default-image

Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος: Η Κρήτη στο επίκεντρο!

Απόψεις
Μεγάλη Πανορθόδοξος Σύνοδος: Η Κρήτη στο επίκεντρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νησί μας, στην Κρήτη μας θα κτυπήσει τον Ιούνιο η καρδιά της Ορθόδοξης Οικουμένης και όλοι εμείς νιώθουμε ευλογία, χαρά και τιμή που θα φιλοξενήσουμε στον τόπο μας τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα γίνουμε μάρτυρες ενός ιστορικού γεγονότος!

της Αθηνάς Σπανάκη, δημοτική σύμβουλος

Δεν πρόκειται για μια τακτική, εθιμοτυπικού χαρακτήρα ή απλά πανηγυρική συνάντηση Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πρόκειται για μέγα και ιστορικό γεγονός, για Μεγάλη Πανορθοδόξου χαρακτήρα Σύνοδο, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο προετοιμάζει εδώ και έναν αιώνα με Προσυνοδιακές Διασκέψεις, με την πιο πρόσφατη να έχει συγκληθεί τον Δεκέμβριο του 2015 στη Γενεύη. Μάλιστα, όπως σημειώνεται από αρκετούς μελετητές, η  τελευταία φορά που σημειώθηκε αντίστοιχη Πανορθόδοξη Σύνοδος ήταν το 787 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας, με την 7η Οικουμενική Σύνοδο, δηλαδή έχει  περάσει πάνω από μια χιλιετία!

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, πρόκειται για ένα ιστορικό θρησκευτικό γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα στρέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου στο νησί και τη χώρα μας. Εδώ, στην Κρήτη μας, οι πνευματικοί ηγέτες των 14 Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών του κόσμου θα λάβουν αποφάσεις για ζητήματα που απασχολούν εδώ και δεκαετίες το Ορθόδοξο πλήρωμα, θα διατρανώσουν την ενότητά τους και θα συνδιαμορφώσουν τη σύγχρονη μαρτυρία της Ορθόδοξης εκκλησίας σε ζητήματα που αφορούν στην ανθρωπότητα. Πρόκειται, όμως, και για ένα γεγονός-σταθμό για την "αφοσιωμένη θυγατέρα" του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, αφού θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει στην επικράτειά της τις εργασίες της Συνόδου....

Η σύγκληση της Μεγάλης και Πανορθοδόξου Συνόδου αποκτά ειδικό βάρος τόσο με την ποιότητα των προσκεκλημένων, όσο και με τα αριθμητικά δεδομένα και τη διάρκειά της! Πάνω από 450 Ορθόδοξοι Ιεράρχες, παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών θα λάβουν μέρος στις εργασίες της που θα πραγματοποιηθούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Κρήτης, από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου. Η κορύφωσή τους θα συμβεί την Κυριακή της Πεντηκοστής, οπότε και θα τελεσθεί συλλείτουργο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των Μακαριωτάτων Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Για 11 ολόκληρες ημέρες, λοιπόν, όλοι οι προβολείς της Ορθοδοξίας θα "φωτίζουν" το νησί μας. Ελπίζω, η πολιτική ηγεσία της χώρας να έχει ήδη αντιληφθεί τις διαστάσεις αυτού του γεγονότος εθνικές, διπλωματικές και πολιτικές και να τις αξιοποιήσει αντίστοιχα. Θα πρέπει να έχουμε όλοι, απόλυτη συναίσθηση της τεράστιας προβολής που θα λάβει η Κρήτη και το Ηράκλειο από αυτό το ιστορικής σημασίας γεγονός, και συνακόλουθα, της μοναδικής ευκαιρίας να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία ο τόπος μας!

Η τιμητική επιλογή της Μεγαλονήσου να φιλοξενήσει τις εργασίες της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου, επιβεβαιώνει ότι το νησί μας έχει τις προδιαγραφές να υποστηρίζει τέτοιας κλίμακας οικουμενικές συναθροίσεις, η Ελλάδα αναδεικνύεται- παρά τα προβλήματα της- σε τόπο ασφαλή, ενώ σφυρηλατούνται και οι στενοί δεσμοί της χώρας μας με την Ορθοδοξία μας.

Όλοι εμείς, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα, νιώθουμε πραγματικά ευλογημένοι που θα γίνουμε οι υποδοχείς αυτού του μέγα γεγονότος για την Ορθόδοξη πίστη μας και μάρτυρες της μεγαλοπρέπειας με την οποία η Θεία Χάρις "ντύνει" τα συμβάντα της Ιεράς Εκκλησίας της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News