Ειδήσεις

Τρανταλλίδειο: Μηνύσεις, διαφωνίες και "πηγαινέλα" εγγράφων

Δεν έχει τέλος όπως όλα δείχνουν το αλαλούμ με το κονάκι του Σαμί Μπέη στην Ιδομενέως, που όλο οι εργασίες για την καθαίρεση του πρώτου ορόφου που αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού αρχίζουν ...και όλο ως διά μαγείας διακόπτονται.

Αυτή τη φορά το "φρένο" που δείχνει να βάζει ο δήμος Ηρακλείου.

Εργασίες,όχι καθαίρεσης αλλά... καθαρισμού

Έτσι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ μεταξύ υπηρεσιών και δημοτικών αρχών στο μέσο και των αντιδράσεων που έχουν προκύψει και από επιστήμονες στο Ηράκλειο για την καθαίρεση του πρώτου ορόφου στο Κονάκι του Σαμί Μπέη, φρενάρει όπως όλα δείχνουν τις εργασίες που εδώ και μέρες υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει.Πλην όμως αν και τα συνεργεία του δήμου βρίσκονται στο σημείο,εκτελούνται εργασίες,όχι καθαίρεσης αλλά καθαρισμού του περιβάλλοντα χώρου.

Απειλούν με μηνύσεις

Στο επίκεντρο της καθυστέρησης αυτή τη φορά όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου μπαίνει το αλαλούμ μεταξύ των φερόμενων ιδιοκτητών του κληροδοτήματος. Δηλαδή του Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Με έγγραφο του ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Γενικού Νοσοκομείου επί της ουσίας μίλησε για σχέδιο αξιοποίησης του κτιρίου.Και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε με μηνύσεις την ώρα που το Δ.Σ. του δημοτικού νοσοκομείου Ρεθύμνου ως νομικό πρόσωπο ζητάει ευθύνες από το Γενικό νοσοκομείο του Ρεθύμνου που μπλοκάρει τη διαδικασία μιλώντας ανοιχτά για τις ευθύνες που θα έχει σε περίπτωση που αυτό το διάστημα των καθυστερήσεων υπάρξει ατύχημα.

Το πρωτοφανές "πισωγύρισμα" και η ανταλλαγή εγγράφων με φόντο την ασφάλεια των πολιτών, έχει πάντως δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση στους κατοίκους της περιοχής, που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη  απομάκρυνσης του κινδύνου πάνω από τα κεφάλια τους, την ώρα πάντως που δεν λείπουν και τα σενάρια που σχετίζονται με τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί για την καθαίρεση του κτιρίου.Και το όποιο πολιτικό κόστος θα μπορούσε να έχει η δημοτική αρχή, παρά την διατυπωμένη και από το υπουργείο Πολιτισμού άποψη, ότι τμήμα του κτιρίου λόγω του κινδύνου πρέπει να καθαιρεθεί.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία που ελέγχει το κτίριο και ζήτησε τη συνδρομή του δήμου για τις εργασίες καθαίρεσης, έχει ήδη ζητήσει με έγγραφο έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο για να προχωρήσει μόνο του στην καθαίρεση με αιτιολογία την υπαναχώρηση του δήμου.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια