default-image

Θέσεις εργασίας και στην Κρήτη μέσω Κοινωφελούς Εργασίας

Κρήτη
Θέσεις εργασίας και στην Κρήτη μέσω Κοινωφελούς Εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα τελικά στην Κοινωφελή Εργασία και η Κρήτη! Κάτι οι σφοδρές αντιδράσεις και έντονες διαμαρτυρίες δημάρχων και αιρετών από την Κρήτη και άλλες αποκλεισμένες αρχικά περιοχές... Κάτι το πολιτικό κόστος από τον αποκλεισμό τόσων περιοχών της χώρας... Δεν ήθελε τελικά πολύ στην κυβέρνηση για να δει το άδικο του πράγματος και να προχωρήσει στο λογικό σενάριο. Στην επέκταση, δηλαδή, του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε όλη τη χώρα, και στο σύνολο δηλαδή των 325 Δήμων...

Η επέκταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και σε περιοχές όπως η Κρήτη, που αρχικά είχαν μείνει εκτός κάδρου, είναι οριστική, αφού ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Εργασίας!

Μια ανακοίνωση πάντως που ισοδυναμεί με αυτο-άδειασμα! Και αυτό γιατί η ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος ήρθε μία μόλις ημέρα μετά τη διάψευση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, ότι επρόκειτο να επεκταθεί η Κοινωφελής στο σύνολο των δήμων!

Το πολιτικό κόστος!

Πώς ήρθε όμως αυτή η στροφή 180 μοιρών και η αυτοδιάψευση της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου; Προφανώς μέτρησε το γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις πολιτικό κόστος, αλλά και οι πιέσεις.

Πιέσεις είτε των αυτοδιοικητικών, ΚΕΔΕ, των 274 δημάρχων, που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό έμεναν εκτός Κοινωφελούς. Είτε εκ των έσω, από το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα, με σημείο αναφοράς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, που φέρεται να ζήτησε επιτακτικά την επέκταση του προγράμματος σε όλους τους ΟΤΑ...

Κάπως έτσι λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας, μετά από σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της κ. Αντωνοπούλου, ανακοίνωσε επισήμως τα ευχάριστα και εδώ για το νησί μας μαντάτα. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η επέκταση της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Σε τρεις φάσεις

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποιεί πως το πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά και σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις:

- Η πρώτη φάση αφορά 17 δήμους - θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με έναρξη το Μάιο.

- Η δεύτερη φάση αφορά 34 δήμους, με έναρξη δύο μήνες αργότερα.

- Η τρίτη φάση, αξιολογώντας ενδιάμεσα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του, αφορά τους υπόλοιπους δήμους της χώρας, με έναρξη το Σεπτέμβριο του 2016.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, «η κατάταξη των δήμων για την εφαρμογή της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας προσδιορίστηκε από συνδυασμό ενιαίων και αντικειμενικών κριτηρίων, που καταγράφουν το ποσοστό ανεργίας, τη μακροχρόνια ανεργία και την αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας στα χρόνια της κρίσης.

Η τελική κατάταξή τους διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία για τη μακροχρόνια ανεργία του 2015, το ποσοστό της ανεργίας στους Δήμους το 2011 και το ποσοστό μεταβολής της μακροχρόνιας ανεργίας από το 2011 έως το 2015. Το 2011 επελέγη ως βάση σύγκρισης της αυξητικής τάσης, αφενός εξαιτίας της υψηλής ποιότητας των στατιστικών στοιχείων για το εργατικό δυναμικό ανά δήμο (χρονιά απογραφής) και, αφετέρου, διότι τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και της αρνητικής επίδρασης πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, ήδη αποτυπώνονται διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο».

Ρεπορτάζ :Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News