Ειδήσεις

"Καζάνι που βράζει" οι καθαρίστριες για το καθεστώς εργασίας

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης για την απασχόληση εργαζομένων στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης με ατομικές συμβάσεις έργων, με το αρμόδιο υπουργείο να προχωρεί σε μετωπική σύγκρουση με τους εργολάβους.

Ο… πόλεμος ξεκίνησε όπως και οι σφοδρές αντιδράσεις από εργαζόμενους στη καθαριότητα δημόσιων νοσοκομείων που βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς των εργολάβων, με τους ίδιους να προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την ΔΥΠΕ Κρήτης, υπό τον φόβο να χάσουν εργασιακά δικαιώματα μέσω των νέων ατομικών συμβάσεων έργου.

Στο πλευρό των εργαζομένων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα γκρίζα σημεία των ατομικών συμβάσεων έργων που έχουν να κάνουν με την άδεια μητρότητας, ασθένειας και όχι μόνο.

Από τη πλευρά της η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ  κ. Μαυρομάτη υποστήριξε ότι με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα εργασιακά τους δικαιώματα και ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πρόκειται μάλιστα για μια σύμβαση, η οποία όπως είπε θα επεκταθεί σε όλα τα συνεργεία μέσα στα νοσοκομεία.

Ουσιαστικά, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί συνδικαλιστές, με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας όσοι δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας στα νοσοκομεία παύουν να λογίζονται ως εργαζόμενοι, αλλά πλέον ως εργολάβοι, με συνέπεια φυσικά να χάνουν άδειες, επιδόματα κ.λπ.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση-καταπέλτης του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου.

«Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο, ενόψει των δραματικών εξελίξεων στο χώρο των νοσοκομείων αλλά και της υγείας γενικότερα, ενημερώνουμε τον υπουργό Υγείας, την 7η Υ.ΠΕ. και όποιον άλλο υπεύθυνο γι' αυτές τις συμβάσεις έργου, ότι δεν είναι δυνατόν το 2016 να θεωρείται δημοκρατική ενέργεια μια απόφαση η όποια, για να τιμωρήσει τους εργολάβουςμ θυσιάζει τους εργαζόμενους, που από εξαρτημένη σχέση εργασίας τούς εξαναγκάζει να βρεθούν σε μια επισφαλή, αμφιβόλου νομιμότητας και ορισμένου χρόνου σύμβαση έργου, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε εργολάβους με ασαφείς φορολογικές επιπτώσεις, στερώντας τους όλα τα εργασιακά δικαιώματα, όπως άδεια, επίδομα άδειας, δώρα, τριετίες, ακόμα και αυτό της προστασίας της μητρότητας», αναφέρει το Σωματείο Καθαριστριών και συνεχίζει: «Μια σύμβαση έργου που διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας, ενώ ορίζει χώρο, ωράριο, καθήκοντα και μισθό, που ενώ υποτίθεται θα αποκαθιστούσε την αδικία προς τους εργαζόμενους ορίζει ότι σε καμία περίπτωση οι ετήσιες αμοιβές δεν πρέπει να ξεπερνούν αυτές που έπαιρναν πριν από τους εργολάβους-αναδόχους.

Μια σύμβαση έργου που αφορά εργαζόμενους που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μονογονεϊκες οικογένειες, πολύ χαμηλών εισοδημάτων κ.λπ. Που απευθύνεται σε εργαζόμενους που ξεπερνούν τα 10 χρόνια προϋπηρεσίας σε αυτά τα νοσοκομεία…».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια