default-image

Τι αποφάσισε το δικαστήριο για τους "27" και την παραλιακή

Κρήτη
Τι αποφάσισε το δικαστήριο για τους "27" και την παραλιακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων έκλεισε χθες το βράδυ στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης η πολύκροτη δίκη των "27" για την παραλιακή της Ν. Αλικαρνασσού.

Την αθώωση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας και ο τέως δήμαρχος Ν. Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης, είχε προτείνει και η εισαγγελέας Έδρας, με το σκεπτικό πως δεν υπήρξε περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή ή στον αιγιαλό από την υλοποίηση του έργου...

Αναλυτικότερα, μετά από διαδοχικές αναβολές και διακοπές, η δίκη ξεκίνησε κανονικά χθες το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Μια εξέλιξη αναγκαστική λόγω και των ασφυκτικών πια χρονικών περιθωρίων, αφού σε περίπτωση νέας διακοπής ή αναβολής η υπόθεση ήταν πολύ πιθανό να οδηγούνταν σε παραγραφή!

Η δίκη αφορά στο έργο ανάπλασης της παραλιακής της Νέας Αλικαρνασσού, για την οποία 27 συνολικά πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης μαζί και με τον ανάδοχο εργολάβο διώκονται για παραλείψεις και παρατυπίες στην εκτέλεση του έργου, με έναυσμα περιβαλλοντικά θέματα.

Παρόλο που το έργο ανάπλασης, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε με αποφάσεις των αιρετών στο ΠΕΠ Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους, εντούτοις αργότερα διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για την κατασκευή του.

Μεταξύ αυτών που κάθισαν στο εδώλιο για την υπόθεση είναι ο πρώην γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας και ο πρώην δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης. Μαζί τους κάθισαν στο εδώλιο τα 19 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Νέας Αλικαρνασσού, υπηρεσιακά στελέχη της τότε Περιφέρειας Κρήτης, υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και της Περιφέρειας, αλλά και ο εργολάβος που εκτέλεσε το έργο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 27 κατηγορούμενοι φέρονται να «επέφεραν με πρόθεση μεταβολή στον αιγιαλό με την εκτέλεση έργου, άνευ αδείας της αρμόδιας Αρχής», καθώς και ότι «προκάλεσαν με πρόθεση υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ασκώντας δραστηριότητα ή επιχείρηση χωρίς άδεια».

Εντάσεις

Κατά τη χθεσινή εκδίκαση, δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα ξεσπάσματα... Η δίκη ξεκίνησε με ενστάσεις από 14 δικηγόρους και αφού υπήρξε διακοπή μιας ώρας, αλλά και κάποιες εντάσεις, στη συνέχεια άρχισε και πάλι η διαδικασία.

Σε κλίμα έντασης ακολούθησε η κατάθεση του ιδιώτη ενάγοντος Γιάννη Μπαλαχούτη. Ο ίδιος ανέφερε πως με το έργο και τις μη σύννομες, όπως είπε, διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τους εμπλεκόμενους υπήρξε και περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή, αλλά και στη δική του ακίνητη περιουσία, αλλά και παράβαση των όσων προβλέπει το σχέδιο πόλης στο σημείο.

Ο ενάγων δέχτηκε "βροχή" ερωτημάτων καθώς κλήθηκε από την Έδρα του δικαστηρίου να στοιχειοθετήσει το "κατηγορώ" της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και της αυθαίρετης μεταβολής του αιγιαλού λόγω της υλοποίησης του έργου της παραλιακής...

Η εισαγγελέας Έδρας εξέφρασε διαφορετική άποψη, εκτιμώντας πως, βάσει των στοιχείων, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του επίμαχου δρόμου δεν υπήρχε πρακτικά σχέδιο πόλης...

Η εισαγγελέας πρότεινε μάλιστα την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, διαπιστώνοντας έλλειψη δόλου ή κακών προθέσεων εκ μέρους τους, αλλά και μη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Το δικαστήριο, αφού διέκοψε για πολλή ώρα για να συσκεφθεί, έκανε αποδεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας. Έκρινε δηλαδή ότι «λόγω έλλειψης δόλου, δε στοιχειοθετείται η πράξη της αυθαίρετης μεταβολής του αιγιαλού» κι ως εκ τούτου κηρύχθηκαν αθώοι και οι 27 κατηγορούμενοι...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News