Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Από την Άλωση της πόλης στην Eurodisney

Η Πόλις εάλω

Σαν σήμερα το 1204 η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους (Α' Άλωση). Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας αυτοκράτορες ήταν ο Αλέξιος Δ', ο Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος και ο Θεόδωρος Α' από τη Δ' Σταυροφορία, με επικεφαλής τον Ερρίκο Δάνδολο, τον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό και τον Βαλδουίνο Α'. Η σταυροφορία διήρκεσε μέχρι το 1204, όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε.

Η Φιλική Εταιρεία

12 Απριλίου του 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

Τα δάνεια της Επανάστασης

Σαν σήμερα το 1823, έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β' Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.

Ρωσοτουρκικός πόλεμος

12 Απριλίου του 1877 και η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία φτάνοντας ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Στις 31 Ιανουαρίου 1878 θα κηρυχθεί ανακωχή και στις 3 Μαρτίου με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου η Υψηλή Πύλη θα παραχωρήσει ανεξαρτησία στη Ρουμανία, στη Σερβία και το Μαυροβούνιο και αυτονομία στη Βουλγαρία.

"Λαρισαϊκά"

Σαν σήμερα το 1884 ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ). Λίγες ημέρες νωρίτερα κατεστάλη εν τη γενέσει του κίνημα υπαξιωματικών που αντιδρούσαν στη νομοθετική πρωτοβουλία Τρικούπη και έμεινε στην ιστορία ως «ζΛαρισαϊκά".

Πεθαίνει ο Ρούσβελτ

Ήταν 12 Απριλίου του 1945 όταν πέθανε ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ, από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 63 ετών. Είναι ο μοναδικός πρόεδρος που διετέλεσε τέσσερις φορές πρόεδρος της Αμερικής. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Χάρι Τρούμαν.

Τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Σαν σήμερα το 1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο "Βοστόκ 1".

Ανοίγει η Eurodisney

Επίσης σαν σήμερα το 1992 ανοίγει τις πύλες της η Eurodisney στη Μαρν λα Βαλέ της Γαλλίας. Σαν σήμερα το 1871 γεννήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς, ο δικτάτορας που είπε το περίφημο «ΟΧΙ» στους Ιταλούς, το 1933 γεννήθηκε η διάσημη Ισπανίδα υψίφωνος Μονσερά Καμπαγιέ και το 1956 ο Αμερικανοκουβανός ηθοποιός Άντι Γκαρσία.

Σχόλια