default-image

Ποια βιβλία θα επιστρέψουν το καλοκαίρι οι μαθητές

Ποια βιβλία θα επιστρέψουν το καλοκαίρι οι μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δυνατότητα να κάνει ο κάθε μαθητής κάτι απλό για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων δίνει στα παιδιά το υπουργείο Παιδείας. Κάθε μαθητής θα κληθεί και φέτος να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης Σχολικών Βιβλίων, επιστρέφοντας τα βιβλία που δεν του χρειάζονται πια στο σχολείο του με τη λήξη των μαθημάτων.

Αυτό προβλέπεται με εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας Γιάννη Φίλη, που αναμένεται να έχει φτάσει αύριο στα σχολεία, διαμέσου των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας, 5 είναι οι τίτλοι των βιβλίων που προβλέπεται να επιστραφούν για να επαναχρησιμοποιηθούν. Πρόκειται για το εικονογραφημένο Λεξικό, τα Εικαστικά, τη Μουσική, τη Φυσική Αγωγή και τη Θεατρική Αγωγή όλων των τάξεων.

Τα συγκεκριμένα βιβλία έχει παρατηρηθεί ότι είναι σχεδόν ανέγγιχτα, καθώς οι μαθητές δεν τα χρησιμοποιούν πολύ, ούτε κρατάνε σημειώσεις πάνω σ' αυτά, με αποτέλεσμα να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι, όπως εξηγεί ο νέος διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Αποστολάκης, ο διευθυντής του σχολείου θα φροντίσει να μειώσει ανάλογα την παραγγελία των σχολικών εγχειριδίων για το νέο διδακτικό έτος.

Πλέον η διανομή των σχολικών βιβλίων έχει αποκεντρωθεί και γίνεται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αντί να παραγγέλνει το κάθε σχολείο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας... Αντί να έρχονται όλα μαζί τα βιβλία στην κεντρική αποθήκη του νομού Ηρακλείου, πλέον κάθε σχολείο (με βάση τις εγγραφές που έχει) κάνει ηλεκτρονικά τις παραγγελίες του προς το υπουργείο και παραλαμβάνει απευθείας τα βιβλία που του αναλογούν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και - όπως προβλέπει ο κ. Αποστολάκης - όλα τα απαραίτητα βιβλία θα βρίσκονται στα δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου από τον Ιούνιο κιόλας...

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι δαπανώνται για την εκτύπωση και τη διανομή των σχολικών βιβλίων περί τα 32 εκατομμύρια ευρώ. Και αν αυτό είναι το οικονομικό, το περιβαλλοντικό κόστος είναι πολλαπλάσιο. Γιατί δεν είναι μόνο τα δέντρα που κόβονται για την παραγωγή του χαρτιού. Είναι, επίσης, η ενέργεια που καταναλώνεται για την παραγωγή του, αλλά και οι συνέπειες από τη χημική διαδικασία της λεύκανσης του χαρτιού.

Στο μεταξύ, ο κ. Αποστολάκης καλεί τους μαθητές να ανακυκλώσουν τα βιβλία που δεν προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, πετώντας τα, αντί στα κοινά σκουπίδια, στους μπλε κάδους που έχουν στο χώρο του σχολείου και στην κάθε γειτονιά.

Αγωνία για το Σεπτέμβριο

Η τρέχουσα σχολική χρονιά ακόμα δεν έχει λήξει, όμως οι αρμόδιοι προετοιμάζονται ήδη για τη νέα. Η μεγάλη αγωνία για το Σεπτέμβριο αφορά στους διορισμούς εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν χιλιάδες κενά με την έναρξη του νέου διδακτικού έτους. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, η ανάγκη για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών είναι μεγάλη, καθώς το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Ήδη το 1/3 των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού είναι αναπληρωτές (900 σε σύνολο 2.800 εκπαιδευτικών).

Όπως λέει, ενώ το θέμα των μόνιμων διορισμών βρίσκεται σε εκκρεμότητα, γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του υπουργείου για ταχύτερη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών. Ήδη οι αποσπάσεις από νομό σε νομό προβλέπεται να γίνουν ηλεκτρονικά από το σπίτι κάθε εκπαιδευτικού, κάτι που θα επιταχύνει τις διαδικασίες, με στόχο τις τελικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών μέσα στον Αύγουστο.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News