δικό του ιατρείο, βοηθάει όσο μπορεί, όπως και οι άλλοι παιδίατροι του Ηρακλείου, για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν για να κάνουν στα παιδιά τους εμβόλιο ή κάποια εξέταση.

Ακριβό το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των Κρητικών αδυνατεί να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β', που εξακολουθεί το κράτος να μην το καλύπτει!

Ο Ζαχαρίας Στειακάκης είναι κατηγορηματικός: «Αυτό το εμβόλιο δεν έχει μπει ακόμα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Αλλά θεωρώ ότι το κράτος θα έπρεπε να βρει πόρους, ή να κόψει δόσεις από άλλους εμβολιασμούς, οι οποίοι θεωρούμε εμείς ότι δεν είναι τόσο απαραίτητοι. Ή να βρει ένα έξτρα κονδύλι, γιατί είναι για την υγεία των παιδιών. Η μηνιγγίτιδα Β' είναι ένα μικρόβιο που στο 95% είναι θανατηφόρο. Αν κολλήσει το παιδάκι, δύσκολα θα ξεφύγει. Ή θα του αφήσει κάποιο πρόβλημα»! Και το κόστος του συγκεκριμένου εμβολίου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. «Είναι 105 ευρώ η πρώτη δόση και αναλόγως την ηλικία χρειάζονται δύο ή τρεις δόσεις. Με ένα μεσοδιάστημα δύο μηνών», καταλήγει ο Ηρακλειώτης παιδίατρος.

Νούμερο ένα πρόβλημα η παχυσαρκία

Τι γίνεται όμως με την κατάσταση της υγείας στα Κρητικόπουλα, λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και υιοθέτησης δυτικών προτύπων ζωής και διατροφής; Ο παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης τονίζει ότι «ένα βασικό πρόβλημα είναι η παχυσαρκία. Δυστυχώς η περιφέρεια Κρήτης έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. Έχουμε φτάσει στο 35%. Και σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να έχουν συμβάλει πολλοί παράγοντες. Είναι το εύκολο σνακ, δηλαδή ένα πατατάκι, ένα γαριδάκι, ένα κρουασάν, ένα χάρμπουγκερ κ.λπ. Αλλά εύκολο σνακ είναι ένα φρούτο. Ένα κομμάτι ψωμί με μέλι και ταχίνι ή οι ανάλατοι ξηροί καρποί για μεγαλύτερα παιδάκια. Είναι κάτι πιο υγιεινό. Έχουμε θέμα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την παιδική παχυσαρκία και δυστυχώς οι γονείς δε θέλουν να το καταλάβουν. Και κυρίως δεν μπορούν να το καταλάβουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Και γι' αυτό ένας άτυπος όρος είναι ότι η πρώτη αιτία παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη είναι η γιαγιά και ο παππούς. Διότι ενώ το παιδί μπορεί να έχει ένα ωραίο σώμα, πάει δυο μήνες στο χωριό και γυρίζει με 10 κιλά πιο παχύ»!

Στο σημείο αυτό ο Ζαχαρίας Στειακάκης δεν αρνείται επίσης και την άποψη ότι η παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται και στην ανεργία των γονιών, που θα πάρουν στα παιδιά τους τις πιο φτηνές τροφές. «Οι αιτίες είναι πολλές. Αλλά το νούμερο ένα είναι η έλλειψη πρωινού. Είμαστε σε μια κοινωνία η οποία δεν τρώει πρωινό. Έτσι έχουμε μάθει. Η αμέσως επόμενη αιτία είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η τρίτη είναι η μη σωστή διατροφή. Είτε επειδή το φαγητό είναι μαγειρεμένο λάθος, είτε επειδή το φαγητό που τρώμε δεν πρέπει να το φάμε καθόλου»...

Μάλιστα, λέει χαρακτηριστικά ότι «η κρητική διατροφή αλλά και η μεσογειακή διατροφή είναι από τις καλύτερες, αλλά κανείς δεν τηρεί τίποτα»... ενώ για την ανέχεια των γονιών τονίζει ότι «από τη στιγμή που ζούμε στην Κρήτη, λίγο-πολύ, ένα χωραφάκι όλοι το έχουμε. Ακόμα και αυτός που δεν έχει να φάει. Σίγουρα μπορεί να βάλει ένα κουνέλι, μια κότα και μερικά λαχανικά για να τα βάλει στο σπίτι του. Στην πάνω Ελλάδα δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Αλλά εδώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Για το ελαιόλαδο, ο Ζαχαρίας Στειακάκης συνιστά στους γονείς να μην το βάζουν μαγειρεμένο στο φαγητό τους. «Το ελαιόλαδο είναι καλύτερα να το βάζουμε ωμό στο φαγητό των παιδιών. Είναι πιο υγιεινό», προσθέτει.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News