Ειδήσεις

Ετοιμάζεται Ταμείο για την ενοικίαση στρατιωτικών ακινήτων

Πρόσω ολοταχώς και για δεύτερο ΤΑΙΠΕΔ στη χώρα και μάλιστα... με αυξημένο ενδιαφέρον για την Κρήτη! Το νέο ΤΑΙΠΕΔ είναι στα σκαριά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και θα καταπιαστεί αποκλειστικά με την αξιοποίηση της ρημάζουσας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ!

Σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως, το προωθούμενο "στρατιωτικό" ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να προωθήσει προς ενοικίαση ακίνητα ιδιοκτησίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανά τη χώρα... Στη λίστα ενδιαφέροντος φιγουράρουν στρατιωτικά ακίνητα, παλιά στρατόπεδα, εγκαταστάσεις, ακόμα και χωράφια και εδώ στην Κρήτη!

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που ακίνητα του Στρατού και εδώ στο νησί μας βγαίνουν στο προσκήνιο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης μέσω ιδιωτών... Πριν από ένα περίπου χρόνο, με απόφαση και τότε του Πάνου Καμμένου, κατόπιν συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, είχε καταρτιστεί μια λίστα με ακίνητα προς αξιοποίηση.

Ο κατάλογος

Ο σχετικός κατάλογος περιελάμβανε σε πρώτη φάση 49 ακίνητα, σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 5 στην Κρήτη:

* Το πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη, έκτασης 215 στρεμμάτων, στον Καρτερό. Το παλιό στρατόπεδο, λίγο πριν τη διασταύρωση προς Πρασά, αποτελεί ένα πραγματικό "φιλέτο", αφού πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση, κοντά στο Ηράκλειο και στη θάλασσα, και με πανοραμική θέα.

Το στρατόπεδο διεκδικεί εδώ και χρόνια, μαζί με γειτονικά επίσης ανενεργά στρατόπεδα στην ευρύτερη περιοχή Καρτερού-Νέας Αλικαρνασσού, ο Δήμος Ηρακλείου, που ειδικά στο παλιό Κέντρο Νεοσυλλέκτων Αντωνίου Μπετεινάκη σχεδιάζει να φτιάξει και σχολικές μονάδες.

* Το πρώην στρατόπεδο Πλευράκη-Ζωγραφάκη, έκτασης 17 στρεμμάτων, στο Καστέλι Πεδιάδος. Το στρατόπεδο είναι κλειστό, ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια, ενώ σε επίπεδο εγκαταστάσεων διαθέτει κατά βάση αποθήκες.

* Το πρώην στρατόπεδο Νικολούδη, έκτασης 47 στρεμμάτων, στην Ξηροκάμπια (Μοίρες). Το ανενεργό εδώ και χρόνια στρατόπεδο, που διαθέτει αρκετές κτηριακές παλιές εγκαταστάσεις, είχαν διεκδικήσει στο παρελθόν ο Δήμος Φαιστού, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Πυροσβεστική και η ΕΛ.ΑΣ.

* Ο Σταθμός της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι.

* Αγροτικό ακίνητο (βοσκότοπος) 50 στρεμμάτων στη Ζήρο Σητείας.

Το σχέδιο Π. Καμμένου

Τα παραπάνω 5 ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, μαζί με άλλα 44 ακίνητα, φιγουράρουν στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης που είχε δρομολογήσει πέρυσι το Μάιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μια αξιοποίηση που τώρα φαίνεται - αυτό τουλάχιστον διαμηνύει ο ίδιος - ότι περνά σε άλλη, οργανωμένη, μεθοδική φάση. Με "μοχλό" πλέον ένα ειδικό Ταμείο αξιοποίησης των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων...

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός δεύτερου, "στρατιωτικού" ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε ο Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Exposec Defence World, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ από ενοίκια

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, υπάρχει τεράστια περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικής αξίας άνω των 23 δισ. ευρώ. Μέσω της αξιοποίησής της εκτιμάται ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να αντλήσει ετήσια έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ!

Όπως εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, το σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προβλέπει πώληση! Περιλαμβάνει ενοικίαση ακινήτων που δε χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και με ενοίκιο που θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 5% της αντικειμενικής αξίας τους!

Πέραν των ενοικιαστηρίων που προωθούνται σε στρατιωτικά ακίνητα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ενδιαφέρον για επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από αραβικά και ισραηλινά κεφάλαια!

Όπως συγκεκριμένα γνωστοποίησε, έχουν ήδη υποβληθεί δύο σημαντικές προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στη νήσο Φλέβες:

1. Η πρώτη πρόταση είναι από το Άμπου Ντάμπι για δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων μέσα από μια επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

2. Η άλλη πρόταση είναι από το Ισραήλ για δημιουργία ενός "Silicon Island", δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια