Ειδήσεις

Ανέτοιμη η κρατική μηχανή για... πυρκαγιές στην Κρήτη

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν στην πολιτεία οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας στο νομό Λασιθίου και στο Δήμο Ιεράπετρας, με αφορμή την πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου στο Σελάκανο, η οποία απείλησε με ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή τον τελευταίο μεγάλο δασικό πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει στην ευρύτερη περιοχή.

Η κρατική «μηχανή» όφειλε να είχε αντιληφθεί ότι ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ο πιο άνομβρος χειμώνας των τελευταίων εκατό χρόνων και ότι η Άνοιξη είναι η πρώτη εδώ και πολλές δεκαετίες η οποία μας θυμίζει ήδη καλοκαίρι και που περνά χωρίς καθόλου βροχές.

Οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες που επικρατούν ήδη από τις αρχές Μαρτίου στην Ανατολική Κρήτη, η απουσία βροχών, τα χιλιάδες ακαλλιέργητα λιόφυτα, η κατάξερη χλωρίδα και οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν κατά βάση στο Λασίθι, δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό κοκτέϊλ δυσμενών παραγόντων που συνηγορούν στην υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιών και αυτό φάνηκε πεντακάθαρα από τον τρόπο με τον οποίο άρπαξαν οι παρυφές του δάσους του Σελάκανου την περασμένη Παρασκευή.

«Αν κάποιος γνωρίζει ότι το καλοκαίρι φέτος μας έχει έρθει πρόωρα αυτό είναι το κράτος. Οι κρατικοί λειτουργεί παρακολουθούν τις κλιματολογικές συνθήκες και γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, οι καιρικές συνθήκες είναι άκρως καλοκαιρινές. Θα έπρεπε λοιπόν οι αρμόδιοι να είχαν φροντίσει έτσι ώστε να είχαμε νωρίτερα την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να είχαν κάνει τους διαγωνισμούς τους έτσι ώστε να έχουμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αν όχι όλα κάποια από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Οι διαγωνισμοί δεν έχουν γίνει ακόμη. Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι, θα καθυστερήσουν υπερβολικά οι διαδικασίες και ότι τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ελικόπτερα και αεροπλάνα, θα είναι έτοιμα να πετάξουν στα μέσα του Ιούνη. Αντιλαμβάνεστε σε τι μεγάλο κίνδυνο θα βρίσκετε μέχρι τότε ο νομός μας, η ξηροθερμική Ιεράπετρα και ολόκληρη η Κρήτη», μας είπε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Ιεράπετρας κ. Αργύρης Πανταζής.

«Στην περίπτωση της πρώτης δασικής πυρκαγιάς στο Σελάκανο την περασμένη Παρασκευή ο ντόπιος κρατικός μηχανισμός λειτούργησε έγκαιρα. Βρέθηκα γρήγορα στο δάσος του Σελάκανου, όπου είχαν εγκατασταθεί και επιχειρούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και είδα ότι κινδύνευε ολόκληρη η περιοχή, αν είχαμε μια μικρή ένταση των ανέμων με ταυτόχρονη στροφή τους από βόρειες διευθύνσεις. Έκρινα λοιπόν απαραίτητο, να ζητήσω ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, να κατεβεί πυροσβεστικό ελικόπτερο από την πρώτη στιγμή, και αυτό έκανα», πρόσθεσε ο κ. Πανταζής.

Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος κ. Γιάννης Γουλιδάκης, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας στο νομό Λασιθίου.

«Με δεδομένη την αίσθηση που έχουμε από την προχθεσινή πυρκαγιά στο Σελάκανο, η οποία τελικά δεν είχε τα καταστροφικά αποτελέσματα που όλοι φοβόμασταν στο ξεκίνημα της, εκτιμώ ότι ο ξηροθερμικός Νομός Λασιθίου δεν θα έχει έγκαιρα τα πυροσβεστικά μέσα που πραγματικά έχει ανάγκη, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ίσως να πιστεύουν κάποιοι ότι το προχθεσινό ερέθισμα από την πυρκαγιά στο Σελάκανο, θα ευαισθητοποιήσει την πολιτεία να διαθέσει νωρίτερα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Δηλαδή τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν συνήθως στο Ηράκλειο  και στα Χανιά. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι, δεν θα τα έχουμε νωρίτερα από τις 15 Ιουνίου. Μάλιστα για το ελικόπτερο που θα σταθμεύει στο Ηράκλειο έχω την πληροφορία ότι θα εποπτεύει και την περιοχή της Ρόδου», μας είπε ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

«Είναι απαραίτητο πάντως να υποστηριχτούν και να οργανωθούν ακόμα καλύτερα οι εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης, οι οποίες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο ξεκίνημα τους , όμως διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία δεν τις στηρίζει και δεν τις ενισχύει με υλικοτεχνικά μέσα. Η περιφερειακή και η τοπικά αυτοδιοίκηση προσπαθούν με μικρά κονδύλια να στηρίξουν τις εθελοντικές ομάδες, καλύπτοντας τις δαπάνες τους για ελαστικά αυτοκινήτων, καύσιμα, πυράντοχες στολές και άλλα πυροσβεστικά μέσα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία φυσικά έχει πάντα τον πρώτο λόγο σε όλα αυτά και έχει πολύ καλά επιχειρησιακά αποτελέσματα σε όλη την Κρήτη. Πιστεύω όμως ότι, η γεωμορφολογία του νησιού μας είναι τόσο δύσκολη, και θα πρέπει η πολιτεία να δει με πραγματική ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες της κρητικής υπαίθρου, αλλά και τους κινδύνους που ελοχεύουν, λόγω του ότι ο Νομός Λασιθίου βρίσκεται στο κόκκινο της κλιματικής αλλαγής, και τώρα περνά τη φάση της παρατεταμένης ξηρασίας», κατέληξε ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Την Πέμπτη δικάζεται ο 67χρονος

Στο μεταξύ της ερχόμενη Πέμπτη, θα δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία ο 67χρονος μελισσοκόμος, ο οποίος συνελήφθη εκείνο το απόγευμα από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας. Κατηγορείται για πρόκληση δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια, η οποία προκλήθηκε όταν σύμφωνα με τη δικογραφία, είχε ολοκληρώσει την εργασία του στο μελισσόκηπο του, είχε σβήσει το ειδικό καπνιστήρι που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι στο χώμα, και αφού θεώρησε ότι εκείνο είχε σβήσει εντελώς αναχώρησε για το Καθαρό. Όμως κάποιες σπίθες που ενδεχομένως είχαν μείνει, με τον άνεμο που δυνάμωσε στο μεταξύ, έγιναν μάλλον η αιτία για να προκληθεί η πυρκαγιά, υποχρεώνοντας και πάλι την Πυροσβεστική Υπηρεσία να μιλήσει για το απαραίτητο σχέδιο διαχείρισης του δάσους του Σελάκανου, το οποίο θα πρέπει να έχει μόνιμο δασικό φύλακα για να επιθεωρεί οτιδήποτε συμβαίνει μέσα σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς οικότοπο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια