Ειδήσεις

"Ζούγκλα" οι κοινόχρηστοι χώροι στο Ρέθυμνο

Χάος και ασυδοσία επικρατεί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου σχετικά με την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων, ένα ζήτημα που απασχολεί κάθε χρόνο με την αρχή της τουριστικής περιόδου και δεν μπορεί να βρει μόνιμη λύση.

Μειώσεις των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ζητούν οι επιχειρηματίες της παλιάς πόλης, όπως και γρηγορότερη αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου συνιστά συμμόρφωση για να μην πέσουν πρόστιμα.

Χωρίς δημοτική αστυνομία

Δημοτική αστυνομία αγνοείται, ωστόσο επί τούτου αστυνομικοί της τροχαίας θα κληθούν σύντομα να βάλουν τάξη στην άναρχη κατάληψη του δημόσιου χώρου. Όλες οι πλευρές ωστόσο συμφωνούν ότι πρέπει πλέον να καταρτιστεί μια ενιαία κανονιστική που θα εμπεριέχει και τα ωράρια λειτουργίας, τον δακτύλιο καιτο μητρώο κατοίκων παλιάς πόλης.

Οι "χρυσοί" κανόνες

Δύο είναι οι "χρυσοί" γενικοί κανόνες: Σε πεζοδρόμιο με πλάτος μέχρι και 1,5 μέτρο δεν επιτρέπεται καμία κατάληψη και σε δρόμο πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους 2,5 μέτρων κι έπειτα να καταλαμβάνεται κάποιο τμήμα από τη μία του πλευρά ή και από τις 2, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Έναν μόνιμο χάρτη προς ναυτιλωμένους προσπαθεί να καταρτίσει η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρεθύμνου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια γκρίζες ζώνες αυθαιρεσίας στην κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου στην παλιά πόλη. Το 2009 είχε καταρτιστεί η πρώτη κανονιστική και μέχρι το 2012 δεν υπήρχε κάποια έγκριση από πλευράς αστυνομίας και πυροσβεστικής. Τώρα οι επαγγελματίες, έμποροι και καταστηματάρχες εστίασης, έχουν 10 μέρες περιθώριο για υποβολή ενστάσεων επί των προτάσεων της επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια