default-image

Διώξε την κατάθλιψη με τη μέθοδο Tomatis

Υγεία
Διώξε την κατάθλιψη με τη μέθοδο Tomatis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέθοδος Tomatis, μία μέθοδος καταπολέμησης της κακής ψυχολογίας και φυσικά αλλαγής της ζωής προς το καλύτερο, με έναν εύκολο τρόπο, απλά εκπαιδεύοντας σωστά την ακοή.

Η μέθοδος Tomatis είναι μια τεχνική διέγερσης των αισθητηρίων του ήχου. Ο ήχος μεταδίδεται, αφενός, με αγωγή διαμέσου των οστών μιας δόνησης που αρχικά εμφανίζεται στο άνω μέρος του κρανίου, και αφετέρου, μέσω συναγωγής με τον αέρα που διαπερνά το λοβό του αυτιού.

Οι συνεδρίες ακρόασης είναι δυνατό να επαναλαμβάνονται χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένες συσκευές που διεγείρουν τον εγκέφαλο και τον βοηθούν να αναλύει πιο αποτελεσματικά το αισθητηριακό μήνυμα.

O γάλλος ωτορυνολαρυγγολόγος Alfred Tomatis, από όπου πήρε και το όνομα η μέθοδος, απέδειξε τη σημαντική επίδραση που έχει στην ψυχική μας ισορροπία, αλλά και στη σωματική μας υγεία, το να ακούμε συνειδητά τους ήχους και να κατανοούμε το περιεχόμενό τους.

Γιατί μέσα στον πανικό της σύγχρονης ζωής, τελικά ακούς πολλά, αλλά ουσιαστικά σχεδόν τίποτα...

Τι είναι η μέθοδος Tomatis

Υπάρχουν ειδικά Κέντρα Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας στα οποία μπορεί κάποιος να απευθυνθεί. Όχι δεν έχει βελόνες, ούτε περίεργα μηχανήματα. Το μόνο που θα σου ζητήσουν είναι να φορέσεις ειδικά ακουστικά, τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά αυτιά" και να ακούσεις μουσική.

Χαλάρωσε στην πολυθρόνα σου και άκουσε τη μουσική που έχουν επιλέξει ειδικά για τη θεραπεία, όσο το ηλεκτρονικό αυτί ρυθμίζει και πάλι τον τρόπο με τον οποίο ακούς και αντιλαμβάνεσαι τα πάντα γύρω σου. Συγχρονίζει τον εγκέφαλο και τον διεγείρει ώστε να μπορεί να αντιδράσει καλύτερα και να λύσει τα προβλήματα που μπορεί να σε απασχολούν.

Η μέθοδος περιλαμβάνει 3 στάδια:

- Ακουστικό τεστ: Πρόκειται για μια εξέταση που θα χαρτογραφήσει το αυτί, δίνοντας στον ειδικό όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να σχεδιάσει τη μουσική σου θεραπεία.

- Κύκλοι θεραπείας: Η θεραπεία ξεκινά με τη συμμετοχή σου στους λεγόμενους κύκλους. Ακούς μουσική για αρκετή ώρα, φορώντας το ηλεκτρονικό αυτί. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι, μπορείς ακόμη και να κοιμάσαι! Μεσολαβούν κάποια διαλείμματα, απαραίτητα για να "συνειδητοποιήσει" το μυαλό σου την αλλαγή και στη συνέχεια ξεκινά άλλος κύκλος. Ο αριθμός των κύκλων εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος.

- Ασκήσεις: Υπάρχουν όμως και συνεδρίες όπου απαιτείται η ενεργή συμμετοχή σου. Για παράδειγμα να διαβάσεις ένα κείμενο και να ακούσεις τη φωνή σου, μέσα από ηχητική επεξεργασία. Με τον τρόπο αυτό διορθώνεις την τονικότητα, τον τρόπο που μιλάς, τη σαφήνεια κτλ.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει;

Παρακολουθώντας λοιπόν τα ειδικά μαθήματα, θα μπορέσεις να λύσεις κάποια προβλήματα που σε απασχολούν αλλά και να βελτιώσεις τις... επιδόσεις σου σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος θα σε βοηθήσει:

1. Όταν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε μία εργασία. Είναι εκείνες οι φορές που αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να στρέψεις την προσοχή σου σε μια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα κουραστικό. Ή ακόμη η δυσκολία να μπορέσεις να διαμοιράσεις την προσοχή σου μεταξύ πολλών πληροφοριών και πραγμάτων.

2. Όταν αισθάνεσαι ψυχολογική πίεση και έχεις κακή διάθεση. Πολλές φορές δημιουργείς μόνη σου ένα μηχανισμό προστασίας από τα εξωτερικά ερεθίσματα, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα και διαρκώς "πεσμένη" ! Και είναι τότε που δυσκολεύεσαι να οργανωθείς, να βάλεις σε τάξη τη ζωή σου, να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Ή ακόμη και να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει, να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

3. Όταν νιώθεις πως κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σε καταλάβει. Όλη η ηχορύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλό σου να αντιδρά αρνητικά σε κάθε ήχο που τον περιβάλλει και να γίνεται ευέξαπτος. Ένα αυτοκίνητο που κορνάρει, το χτύπημα μιας πόρτας, η βαβούρα ενός εστιατορίου. Ή ακόμη και η φωνή ενός συναδέλφου, ενός φίλου! Όλα αυτά σε κάνουν να κλείνεσαι, να μην ακούς πραγματικά αυτά που σου λένε, αλλά και να μην έχεις την αυτοπεποίθηση πως μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους γύρω σου.

4. Για να αισθάνεσαι πάντα πιο ευδιάθετη. Καταλαβαίνεις πως για να διατηρήσεις το σώμα σου υγιές πρέπει να κάνεις εξάσκηση. Το ίδιο συμβαίνει και με το μυαλό που πρέπει να παραμένει ενεργό και δραστήριο. Εφόσον το αυτί είναι το πιο σημαντικό κανάλι επικοινωνίας του ανθρώπινου σώματος με τον εγκέφαλο, καταλαβαίνουμε τον δύσκολο ρόλο του.

5. Για να εξασφαλίσεις τις καλύτερες συνθήκες στο παιδί σου, σε μια εγκυμοσύνη. Είναι πια σίγουρο πως μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μεταδώσει στο έμβρυο όλη την παλέτα των συναισθημάτων της, τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να βρίσκεται η γυναίκα στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση. "Παλιότερα στην Ελλάδα ο αυτισμός στα νεογέννητα ήταν 1 παιδί στα 1000. Σήμερα το ποσοστό έχει φτάσει στο 1% και αυτό οφείλεται στο ενδομήτριο στρες της μητέρας. Ή θα προσφέρουμε στο παιδί μας 9 μήνες στον παράδεισο ή 9 μήνες στην κόλαση" σημειώνει η κ. Ευαγγελοπούλου. Η μέθοδος Tomatis μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να έρθει στον κόσμο το πιο.... υγιές μωρό!

6. Για να μάθεις πιο εύκολα μια ξένη γλώσσα.  Κι όμως, αν θέλεις να τελειοποιήσεις την προφορά σου στα γαλλικά ή να δοκιμάσεις την τύχη σου σε μια ακόμη ξένη γλώσσα, η μέθοδος Tomatis θα σε βοηθήσει να κάνεις το μάθημα ξένων γλωσσών παιχνιδάκι. Μια γλώσσα είναι πριν από όλα μουσική, δηλαδή ένα σύνολο συγκεκριμένων ήχων. Μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσεις να προφέρεις στην εντέλεια κάποιες λέξεις και ήχους που σε δυσκολεύουν και έτσι να μάθεις πιο άνετα μια ξένη γλώσσα.

Οι μέθοδος που προτιμούν και οι σταρ

Ο Αλφρέντ Tomatis γεννήθηκε στη Νίκαια της Γαλλία το 1920 και ασχολήθηκε με την Ωτορινολαρυγγολογία. Μετά από χρόνια έρευνας κατέληξε στην μέθοδο που πήρε το όνομά του και μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά να ακούς, αλλά και να επικοινωνείς. "Τραγουδάμε με το αυτί μας" έλεγε ο γάλλος γιατρός και μάλλον είχες δίκιο, αφού τη μέθοδό του εμπιστεύτηκαν η Μαρία Κάλας, ο Sting αλλά και ο Gerard Depardieu και η Juliette Binoche για να βελτιώσουν τη φωνή και το ταλέντο τους.

Πηγή: tlife.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News