default-image

Προσοχή: Καρκινογόνο το κρέας στα κάρβουνα

Προσοχή: Καρκινογόνο το κρέας στα κάρβουνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την άφιξη του Πάσχα εντός λίγων εβδομάδων ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, που σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο "Δημόκριτο",  Νίκος Κατσαρός τονίζει κατηγορηματικά: «Το κρέας που ψήνεται στα κάρβουνα είναι καρκινογόνο."»

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν το λίπος πέσει πάνω στο κάρβουνο, βγαίνουν κάποιες ουσίες που επικάθονται πάνω στο κρέας και είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες. Λέγονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Μάλιστα, τονίζει ότι «οι παλιοί Κρητικοί φαίνονται σοφοί. Ίσως χωρίς να το ξέρουν συνήθιζαν να ψήνουν το γνωστό "αντικριστό κρέας", που είναι πολύ πιο υγιεινό, αφού το λίπος δεν πέφτει πάνω στα κάρβουνα και έτσι στο τέλος το κρέας έχει ψηθεί, χωρίς να έχει δεχτεί τέτοιες ουσίες από λίπος που έχει λειώσει πάνω σε κάρβουνα»...

Επιπλέον, συνιστά: «Ακόμα και στη σούβλα. Όταν η σούβλα είναι ψηλά και όσο γίνεται μακριά από τα κάρβουνα, το κρέας μπορεί να ψήνεται σωστά. Και να το κατεβάσουμε χαμηλότερα στα κάρβουνα, όταν πια δε θα έχει άλλο λίπος πάνω του»...

Απροστάτευτοι οι Έλληνες καταναλωτές

Εντελώς απροστάτευτος είναι ο καταναλωτής στην Ελλάδα, αφού δεν έχει κανέναν τρόπο να γνωρίζει αν το αλλαντικό που αγοράζει έχει... αλογίσιο, πιθηκίσιο, ή οτιδήποτε άλλο κρέας. Η απόλυτη, αυτή, άγνοια και αδυναμία του καταναλωτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αγορά στα τρόφιμα και κυρίως στα επεξεργασμένα κρέατα, που απαιτούν πολλούς και λεπτούς εργαστηριακούς ελέγχους, δεν ελέγχεται ούτε οργανωμένα, ούτε σωστά, όσο οι έλεγχοι γίνονται μεμονωμένα από κάθε υπηρεσία και οργανισμό!

Τραγική απόδειξη αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι μόλις προ ημερών ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων τη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόστιμα που τους επέβαλε, για ελέγχους που τους είχε κάνει πριν από 3-4 χρόνια.

Και αυτήν την καταγγελία δεν τη γράφει το neakriti.gr σαν μια "πιθανή εκτίμηση", αλλά την καταθέτει στο πόρταλ ο κ. Κατσαρός.

«Είναι ανύπαρκτο το σύστημα ελέγχων. Είναι δε τόσο άχρηστο στη χώρα μας, που έπρεπε να περάσουν 3-4 χρόνια μετά τους ελέγχους για το αλογίσιο κρέας σε αλλαντικά μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών, για να τους επιβάλλει ο ΕΦΕΤ τα πρόστιμα και να τα δημοσιοποιήσει»...

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς και το δικαίωμα των εταιρειών αυτών να υποβάλλουν ενστάσεις, σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, «θα περάσουν κι άλλα χρόνια και μπορεί να περάσουν και 7 χρόνια για να πληρωθούν αυτά τα πρόστιμα, και να δούμε»!...

Ο Νίκος Κατσαρός, στο ερώτημά μας αν θα πρότεινε στην ελληνική Πολιτεία έναν διαφορετικό τρόπο ελέγχου, μας είπε ότι σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι, ενώ ούτε συνεργάζονται μεταξύ τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε δικτυωμένες είναι σε ενιαίους συνδέσμους και φορείς.

«Παλιότερα που ήταν οι νομαρχίες, όταν εγώ ήμουν πρόεδρος του ΕΦΕΤ, έκανα συζητήσεις και προσπάθειες και είχα συζητήσει και στην Κρήτη με τους δικούς σας νομάρχες αυτή τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών. Αλλά και στην Αθήνα είχε ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια. Μετά που έφυγα από την προεδρία του ΕΦΕΤ, δεν ξαναέγινε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή», τονίζει ο γνωστός επιστήμονας.

Στο ερώτημά μας πού οφείλεται αυτή η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, ο Νίκος Κατσαρός το αποδίδει σε εσωτερικά προβλήματα αλλά και σε λόγους συντεχνιακούς.

«Είναι καρκινογόνα»

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΦΕΤ, αρχές Απριλίου, έδωσε στο φως της δημοσιότητας τη λίστα με τις εταιρείες οι οποίες ενεπλάκησαν στο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο με τα νοθευμένα τρόφιμα, και στις οποίες είχαν συμμετοχή 57 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!

Στις εταιρείες αυτές επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, αφού στα προϊόντα τους υπενθυμίζεται ότι ανιχνεύτηκαν από DNA... αλόγου, μέχρι και κρέας από... μουλάρι.

Τι θα συνιστούσε όμως ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ;

«Κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γνωρίζει ο καταναλωτής για το αν ένα επεξεργασμένο κρέας είναι από μοσχάρι ή έχει αλογίσιο κρέας», ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά.

Αλλά ενημερώνει τους καταναλωτές ότι «θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις 13 Δεκεμβρίου 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέταξε τα επεξεργασμένα-κόκκινα κρέατα στην πρώτη κατηγορία τροφίμων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, μαζί με το κάπνισμα και τον αμίαντο»...

Με την ίδια ανακοίνωση, ο ΠΟΥ είχε επίσης κατατάξει το κόκκινο κρέας στην κατηγορία του «πιθανόν καρκινογόνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News