default-image

Κραυγή αγωνίας: Αγέλη σκύλων παρολίγο να με κατασπαράξει

Κρήτη
Κραυγή αγωνίας: Αγέλη σκύλων παρολίγο να με κατασπαράξει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και μήνες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους οι αγέλες των αδέσποτων σκύλων σε αγροκτήματα όπου εκτρέφονται οικόσιτα ζώα στην περίμετρο της Ιεράπετρας, και κυρίως σε ανυποψίαστους δημότες κάθε ηλικίας που βρίσκονται ξαφνικά ανυπεράσπιστοι κάτω από τα δόντια τους.

Τελευταίο περιστατικό που καταγγέλθηκε είναι η επίθεση που δέχτηκε ο 41χρονος αγρότης Μανόλης Στεφανάκης ενώ πήγαινε να πετάξει σκουπίδια σε κάδο απορριμμάτων στην περιφερειακή οδό πίσω από το νοσοκομείο, σε μια περιοχή όπου προ ημερών η ίδια αγέλη αδέσποτων σκύλων, είχε επιτεθεί και είχε δαγκώσει μια 10χρονη μαθήτρια όπως είχε γράψει το neakriti.gr.

Εφιαλτικές στιγμές έζησε ο 41χρονος αγρότης

«Μόλις την Τρίτη μια αγέλη αδέσποτων σκύλων κατασπάραξε και έπνιξε γύρω στα 100 οικόσιτα ζώα ενός συμπολίτη μας λίγο έξω από την πόλη, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ την ώρα που κάναμε κάποιες εργασίες εδώ δίπλα σε μια καφετέρια, ήρθαμε να πετάξουμε τα σκουπίδια στους κάδους και μια άλλη αγέλη αδέσποτων σκύλων έκανε επίθεση σε εμένα τον ίδιο για να με κατασπαράξει. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα έχει μεγαλώσει. Εδώ δίπλα υπάρχει σχολείο και τα παιδιά μας κινδυνεύουν. Δεν μπορούμε πια να τα αφήσουμε να πάνε μόνα τους στο φροντιστήριο, επειδή κινδυνεύουν και τα μεταφέρουμε υποχρεωτικά με τα αυτοκίνητα μας. Ο Δήμος δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τίποτα για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Κάποιος πρέπει να μεριμνήσει για όλους εμάς, που έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθερα στην πόλη μας», τόνισε ο Μανόλης Στεφανάκης, ο άνθρωπος που δέχτηκε την επίθεση της αγέλης των αδέσποτων σκύλων, πίσω από το νοσοκομείο.

«Πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, στην περιοχή της Αλυκής, γύρω από το Τζαμί, στην περίμετρο λίγο έξω από την πόλη όπου αφήνουν οι ασυνείδητοι πάρα πολλά αδέσποτα στα χωράφια και σε όλες τις τοπικές κοινότητες της Ιεράπετρας. Τα αδέσποτα έχουν πολλαπλασιαστεί έχουν γίνει αγέλες και υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα κυρίως με τα παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να τα έχουμε όλη μέρα κλεισμένα στα σπίτια μας. Να τους έχουμε πάρει ποδήλατα και να μην τολμούν να κάνουν μια βόλτα στη γειτονιά τους, η να παίξουν μπάλα στις αλάνες της πόλης, επειδή κινδυνεύουν από τα αδέσποτα σκυλιά. Ο Δήμος πρέπει να βρεί μια λύση πριν θρηνήσουμε θύματα», κατέληξε ο κ Στεφανάκης.

Οι σκύλοι κατακρεούργησαν οικόσιτα

Έπνιξαν 100 οικόσιτα ζώα

Τη νύχτα της Τρίτης προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, μια μεγάλη αγέλη αδέσποτων σκύλων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπνιξε 100 περίπου οικόσιτα ζώα, κατακρεουργώντας και παίρνοντας μαζί της, κάποια από αυτά.

«Πήγαμε ξημερώματα Τετάρτης να ταϊσουμε τα οικόσιτα ζώα που εκτρέφουμε σε ένα καλά περιφραγμένο αγρόκτημα, που διατηρούμε στη θέση "Κούπα" δύο χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας και αυτό που αντικρύσαμε δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Μια μεγάλη αγέλη άγριων αδέσποτων σκύλων, είχε βρεί τον τρόπο να περάσει μέσα στο αγρόκτημα από την περίφραξη και να έχει κάνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα οικόσιτα ζώα που εκτρέφω για την οικογένεια μου. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου κάνουν επίθεση, αλλά αυτή τη φορά δεν μου άφησαν τίποτα σχεδόν. Βρήκα είτε πνιγμένα είτε φαγωμένα γύρω στα 100 ζώα που μεγάλωνα με αγάπη για να έχω ένα φρέσκο αυγό», μας είπε ο 59χρονος αγρότης κ Γιάννης Ανδρουλάκης φανερά στενοχωρημένος για ότι του συνέβη.

«Αυτό που συμβαίνει με τα αδέσποτα σκυλιά στην Ιεράπετρα είναι πραγματικά τραγικό. Αυτή τη φορά δεν μου αφήσανε ούτε κότες ούτε γαλοπούλες ούτε κουνέλια. Τώρα μου φάγανε γύρω στα 100 ζώα, χωρίς να υπολογίσω αυτά που έχω χάσει από προηγούμενες επιθέσεις. Πρέπει να βρεί ο Δήμος έναν τρόπο να μας προφυλάξει. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν μπορώ να αμυνθώ Σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν έχω το δικαίωμα να αντιδράσω, δηλαδή να αμυνθώ.Δεν με απασχολεί τόσο η οικονομική ζημιά, όσο το σόκ που έχω υποστεί από την εικόνα που αντίκρυσα με τα κατακρεουργημένα ζώα, τα οποία είχα μεγαλώσει με αγάπη. Είδα τη γαλοπούλα που πύρωνε τα αυγά της για να βγάλει τα γαλοπουλάκια της, να την έχουν φάει μαζί με τα αυγά πάνω στα οποία καθόταν. Είδα την κουνέλα με τα μικρά της, η οποία ήταν και ετοιμόγεννη, να την έχουν κατασπαράξει. Όλο αυτό το σκηνικό είναι τραγικό», καταλήγει ο κ. Γιάννης Ανδρουλάκης ενώ έχει βουρκώσει, βιώνοντας την απώλεια των οικόσιτων ζώων του.

Όσοι εγκαταλείπουν τα ζώα να τιμωρούνται αυστηρά          

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Σπυριδάκης προτείνει, «να ξαναμελετηθεί ο Νόμος 3940/2012,διότι η ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων από τους Δήμους δεν γίνεται χωρίς πόρους και επίσης ο Νόμος έχειανελαστικότητα, που δεν επιτρέπει στους Δήμους, στα Φιλοζωικά Σωματεία και στους κτηνίατρους να ελιχθούν, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γιγαντώνεται. Θα πρέπει να βρίσκονται εκείνοι που εγκαταλείπουν τα ζώα τους και να τιμωρούνται αυστηρά. Πρέπει επίσης να εκπαιδευτούμε όλοι μας για το τι σημαίνει φιλοζωία, τι αδεσποτία και τι εγκατάλειψη ζώου.

Η δημοτική Αρχή θα συγκαλέσει την ειδική πενταμελή επιτροπή για τα αδέσποτα, προκειμένου να ελέγξει την επικινδυνότητα κάποιων αδέσποτων σκύλων και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες», κατέληξε ο κ. Σπυριδάκης.

Ο αρμόδιος για τα αδέσποτα αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ανδρέας Παπαδοππετράκης, πρόσθεσε ότι, «ο Δήμος Ιεράπετρας βρίσκεται στη διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού, προκειμένου να αναθέσει το έργο της στείρωσης και περισυλλογής των επικίνδυνων αδέσποτων από ειδικούςκτηνιάτρους καθώς έχει βάλει στο νέο του προϋπολογισμό, ένα κονδύλι της τάξης των 13.000 ευρώ. Συμφωνώ με το συνάδελφο μου Μιχάλη Σπυριδάκη για την αλλαγή του Νόμου, που πετά το μπαλάκι για τα αδέσποτα στους Δήμους, χωρίς το κεντρικό κράτος να παρέχει και τους κατάλληλους πόρους για να περιοριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων που συνεχώς διογκώνεται», καταλήγει ο κ. Παπαδοπετράκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News