Ειδήσεις

Ράβε-ξήλωνε με νομοσχέδιο και τα λουκέτα σε νηπιαγωγεία

Ρύθμιση-σοκ  που αν υλοποιηθεί θα προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια εκατοντάδων οικογενειών του νησιού οι οποίες έχουν μικρά παιδιά προωθεί  το Υπουργείο Παιδείας μέσω ρύθμισης. Πρόκειτο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας επικρατεί μπάχαλο καθώς αρχικά κατατέθηκε, μετά αποσύρθηκε, για να επανακατατεθεί στη συνέχεια το απόγευμα της Τρίτης χωρίς την επίμαχη διάταξη που αφορούσε και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά περιλαμβάνοντας τη ρύθμιση που αλλάζει άρδην την εικόνα στα νηπιαγωγεία!

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών «Νίκος Καζαντζάκης» Μανώλης Μπελαδάκης μιλώντας στο neakriti.gr όντως υπάρχει σύγχυση για το θέμα ωστόσο οι πληροφορίες που έχει αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται θέμα αφού στο νομοσχέδιο που επανακατατέθηκε περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία.

Όπως τονίζει «ουσιαστικά η αριστερή κυβέρνηση έχει στόχο για την παιδεία την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής εκπαίδευσης αφού όπως φαίνεται τα μισά νηπιαγωγεία της υπαίθρου και των αστικών περιοχών θα κλείσουν, όταν αφορούν σε νήπια λιγότερα των δεκατεσσάρων».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την έρευνα ,για πρώτη φορά θα υπάρχει διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων στα νηπιαγωγεία κυρίως απομακρυσμένων ,δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ,προκαλώντας σύγχυση και πανικό σε χιλιάδες γονείς που ζουν στην επαρχία και στέλνουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία καθώς θα βάλουν λουκέτο.

Ποια είναι ρύθμιση του υπουργείου; Από την επόμενη χρονιά αλλάζει το πλαφόν του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία και ενώ μέχρι σήμερα η ρύθμιση ήθελε να υπάρχουν το λιγότερο επτά μαθητές ανά νηπιαγωγό πλέον τα δεδομένα αλλάζουν και θα απαιτούνται τουλάχιστον 14 νήπια για κάθε νηπιαγωγό.

Το νέο αυτό σενάριο αυτομάτως βάζει και ταφόπλακα στα περισσότερα νηπιαγωγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Μεσαράς ,  όπου σε κάποια χωριά ο αριθμός των νηπίων δεν φθάνει σε καμία περίπτωση τα 14 ενώ μεγάλη και η ταλαιπωρία που περιμένει τα νήπια .Για  να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο πρέπει πλέον να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα και μακριά από την περιοχή τους ενώ η αγωνία των γονέων χτυπούσε συν τοις άλλοις και κόκκινο στην περίπτωση που θα χρειάζονταν να μεταφερθούν σε γειτονικά νηπιαγωγεία με λεωφορεία της γραμμής, ακόμη και σε αυτήν την τόσο μικρή και ευαίσθητη ηλικία.

"Αναμφισβήτητα νηπιαγωγεία που λειτουργούν μέχρι και σήμερα σε περιοχές με μικρό πληθυσμό θα καταργηθούν ,όπως για παράδειγμα στο Σίβα ,στα Σκούρβουλα , στους Στόλους , στις Καμάρες , στο Αντισκάρι, στη Μητρόπολη και δεν αποκλείεται σε Πόμπια και Πιτσίδια, εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιάς εκπαίδευσης "Φαιστός" στη Μεσσαρά κ. Γρηγόρης Γιαμαλάκης  προσθέτοντας χαρακτηριστικά:"Βεβαίως δεν μπορώ να σκεφτώ το τι θα γίνει με τα προνήπια , οι γονείς των οποίων εάν δεν καταφέρουν να τα εντάξουν σε κάποιο δημόσιο ΚΕΠΑ  τότε ενδεχομένως θα  χρειαστεί να βάλουν  βαθιά το χέρι στην τσέπη  για να φιλοξενηθούν σε κάποιο ιδιωτικό παιδικό σταθμό εκτοξεύοντας στα ύψη τον οικογενειακό τους προγραμματισμό μην έχοντας όμως  άλλη λύση."

 "Ήδη ενημερώνουμε τους γονείς για όλα αυτά που ακούγονται και το τι πρόκειται να συμβεί αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου. Όπως θα κινητοποιηθούμε εμείς ,έτσι καλούμε και εκείνους να το πράξουν στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο." υποστηρίζει ο κ. Γιαμαλάκης .

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Δομίνικος Θεοτοκόπουλος κ. Γιώργος Μακράκης δεν έκρυψε την ανησυχία του αλλά και την πλήρη αντίθεση του στα κυβερνητικά σχέδια . "Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν τη νέα ρύθμιση , υπάρχουν δεκάδες νηπιαγωγεία όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά στην περιφέρεια που λειτουργούν με λιγότερο από 14 μαθητές .Δεν είναι δυνατό να μπει πλαφόν σε έναν τέτοιο αριθμό που αυτομάτως θα σημάνει και την εξαφάνιση του κλάδου των εκπαιδευτικών",τόνισε.

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα με τη ρύθμιση θα υπάρξουν συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας. Ενώ σε δύσκολη θέση  βρίσκονται και οι χιλιάδες οικογένειες που  πρέπει να αλλάξουν άρδην τον προγραμματισμό τους για τη φοίτηση των παιδιών τους από τη νέα χρονιά .

Από την πλευρά του ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Αποστολάκης προχώρησε στην εκτίμηση ότι "εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί θα πληγούν κυρίως μικροί μαθητές των αστικών κέντρων με το δεδομένο ότι και στο Ηράκλειο υπάρχουν ολιγομελή νηπιαγωγεία. Σε κάποιες περιπτώσεις του χρόνου θα αναγκαστούν να βγουν εκτός αρκετά προνήπια.Φέτος δεν υπήρξε πρόβλημα και παιδιά που δεν ήθελαν να συνεχίσουν δεύτερη χρονιά στους παιδικούς ,πήγαν στα νηπιαγωγεία .Όμως από τη νέα σχολική χρονιά η κατάσταση θα είναι δύσκολη για τα νέα προνήπια που δεν αποκλείεται τελικά να μην τα καταφέρουν και να παραμείνουν στους παιδικούς."

Και στο Ρέθυμνο οι εκπαιδευτικοί έκρυβαν  τη δυσαρέσκεια και συνάμα τον προβληματισμό τους. Όπως ανέφερε η κ. Πόπη Παγώνη ,πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού "πρόκειται για μία πολιτική του υπουργείου που στόχο έχει την μείωση των νηπιαγωγών ενώ σε περίπτωση που το μέτρο αυτό εφαρμοστεί μεσοπρόθεσμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα δημοτικά σχολεία."

Το Συντονιστικό των νηπιαγωγών τονίζει τα εξής: «Αρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό».

Για τον λόγο αυτό αύριο θα προχωρήσουμε σε παράστασή διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης εξηγώντας στον κ.Τερζάκη για ποιο λόγο  στρέφοντα κατά του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλοντάς το παράλληλα ότι σχεδιάζει την κατάργηση των μισών νηπιαγωγείων της χώρας. Έτσι σύμφωνα με τη νέα πρόταση, από την επόμενη χρονιά απαιτείται:ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον 14 νήπια για τα αστικά κέντρα,πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστήριζε ότι η ρύθμιση αυτή θα συνέβαλε τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών..

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια