default-image

Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου Brent – Κατέγραψε την υψηλότερη τιμή στο τετράμηνο

Οικονομία
Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου Brent – Κατέγραψε την υψηλότερη τιμή στο τετράμηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent κατέγραψαν υψηλό επίπεδο τετραμήνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αγγίζοντας τα 45 δολ. το βαρέλι, μετά τη δημοσιοποίηση αναφοράς για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να "παγώσουν" την παραγωγή τους.

Η εξέλιξη αυτή, γνωστοποιήθηκε καθώς προετοιμάζεται η διεξαγωγή διεθνούς πετρελαϊκής διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στη Ντόχα του Κατάρ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλέστηκε διπλωματική πηγή στη Ντόχα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν χθες να προχωρήσουν σε σταθεροποίηση της παραγωγής τους, διευκρινίζοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής, δεν εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει το Ιράν.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, γνωστοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρόβλεψη της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 560.000 βαρέλια ημερησίως το 2017. Μια τέτοια μείωση, θα διαμορφώσει την ημερήσια παραγωγή των ΗΠΑ στα 8,04 εκατ βαρέλια την ημέρα, προς την κατεύθυνση αντιστροφής της διεθνούς τάσης μείωσης των τιμών πετρελαίου.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν μείωση στις ασιατικές αγορές υπό το φόβο των επενδυτών για περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες ανέφεραν συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας για το "πάγωμα" της παραγωγής πετρελαίου.

Η τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκτέλεσης για το πετρέλαιο τύπου Brent διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 37 σεντς στα 44,32 δολ το βαρέλι, μετά το υψηλότερο επίπεδο τιμών τετραμήνου που κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο κατά 1,86 δολ το βαρέλι ή 4,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 46 σεντς στα 41,71 δολ το βαρέλι μετά την ανοδική διόρθωση κατά 1,81 δολ το βαρέλι ή 4,48% που κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πίεση στις τιμές του πετρελαίου ασκήθηκε και από τη "σκλήρυνση" του δολαρίου που καθιστά ακριβότερη την τιμολόγηση του πετρελαίου, στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη συνέχιση της υψηλής παραγωγής πετρελαίου, αλλά και την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων, που συντηρούν την τάση μείωσης των τιμών διεθνώς, παρά τις πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, αναφορικά με το "πάγωμα" της πετρελαϊκής παραγωγής τους, καθώς προετοιμάζεται η διεθνής πετρελαϊκή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα, την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News