default-image

"Πόλεμος"για το τέλος διανυκτέρευσης σε κρητικά ξενοδοχεία

Κρήτη
"Πόλεμος"για το τέλος διανυκτέρευσης σε κρητικά ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωτιές» ανάβει στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κρήτης η μάχη που δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση σε κεντρικό επίπεδο για τη θεσμοθέτηση τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, κόστος που θα επιβαρύνει τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού ανά διανυκτέρευση, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες στη τουριστική μας βιομηχανία.

Συγκεκριμένα τη …σημαία της μάχης για τη θεσμοθέτηση τέλους διανυκτέρευσης τουριστών στα ξενοδοχεία της Κρήτης, ανεβάζουν δήμοι του νησιού. Ζητούν την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων και στη θέση του, την θεσμοθέτηση τέλους διανυκτέρευσης τουριστών, στοχεύοντας στην κατακόρυφη αύξηση των εσόδων τους όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυναμικά στο παιχνίδι μπαίνει ο δήμος Ηρακλείου όπως δηλώνει στην «ΚΡΗΤΗ TV» Γιώργος Καραντινός, εξελίξεις που προκαλούν ντόμινο αντιδράσεων στους ξενοδόχους.

Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός « Χωρίς να επιβαρύνουμε τους δημότες ή τον προϋπολογισμό του κράτους, για την αύξηση των εσόδων μας ζητάμε την θεσμοθέτηση τέλους διανυκτέρευσης, το οποίο θα επιβαρύνει τους τουρίστες».

Σύμφωνα με τον Απόστολο Λουλουδάκη, μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ «Λόγω της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων από το 2,5% στο 0,5% δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανελαστικές δαπάνες.  Ζητάμε το τέλος παρεπιδημούντων να αντικατασταθεί με το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο θα πρέπει να είναι κλιμακωτό.Για παράδειγμα, το τέλος μπορεί να είναι 0,50 λεπτά για τα μικρά ξενοδοχεία, 1 ευρώ στα υπόλοιπα ξενοδοχεία και 2 ευρώ στα all inclusive.Όταν μιλάμε για Ευρώπη πρέπει να μιλάμε για Ευρωπαϊκές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα.Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρώπη ala kart.»

 Σύγκρουση αυτοδιοίκησης-ξενοδοχειακού κλάδου

Μάχη στα … έσοδα της τουριστικής σκακιέρας που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση τοπική αυτοδιοίκηση και ξενοδοχειακό κλάδο στο νησί, με τις πιέσεις να εντείνονται προς τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία πρόκειται να επαναφέρουν στο τραπέζι του διαλόγου το επίμαχο ζήτημα, το οποίο διχάζει τις δύο πλευρές.

Σαφής ήταν ο Γιάννης Οικονόμου μέλος του Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που αναφέρει « Είναι επικίνδυνο να αναφερόμαστε σε επικίνδυνες φημολογίες οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.  Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε επιβάρυνση σχεδιάζεται με φόντο την ασύδοτη, υπερφορολόγηση των τουριστικών μας επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Βαμιέδακη εντεταλμένο Περιφερειακό σύμβουλο σε θέματα τουρισμού «Ο τουρισμός δεν αντέχει περαιτέρω επιβάρυνση. Σαφώς, το τέλος ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όμως αυτές δεν έχουν την αύξηση ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα, ούτε τους έμμεσους φόρους.  Επιπλέον, παρέχονται άλλου επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες».

«Κόκκινη γραμμή» ξενοδόχων

Ξενοδόχοι της Κρήτης  τραβούν «κόκκινη γραμμή» κάνοντας λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια στο βωμό του κέρδους, τα οποία θα επιφέρουν τραγικές συνέπειες και στον κρητικό τουρισμό, εφόσον η πρόταση των δήμων υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Και στην Κρήτη, το κλίμα είναι εκρηκτικό, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν την κάθετη αντίθεση τους, με τις αντιδράσεις να κορυφώνονται σε όλη τη χώρα από τον ΣΕΤΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών απέστειλε ο ΣΕΤΕ , περιγράφοντας παράλληλα τη σύγχυση που επικρατεί στην τουριστική αγορά.

"Στη σφαίρα του παράλογου"

"Το συγκεκριμένο «τέλος» κινείται στη σφαίρα του παράλογου και αν προστεθεί στο σύνολο των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα στον τομέα του τουρισμού θα σημαίνει αυτόματα την καταστροφή του", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ανάλογο αίτημα από τη Λότζια οποία επιπλέον διεκδικεί πρόστιμο περιβαλλοντικής ηχορύπανσης από αεροσκάφη στο Αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News