Ειδήσεις

Επιτέλους κέρδος 130.000 ευρώ από τη μεταφορά της 7ης Υ.ΠΕ.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Με πολύχρονη καθυστέρηση, η οποία με πρόχειρους υπολογισμούς έχει κοστίσει στο κράτος - δηλαδή στον απλό φορολογούμενο πολίτη - κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ (!), μια από τις πολλές δημόσιες υπηρεσίες του Ηρακλείου, που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα, ακριβά γραφεία, επιτέλους μετακομίζει σε ιδιόκτητη στέγη!

Ο λόγος για την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η οποία φεύγει από το ενοικιαζόμενα γραφεία στην οδό Σμύρνης, στο κέντρο του Ηρακλείου, και από την ερχόμενη βδομάδα θα λειτουργεί πλήρως στο νέο της, δωρεάν χώρο, στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου. Μια μετεγκατάσταση κοινής λογικής που φέρνει εξοικονόμηση 130.000 ευρώ το χρόνο...

Ευχής έργον, αν μη τι άλλο, είναι η μετακόμιση της 7ης Υ.ΠΕ. σε ιδιόκτητο, δημόσιο χώρο να συνοδευτεί μελλοντικά και από άλλες αντίστοιχες μετεγκαταστάσεις δημόσιων υπηρεσιών, διότι, όπως έχουμε αναδείξει συχνά-πυκνά μέσα από τη "Ν.Κ.", είναι παράδοξο έως και προκλητικό για τη δοκιμαζόμενη από την κρίση και τα μέτρα ηρακλειώτικη κοινωνία να βλέπει δημόσιες υπηρεσίες να πληρώνουν ένα πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια, και την ίδια ώρα, δημόσια κτήρια στο Ηράκλειο, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, να παραμένουν αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα, ρημαγμένα!

Η πρώτη μετεγκατάσταση δημόσιας υπηρεσίας λοιπόν από ενοικιαζόμενα γραφεία σε ιδιόκτητα είναι γεγονός και αφορά στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης. Η Υγειονομική Περιφέρεια θα μπορούσε εδώ και μια 7ετία να ακολουθήσει το ΙΚΑ που μετακόμισε στον Εσταυρωμένο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Αλλά είπαμε κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Ήδη ξεκίνησε η προετοιμασία της μετακόμισης της υπηρεσίας που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Για του λόγου το αληθές, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης γνωστοποιεί σε ανακοίνωση της:

«Σας ενημερώνουμε ότι η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης πρόκειται να μεταστεγαστεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στον 3ο όροφο, στις εγκαταστάσεις του ΠΕΔΥ Ηρακλείου, στην περιοχή του Εσταυρωμένου.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη σε Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα λειτουργεί στο ισόγειο.

Λόγω των αναγκών μετεγκατάστασης, την Παρασκευή 15 και τη Δευτέρα 18 Απριλίου δε θα λειτουργούν τα τηλέφωνα και οι τηλεομοιοτυπίες της υπηρεσίας. Από την Τρίτη 18 Απριλίου 2016 οι υπηρεσίες της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης θα λειτουργούν κανονικά στη νέα διεύθυνση»...

Με καθυστέρηση χρόνων

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της 7ης Υ.ΠΕ., η μετεγκατάστασή της σημαίνει εξοικονόμηση 130.000 ευρώ ετησίως για το κράτος!

Η επισήμανση προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα στον απλό πολίτη του Ηρακλείου. Από τη μια ικανοποίηση και ανακούφιση για τη σημαντική αυτή τοπική περιστολή δαπανών και από την άλλη προβληματισμό και οργή για το ότι η μετεγκατάσταση άργησε τόσα χρόνια. Αφού στον Εσταυρωμένο υπήρχαν άδειοι, διαθέσιμοι χώροι, είναι απορίας άξιον γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η μετακόμιση της 7ης Υ.ΠΕ. που ξεκίνησε να δρομολογείται μόλις πριν από ένα περίπου χρόνο!

Μόλις πέρσι τέτοια εποχή, δηλαδή τον Απρίλιο του 2015, επί ημερών του τότε ΔΥΠΕάρχη και νυν βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, είχε ξεκινήσει η προσπάθεια μεταστέγασης των γραφείων της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου. Μάλιστα το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε μετακόμιση μέσα στον Οκτώβριο του 2015.

Πακτωλός χρημάτων σε ενοίκια!

Προ διμήνου, σε πλούσιο, αναλυτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας είχαμε παραθέσει μια άκρως αποκαλυπτική εικόνα για το παράδοξο σκηνικό στο Ηράκλειο, που βεβαίως απαντάται και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας...

Τα στοιχεία που είχε φέρει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα είναι αποκαλυπτικά και συνάμα σοκαριστικά... Ούτε λίγο ούτε πολύ, λοιπόν, όπως είχαμε αποκαλύψει, την ώρα που τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Ειρηνοδικείου και της παλιάς Τροχαίας στην καρδιά της πόλης ρημάζουν, ο Δήμος Ηρακλείου, δηλαδή οι δημότες, πληρώνουν 580.000 ευρώ κάθε χρόνο για ενοίκια υπηρεσιών!

Το ποσό αυτό των 580.000 ευρώ που πληρώνει ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες του Ηρακλείου, κάθε χρόνο κατανέμεται ως εξής:

* Για τη στέγαση σχολείων: 282.008 ευρώ.

* Για τη στέγαση Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων: 25.000 ευρώ.

* Για τη λαϊκή αγορά στις Πατέλες: 81.000 ευρώ.

* Για τη στέγαση της Βικελαίας: 77.000 ευρώ.

* Για τους χώρους των ΚΑΠΗ: 300.000 ευρώ.

"Βραχνάς", όπως είχαμε γράψει, είναι τα ενοίκια και για την Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου, που πληρώνει 167.040 ευρώ σε μισθώματα μονάχα για τη στέγαση σχολικών διευθύνσεων και υπηρεσιών.

Στο ρεπορτάζ είχαμε κάνει ειδική μνεία και στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, που καταβάλλει ετησίως 75.000 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα γραφεία της στην οδό Σμύρνης. Κόστος που, αν ληφθούν υπόψη και τα λειτουργικά έξοδα, εκτοξεύεται στα 130.000 ευρώ το χρόνο!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια