default-image

Αντ. Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δε δίνουν λύση

Ελλάδα
Αντ. Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δε δίνουν λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολιτικές λιτότητας δε δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεών της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.

Συνεργασία απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς

Τις προκλήσεις της περιόδου και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των αναποτελεσματικών προγραμμάτων λιτότητας, την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν, αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα - και κυρίως στην ΕΕ - για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News