default-image

Πότε έρχεται το φυσικό αέριο στην Κρήτη

Κρήτη
Πότε έρχεται το φυσικό αέριο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω μιας ιδιωτικής επένδυσης- "μαμούθ" και όχι της ΔΕΗ, της οποίας το πάλαι ποτέ φιλόδοξο σχέδιο για την Κορακιά έχει ξεχαστεί στις... καλένδες, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Κρήτη! Επενδυτής είναι η γνωστή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία, που, σημειωτέον, έχει εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον και για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, κατέθεσε ήδη αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας άδεια για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στον Αθερινόλακκο Σητείας, όπου επίσης λειτουργεί εδώ και χρόνια εργοστάσιο της ΔΕΗ...

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική επίσημη ανακοίνωση, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Παραγωγής Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου, ονομαστικής ισχύος 187,462 MWe, διπλού καυσίμου, στη θέση Αθερινόλακκος Σητείας. Μιλάμε, δηλαδή, για μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Αίτηση εντός του έτους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου της ΤΕΡΝΑ προβλέπει την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η σχετική αίτηση αναμένεται να κατατεθεί αργότερα εντός του έτους.

Ο σχεδιασμός της επενδύτριας εταιρείας χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Σε πρώτη φάση, το πλωτό τέρμιναλ του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα τροφοδοτήσει το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε δεύτερη φάση, μεταγενέστερα, ο πλωτός σταθμός θα διοχετεύει, θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το δίκτυο φυσικού αερίου του νησιού, όταν βεβαίως αυτό κατασκευαστεί. Ενδεχομένως, μάλιστα, θα τροφοδοτεί και κάποιες από τις μονάδες της ΔΕΗ, εφόσον γίνουν οι σχετικές μετατροπές στα εργοστάσια.

Το επενδυτικό αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, ενώ η ΡΑΕ αναμένεται να αποφανθεί, είτε θετικά είτε αρνητικά, μέσα στο προσεχές δίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, ξέχωρα από το τι μέλλει γενέσθαι, με την κίνηση και μόνο αυτή της ΤΕΡΝΑ να καταθέσει αίτημα προς τη ΡΑΕ για τον Αθερινόλακκο, μιλάμε για την εκκίνηση της... εισαγωγής φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Ένα θέμα φυσικά πολύπλευρο, που αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά και κατά τη διημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, στις 22-23 Απριλίου, στο Ηράκλειο, για την παρουσίαση της μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Οι εξαγγελίες για την Κορακιά

Η εισαγωγή φυσικού αερίου, μέσω ενός σχήματος που περιλαμβάνει πλωτό τέρμιναν υγροποιημένου αερίου και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο δεν είναι κάτι το καινούργιο. Είναι μια ιδέα που "παίζει" εδώ και πολλά χρόνια για το νησί μας.

Μάλιστα, με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τις εξαγγελίες που στο παρελθόν είχαν δοθεί από τους εκάστοτε υπουργούς και τις εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΗ, θα έπρεπε να είχαμε φυσικό αέριο στο νησί εδώ και μια 4ετία!

Για του λόγου το αληθές, παραπέμπουμε στις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή και του τότε υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, το 2007, με επίκεντρο το περίφημο Ενεργειακό Κέντρο της Κορακιάς, που ακόμα αγνοείται: «Με φυσικό αέριο θα τροφοδοτείται ενεργειακά η Κρήτη από το 2012, οπότε θα έχουν ολοκληρωθούν τα έργα για τη δημιουργία τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης με την ανάπτυξη τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη θέση Κορακιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, στα όρια των νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της άδειας παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250 MW στην Κορακιά, που υπεγράφη στις 23 Μαΐου 2007, ενώ εντός Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ και για τη λήψη άδειας κατασκευής και δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250 MW στην Κορακιά, ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Ενεργειακού Κέντρου 500 MW, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, η είσοδος του φυσικού αερίου στην Κρήτη, με αιχμή την ηλεκτροπαραγωγή και στη συνέχεια την οικιακή, βιομηχανική και εμπορική χρήση, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα στα επόμενα χρόνια...

Ενδιαφέρον και από Ολλανδούς

Πέραν της ΤΕΡΝΑ, που κινητοποιείται τώρα, προφανώς όχι τυχαία αλλά σε συνάρτηση με το μεγάλο 3εθνές ενεργειακό πρότζεκτ μεταφοράς φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, αλλά και της ΔΕΗ που ξέχασε την πολυδιαφημισμένη επένδυσή της στην Κορακιά, επενδυτικό ενδιαφέρον στο μέτωπο του φυσικού αερίου είχαμε πριν λίγα χρόνια και από την Ολλανδία. Ο ολλανδικός κολοσσός της VOPAK σχεδίαζε να δημιουργήσει το διαμετακομιστικό σταθμό φυσικού αερίου στα νότια παράλια της Κρήτης. Είχαν γίνει μάλιστα συζητήσεις και διερευνητικές κινήσεις, αλλά κάπου, λόγω και περιβαλλοντικών αντιδράσεων, το σχέδιο ατόνησε...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News