Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Σαμαράς, Έλλη Λαμπέτη και το πρώτο Όσκαρ

Κατά της βασιλείας

Σαν σήμερα το 1924, σε ποσοστό 69,95%, οι Έλληνες τάσσονται με δημοψήφισμα υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Επίσης, την ίδια μέρα ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).

Πρωθυπουργός με 6 βουλευτές

Ήταν 13 Απριλίου του 1936 όταν ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.

Η απελευθέρωση της Βιέννης

Σαν σήμερα το 1945 η Βιέννη, η πρώτη ξένη πρωτεύουσα που κατελήφθη από το Χίτλερ, ελευθερώνεται από τον Κόκκινο Στρατό.

Το πρώτο Όσκαρ

Ήταν 13 Απριλίου του 1964 όταν ο Σίντνεϊ Πουατιέ έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που βραβεύεται με Όσκαρ.

Η απελευθέρωση του Μίκη

Σαν σήμερα το 1970 και κάτω από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα απελευθερώνει τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς.

Μαζική δολοφονία

13 Απριλίου του 1990 και η ΕΣΣΔ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι ήταν υπεύθυνη για τη μαζική δολοφονία 4.000 Πολωνών αξιωματικών το 1940, στο Κατίν.

Απομάκρυνση Σαμαρά

Σαν σήμερα το 1992 συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠ.ΕΞ., απομακρύνοντας από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

Τραγωδία στα Τέμπη

Το τραγικό δυστύχημα με απολογισμό 21 μαθητές νεκρούς και 32 τραυματίες σημειώνεται σαν σήμερα το 2003 στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Οι 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο, στο οποίο επιβαίνουν. Προφυλακιστέοι κρίνονται ο οδηγός Δημήτρης Ντόλας και οι ιδιοκτήτες της νταλίκας.

Γεννιέται η Έλλη Λαμπέτη

Επίσης, σαν σήμερα το 1743 γεννήθηκε ο Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, το 1906 ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1969 ("Περιμένοντας τον Γκοντό") και το 1926 η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου. Την ίδια μέρα το 1984 πέθανε ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και το 2010 ο τραγουδιστής, μουσικός και στιχουργός - πρώην μέλος των "Πυξ Λαξ" - Μάνος Ξυδούς.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια